Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διεκδικεί πιο ισχυρή οικονομική και στρατιωτική δύναμη στον παγκόσμιο ανταγωνισμό

Σύμφωνα με προσχέδιο της «Στρατηγικής Ατζέντας 2024» που θα συζητηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής

Οι επικεφάλης της ΕΕ, Ντ. Τουσκ και Ζ. - Κλ. Γιούνκερ (αριστερά και δεξιά), και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στολτενμπέργκ, όταν υπέγραφαν τον Ιούλη του 2018 την περαιτέρω ενίσχυση των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Eurokinissi

Οι επικεφάλης της ΕΕ, Ντ. Τουσκ και Ζ. - Κλ. Γιούνκερ (αριστερά και δεξιά), και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στολτενμπέργκ, όταν υπέγραφαν τον Ιούλη του 2018 την περαιτέρω ενίσχυση των δύο ιμπεριαλιστικών οργανισμών
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μεγαλύτερη επιρροή, περισσότερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη σε όλο τον κόσμο επιδιώκει η ΕΕ, και οι αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις της επόμενης πενταετίας θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με προσχέδιο της «Στρατηγικής Ατζέντας 2024» που επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). Λίγες μόλις μέρες μετά τις ευρωεκλογές, όπου κυριάρχησαν τα κούφια λόγια για την Ευρώπη της «ειρήνης», της «αλληλεγγύης» και της «ευημερίας», αλλά και οι ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ «προοδευτικών» και «συντηρητικών» δυνάμεων, στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης βδομάδας αρχίζουν τα παζάρια για το πραγματικό ζητούμενο: Πώς η ΕΕ θα θωρακιστεί σε όλα τα πεδία ώστε να αποκτήσει ηγετική θέση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό και πιο ενεργή συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Η ΕΕ «πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να γίνει πιο ισχυρή», αναφέρει το κείμενο, που σε γενικές γραμμές ενισχύει τη σημερινή πορεία της Ευρωένωσης. Γι' αυτόν το σκοπό θα χρειαστούν περισσότεροι οικονομικοί πόροι (βλέπε μεγαλύτερο ξεζούμισμα των λαών) και η πόρτα για νέα κράτη - μέλη πρέπει να «παραμείνει ανοιχτή».

Στην εξωτερική πολιτική υπογραμμίζεται ο στόχος η ΕΕ να εκπροσωπείται πιο ενιαία και να υπερασπίζεται πιο αποφασιστικά τα συμφέροντά της ανά τον κόσμο. Στην ενότητα «Προώθηση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και αξιών στον κόσμο» δηλώνεται ότι σε έναν ολοένα και πιο αβέβαιο και πολύπλοκο κόσμο, η ΕΕ «πρέπει να συμβάλει στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος».

Αναφορικά με την προστασία του κλίματος, που βασικά σχετίζεται με τον ανταγωνισμό με ΗΠΑ και Κίνα και με επενδύσεις σε Ενέργεια, «πράσινη» επιχειρηματικότητα, νέες τεχνολογίες κ.λπ., ιεραρχείται η προώθηση των υπαρχόντων στόχων, χωρίς νέα συγκεκριμένα μέτρα, πέρα από όσα προβλέπονται στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, του 2015. Μάλιστα, τοποθετώντας το σοβαρό αυτό ζήτημα στο πεδίο του παγκόσμιου ανταγωνισμού, ξεκαθαρίζεται στο έγγραφο ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να δρα μόνη της, αλλά όλες οι χώρες πρέπει να προχωρήσουν και να κάνουν περισσότερα για την προστασία του κλίματος».

Για την «Ενίσχυση της οικονομικής βάσης» της ΕΕ, το κείμενο στέκεται στην ψηφιακή ανασυγκρότηση της οικονομίας και σε μια «πιο φιλόδοξη, συνολική και συντονισμένη βιομηχανική πολιτική».

Οσον αφορά την «Προστασία των πολιτών και των ελευθεριών», το έγγραφο επιβεβαιώνει την αντιμεταναστευτική πολιτική, τονίζοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης». Καταγράφεται η «δέσμευση» των κρατών - μελών να ξεπεραστούν οι εσωτερικές αντιθέσεις και «να βρεθεί κοινός δρόμος στην πολιτική ασύλου και μετανάστευσης».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org