Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2019 - αριθ. φύλλου: 13269

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Στη Σμύρνη η 21η Διεθνής Συνάντηση με συνδιοργάνωση ΚΚ Τουρκίας - ΚΚΕ

Θέμα της Συνάντησης: «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό συνεχίζεται!»


ΣΕΛ.  13
ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΣΕΒ
Στο επίκεντρο της συζήτησης οι αντιλαϊκοί στόχοι της μετεκλογικής περιόδου

Το «κυβερνητικό πρόγραμμα» που θα υλοποιήσει η επόμενη κυβέρνηση περιέχεται στις κατευθύνσεις της 3ης «μεταμνημονιακής αξιολόγησης»


ΣΕΛ.  3

Αισιόδοξα, αποφασιστικά στη μάχη για ισχυρό ΚΚΕ, τη δύναμη του λαού την επόμενη μέρα

Δ. Κουτσούμπας: Να δώσουμε αυτήν τη μάχη, για μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή, που θα υπερασπιστεί τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, θα δυναμώσει τους λαϊκούς αγώνες, για να διεκδικήσουμε αυτό που ανήκει στο λαό μας

  • Η υπεράσπιση της αντιλαϊκής πολιτικής που εφάρμοσε την περασμένη τετραετία και η προσπάθεια να ανανεώσει αυταπάτες και κάλπικες προσδοκίες στο λαό, μοιράζοντας ταυτόχρονα νέες υποσχέσεις στο κεφάλαιο, ήταν το «ποδαρικό» του ΣΥΡΙΖΑ στην προεκλογική περίοδο που ξεκίνησε επίσημα από χτες.
  • Αντιλαϊκή πλειοδοσία από τη ΝΔ, που απαντάει με ψευτοδιλήμματα και προσπαθεί να παρουσιάσει ως «πολιτική αλλαγή» τη συνέχιση της ίδιας βάρβαρης πολιτικής στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων και της κερδοφορίας τους.
  • Τα δύσκολα είναι μπροστά για το λαό, που έχει ανάγκη από ένα ακόμα πιο ισχυρό ΚΚΕ την επόμενη μέρα των εκλογών. Το μόνο κόμμα που είναι εδώ και θα είναι πάντα εδώ, δίπλα στο λαό, στήριγμα της λαϊκής πάλης απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση και στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου.

ΣΕΛ.  6   -   7

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες «εκκρεμότητες»

Νέες επικίνδυνες εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προμηνύει η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ιδιαίτερα στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας, που φτάνει σε κρίσιμο σημείο.

Ούτε μεμονωμένες ούτε «αδέσποτες» είναι οι φωνές που καλούν προεκλογικά σε επιτάχυνση των διεργασιών για διευθετήσεις στα ζητήματα που προβάλλει η Τουρκία, και μάλιστα «όχι ευχάριστων» για την Ελλάδα. Ουσιαστικά καλλιεργείται κλίμα συνεκμετάλλευσης και αποδοχής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για Αιγαίο και Κυπριακό, που προβάλλονται ως μονόδρομος.

Η συζήτηση αυτή δεν γίνεται βέβαια «στον αέρα».

Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά απογείωσε την ελληνική εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αναλαμβάνοντας ρόλο «μεντεσέ» στα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκία προκειμένου να ανακοπεί η προσέγγιση της τελευταίας με τη Ρωσία.

Τόσο στο Κυπριακό όσο και στα Ελληνοτουρκικά έχει διανυθεί την τελευταία τετραετία πολύς δρόμος, με «καταλύτη» τα Ενεργειακά, για τα οποία δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.

Από το 2015 μέχρι σήμερα μεσολάβησε η ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, η αμερικανική «ExxonMobil» έχει πλέον άμεση συμμετοχή στις εξορύξεις, το ΝΑΤΟ διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στο «σύστημα ασφαλείας» στην Κύπρο, οι ΗΠΑ συζητάνε την άρση του εμπάργκο όπλων και τη δημιουργία βάσης στο νησί. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενα στάδια των διαπραγματεύσεων π.χ. στην Ελβετία το 2017 η συζήτηση έφτασε μέχρι την ανταλλαγή χαρτών.

Ενώ και στα Ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε ιστορικά βήματα ανάλογα με αυτά της συμφωνίας των Πρεσπών, υλοποιώντας τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να δούμε και τις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ κάτω από ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Είναι φανερό επομένως ότι η επόμενη κυβέρνηση αναλαμβάνει να διευθετήσει σοβαρές «εκκρεμότητες», που προκύπτουν από τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Θα πιάσει το νήμα από εκεί που θα το έχει αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι κι αλλιώς, η ΝΔ που ετοιμάζεται να πάρει την κυβερνητική σκυτάλη, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει την παραδοσιακή και σίγουρη προσήλωσή της στον ευρωατλαντικό άξονα και τις προτεραιότητές του.

Απέναντι σ' αυτά τα επικίνδυνα σχέδια, την επόμενη μέρα των εκλογών ο λαός έχει ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει και αντιπαλεύει με συνέπεια τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την ελληνική εμπλοκή.

Που δίνει όλες του τις δυνάμεις στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για την ανατροπή του συστήματος που τον γεννά, στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, για τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.


ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΣΣΟ
Μια όμορφη βραδιά με όσους βαδίζουμε μαζί...

Στην εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚΚΕ θα είναι η Αλέκα Παπαρήγα και στην τιμητική 12η θέση ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Θάνος Μικρούτσικος

Μια ζεστή βραδιά στο αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό, με μουσική, κρασί και καλό φαγητό, μοιράστηκαν χτες εκατοντάδες άνθρωποι που συμπορεύτηκαν με το Κόμμα στη μάχη των ευρωεκλογών και των εκλογών για την Τοπική Διοίκηση, συνεχίζοντας με την ίδια αποφασιστικότητα για την ενίσχυση του ΚΚΕ στις βουλευτικές εκλογές.


ΣΕΛ.  14   -   15


ΑΝΤΙ-ΚΚΕ ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ
Κατηγορούν το ΚΚΕ για «στήριξη της ΝΔ» αυτοί που εφαρμόζουν την πολιτική της!

Τις ίδιες βρωμιές διακινούσε και το ΠΑΣΟΚ, που κατέληξε να συγκυβερνά με τη ΝΔ


ΣΕΛ.  11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΔΕΛΤΑ» - «FRIGOGLASS»
Οργανώνονται απέναντι στα «λουκέτα»

ΣΕΛ.  17
ΚΚΕ
Διάβημα για τον αντικομμουνισμό στην Πολωνία

ΣΕΛ.  21
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Τους απαράδεκτους αποκλεισμούς καταγγέλλει το ΚΚΕ

ΣΕΛ.  24


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org