Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να εκφραστεί στην κάλπη η εκτίμηση του λαού στο ΚΚΕ, μόνο του στήριγμα στη ζωή και στον αγώνα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ1 και την δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη

-- Κύριε Γραμματέα, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι' αυτή τη συνέντευξη (...) Σήμερα βλέπει το φως της δημοσιότητας μία δημοσκόπηση της «Metron Analysis» όπου είστε δεύτερος σε δημοτικότητα. Δεν ξέρω αν θέλετε να το σχολιάσετε πριν πάμε λίγο στα αποτελέσματα των εκλογών.

-- Το πρόβλημα δεν είναι οι δημοτικότητες, το πρόβλημα είναι ότι αυτή η θετική αποδοχή και ο προβληματισμός που υπάρχει στον κόσμο, το ότι ακούει πολύ προσεκτικά τι λέει το ΚΚΕ, ότι βλέπει ότι του λέει μεγάλες αλήθειες, ότι έχει προτάσεις, ότι βλέπει το ΚΚΕ να είναι δίπλα του στους αγώνες, και μέσα στη Βουλή και έξω κάθε μέρα, στο κίνημα, στην καθημερινότητά του, αυτό πρέπει να εκφραστεί και εκλογικά. Αρα λοιπόν αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι η ψήφος να πέφτει στο ΚΚΕ, όχι γενικώς «συμπαθώ τον κ. Κουτσούμπα», «συμπαθώ τον τάδε» και μετά όταν πάει στην κάλπη ψηφίζει διαφορετικά. Αρα, αυτό θα πρέπει να εναρμονιστεί με τη λαϊκή ψήφο.

Στις εκλογές δεν εκφράστηκε σε θετική κατεύθυνση η λαϊκή δυσαρέσκεια

-- Πάμε λοιπόν να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα, των ευρωεκλογών κυρίως, και των αυτοδιοικητικών.

-- Είναι φανερό ότι και στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκφράστηκε μία γενικευμένη - δικαιολογημένη θα έλεγα - δυσαρέσκεια απέναντι στο κυβερνητικό κόμμα, στον ΣΥΡΙΖΑ, για όλη αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε αυτά τα χρόνια ενάντια σε εργαζόμενους, σε μισθωτούς, σε λαϊκά στρώματα, σε συνταξιούχους, και βεβαίως αυτό εκφράστηκε και στην κάλπη. Αυτό φαινόταν και προεκλογικά, μπορεί να μη φαινόταν το εύρος, όμως αυτό ήταν. Το πρόβλημα που προκύπτει όμως, κα Πετούρη, είναι ότι αυτό δεν εκφράστηκε σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, κατά την άποψή μας, το μεγαλύτερο μέρος πήγε σε κόμματα, κυρίως στη ΝΔ, η οποία εφάρμοσε αυτήν την πολιτική που συνέχισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τέτοιες πολιτικές, πηγαίνοντας και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όλο και πιο δεξιά με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Και αυτό εκφράζεται και στο τρίτο μνημόνιο και στα μέτρα που ψήφισε και στο τι εκφράζει όσον αφορά τις κοινωνικές δυνάμεις, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και βεβαίως την τρόικα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους οργανισμούς αυτούς στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα. Αυτήν τη βασική πολιτική, που ήταν και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πριν, την υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το ζήτημα πρέπει να προβληματίσει σήμερα τον ελληνικό λαό, εμάς μας προβληματίζει: Οτι υπάρχει μια γενικότερη συντηρητικοποίηση στην ελληνική κοινωνία, για την οποία βασική ευθύνη φέρει το σημερινό κυβερνών κόμμα, γιατί πήρε ιδανικά, προοδευτικές - αριστερές αξίες και τις ξεπουπούλιασε 4,5 χρόνια στην κυβερνητική εξουσία, και βεβαίως επανερχόμαστε σε μια αντιλαϊκή εναλλαγή, δηλαδή στα πλαίσια ενός κάλπικου διπολισμού στην ουσία.

Σταθερότητα δυνάμεων χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του ΚΚΕ


-- Στην κάλπη είδαμε μία φθορά του κυβερνώντος κόμματος αν μη τι άλλο. Δεν θα ήταν λογικό, εφόσον εσείς ποτέ δεν συμμαχήσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ δεν συμφωνήσατε με τις πολιτικές του, να στραφεί στο έτερο κόμμα της αριστεράς;

-- Είναι ένα υπαρκτό ερώτημα, που το έχει κι άλλος κόσμος. Ομως κοιτάξτε να δείτε, τι πρέπει να δούμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφάντησε συνολικά τις ιδέες της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα, μετά από αυτό το αποτέλεσμα του 23% που πήρε στις ευρωεκλογές και τον καταποντισμό σε Περιφέρειες και σε πολλούς δήμους, συνεχίζει να στρέφει την πολιτική του ενάντια στο ΚΚΕ. Λέω για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντί να τον προβληματίζει σήμερα και να έχει μέτωπο απέναντι σε ένα κόμμα και σε δυνάμεις που έδωσαν αυτό το 13% - 15% που έχασε από το 2015 και να έχει σταθερή αντιμετώπιση, στρέφεται ενάντια στο ΚΚΕ. Τον είδατε χτες τον κ. Τσακαλώτο; Είδατε τα μηνύματα που εκπέμπει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας; Ο βασικός εχθρός του είναι το ΚΚΕ. Δεν κατανοούν οι άνθρωποι, ή άλλα σχέδια επεξεργάζονται, προφανώς προεκλογικά, γιατί και μισό τοις εκατό, κάποιες ψήφους, 1.000, 5.000 ψήφους αν κατορθώσουν και αποσπάσουν - που εγώ δεν το πιστεύω - σε αυτές τις εθνικές εκλογές από το ΚΚΕ, δεν λύνει το πρόβλημά τους. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 23% ή 23,5%. Το βασικό διακύβευμα δεν είναι ποια κυβέρνηση θα βγει αυτοδύναμη ή συνεργασίας, είτε ο κόσμος κατευθυνθεί - όπως τώρα φαίνεται - στη ΝΔ και την εκλέξει κυβέρνηση αυτοδύναμη είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτά τα τέσσερα χρόνια τον γνώρισε. Το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει: Οτι είναι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Δεν υπηρετούν λαϊκά συμφέροντα ούτε είναι επιμέρους διαφορές.

-- Δεν τον πείσατε όμως γι' αυτό κ. Γραμματέα. Δεν τον πείσατε από ό,τι φαίνεται.

-- Η κρίσιμη μάχη είναι των βουλευτικών εκλογών. Και αυτό κάνω αυτήν τη στιγμή, προσπαθώντας να ερμηνεύσω, όπως μου ζητήσατε, το αποτέλεσμα, και βεβαίως να σκεφτεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός γύρω από τις επιλογές του. Και πιστεύουμε κι έχουμε τέτοια μηνύματα, ότι μπορεί αυτήν τη σταθερότητα που έδωσε στο ΚΚΕ - όπως ξέρετε είχε 300.000 ψήφους το Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα πήρε 302.000 ψήφους - να την ενισχύσει. Και έχει σημασία, μιας και συζητάμε τα εκλογικά αποτελέσματα, να δούμε ότι κυρίως κρίνεται ο αριθμός των ψήφων. Διότι με μεγαλύτερο ποσοστό ψηφισάντων βεβαίως είναι λογικό να φαίνεται το 5,35%. Αν ψήφιζαν για παράδειγμα όσοι ψήφισαν το 2015, δηλαδή λιγότεροι, τότε το ποσοστό θα ήταν περίπου 5,7%. Αυτό τι θα σήμαινε; Θα λέγαμε άνοδος του ΚΚΕ; Θα λέγαμε σταθερότητα. Αρα η ρεαλιστική αποτίμηση είναι η σταθερότητα των δυνάμεων.

Να συνεχιστεί η αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής

-- Και το ότι βεβαίως βρίσκεται πίσω σας, βλέπει την πλάτη σας η Χρυσή Αυγή, αυτό πρέπει να το επισημάνουμε, γιατί δεν είναι μόνο νίκη για το Κομμουνιστικό Κόμμα αυτή η εξέλιξη, είναι νίκη για τη δημοκρατία πρώτα απ' όλα.

-- Το ζήτημα είναι ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Σταθερότητα και σε αυτό το ζήτημα είχε μόνο το ΚΚΕ από τις πολιτικές δυνάμεις. Την πάλη που έδωσε ενάντια στο φασισμό, στην ακροδεξιά, σ' αυτό το δολοφονικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, την έδωσε μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή, ουσιαστικά και έτσι καθαρά, το ΚΚΕ, μόνο του από όλα τα πολιτικά κόμματα. Και βεβαίως αυτό το κατανόησε ο ελληνικός λαός, και πάλι όμως όχι στην ολότητά του. Γιατί μπορεί να μη βγήκε τρίτο το ναζιστικό μόρφωμα, όμως διαχύθηκαν διάφορες ψήφοι, εργαζομένων, λαϊκών ανθρώπων, πιθανώς και κάποιων νέων ανθρώπων, σε άλλα τέτοια ακροδεξιά σχήματα, που μπορεί να μην είναι ναζιστικά κόμματα, όπως είναι της Ελληνικής Λύσης, είναι όμως ακροδεξιά, εθνικιστικά, ρατσιστικά κόμματα.

Ανάχωμα του προοδευτισμού κόμματα όπως το ΜΕΡΑ25

-- Είχαμε απ' την άλλη όμως και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, το ΜΕΡΑ25, που παραλίγο να μπει στην Ευρωβουλή, κατέβηκε για πρώτη φορά και συγκέντρωσε ένα ποσοστό 3%.

-- Εγώ λέω το εξής. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που μας ακούν αυτήν τη στιγμή, οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να σκεφτούν ότι φεύγοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγούνται είτε σε πιο δεξιές επιλογές όπως συνηθίζεται να λέγεται - γιατί δεξιά είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον σήμερα - ή να διαχέονται σε διάφορα κόμματα όπως είναι του κ. Βαρουφάκη, το ΜΕΡΑ25, το οποίο χρησιμοποιείται όπως και άλλα πριν από αυτό, όπως το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, οι ΑΝΕΛ, το ΛΑ.Ο.Σ., άλλα κόμματα πιο πριν, η ΔΗΜΑΡ κ.λπ., μην τα θυμίσω, τα γνωρίσαμε την τελευταία δεκαετία με την κρίση πάρα πολύ, και τα οποία εμφανίζονται σαν διάττοντες αστέρες και εξαφανίζονται την άλλη στιγμή. Ετσι είναι και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Λειτουργούν ως ανάχωμα του προοδευτισμού, του ριζοσπαστισμού. Δηλαδή αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να έρθουν στο ΚΚΕ. Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη λειτουργεί ως ανάχωμα σε αυτό, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός γνώρισε τον κ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γνώρισε την οικονομική πολιτική, τι έλεγε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, τι έκανε στην κυβέρνηση. Δεινοπάθησε απ' αυτήν την πολιτική, την πλήρωσε και με τρίτο μνημόνιο που ήρθε καπάκι, λόγω της πολιτικής και των διαφόρων ζητημάτων που έθετε ο κ. Βαρουφάκης τότε. Και φτάσαμε σήμερα να μιλάει ο ίδιος - υποτίθεται αριστερός ή να εμφανίζεται ως τέτοιος - και να λέει «είμαι ανοιχτός για μετεκλογική συνεργασία και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ποιος λοιπόν μπορεί να εμπιστευτεί στο ελάχιστο τέτοια κόμματα, δεξιά και αριστερά του πολιτικού συστήματος; Αυτός ο κόσμος πρέπει σήμερα να πεισμώσει, να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι τον κοροϊδεύουν, θέλουν να εκμεταλλευτούν την ψήφο του για να μπορέσουν στη συνέχεια να υλοποιήσουν ίδιες ή παρόμοιες αντιλαϊκές πολιτικές. Και θεωρούμε ότι ο κόσμος μπορεί να πεισμώσει, να φύγει από αυτά τα κόμματα και να ενισχύσει σταθερά το ΚΚΕ. Για να μην τρελαθούμε δηλαδή, σε μια κυβέρνηση ΝΔ αύριο, όπως λένε, δεν ξέρω αν θα είναι η ΝΔ, έστω και με κάποιους συνεταίρους που θα βρει, μπορεί να είναι αντιπολίτευση ο Βαρουφάκης; Μπορεί να είναι αντιπολίτευση η Ελληνική Λύση και ο Βελόπουλος; Μπορεί να είναι αντιπολίτευση το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ της κυρίας Γεννηματά, με όλα αυτά τα προβλήματα και κυρίως με όλη αυτήν την πολιτική που έχει, η οποία ταυτίζεται στην ουσία με όλες αυτές τις στρατηγικές επιλογές; Διότι δεδομένα είναι τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, δεδομένο είναι το πρόγραμμα σταθερότητας και ελέγχου, δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια της τρόικας και των μνημονίων, αλλά και της «μεταμνημονιακής» πολιτικής, δεδομένα είναι τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία έχουν συμφωνήσει. Και για φορολογία του λαού, και για μειώσεις κοινωνικών δαπανών. Εδώ είναι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25, σε αυτά τα ζητήματα.

«Παρών» σημαίνει «ναι» σε κάτι, «όχι» σε κάτι άλλο

(Η συζήτηση διακόπηκε για ανταπόκριση δημοσιογράφου από τη συζήτηση στη Βουλή για το αφορολόγητο)

-- Παρακολουθώ τη συζήτησή σας με ενδιαφέρον και θα ξεκινήσω από το ΚΚΕ, το οποίο ήταν παρών στη συζήτηση καθ' όλη τη διάρκεια...

-- Και κατέθεσε και μια δική του τροπολογία...

-- Ακριβώς, και από τη στιγμή - όπως είπε - που δεν έγινε δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ, ψήφισε «παρών»...

-- Εμείς εξηγήσαμε γιατί ψηφίσαμε «παρών». Εξηγήσαμε καθαρά. Δηλαδή ήταν «ναι» στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και «όχι» στην κατάργηση των «αντιμέτρων», που ήταν φιλολαϊκά μέτρα έστω και κατά το ελάχιστο. Και η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να τα βάλει αυτά σε ξεχωριστές τροπολογίες, σε ξεχωριστά άρθρα. Διότι αυτό ζητήσαμε από την κυβέρνηση: Να ξεχωρίσει το αφορολόγητο. Αυτή ήταν η πρόταση του ΚΚΕ. Για να ψηφίσουμε υπέρ της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου, που είναι φιλολαϊκό μέτρο. Και σε ξεχωριστό άρθρο, αν ήθελε, να βάλει τα υπόλοιπα, γιατί λέει τη δεσμεύουν η τρόικα, η Κομισιόν. Ας το έβαζε ξεχωριστά κι ας ψήφιζαν αυτοί. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε όλα αυτά, για παράδειγμα την κατάργηση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση του φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους από το 22% να πάει στο 20%. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την κατάργηση της ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ. Γιατί αυτά πέρασε μαζί με τη δήθεν κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, που το προβάλλει και προπαγανδιστικά. Εξηγώ γιατί το «παρών» έχει αυτό το νόημα, λες «ναι» σε κάτι και ταυτόχρονα «όχι» σε κάτι άλλο.

-- Είναι σε ισχύ, λέει η κυβέρνηση, τα αντίμετρα, κύριε Κουτσούμπα. Το είπε και η κα Αχτσιόγλου.

-- Αυτά τα «αντίμετρα» δεν εφαρμόζονται, καταργούνται πλέον. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Η κα Αχτσιόγλου διά της τεθλασμένης και διά της διολισθήσεως και του μπερδέματος απάντησε, την άκουσα πάρα πολύ καλά εδώ στην ΕΡΤ, είπε γενικά ότι ισχύουν κάποια «αντίμετρα». Εννοούσε άλλα «αντίμετρα», δεν εννοούσε τα συγκεκριμένα «αντίμετρα». Καταργούνται τα συγκεκριμένα «αντίμετρα». Θέλετε να τα ξαναπώ; Είναι πολύ συγκεκριμένα, τέσσερα κορυφαία, που αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες. Δηλαδή αφορούν την πλειοψηφία του λαού μας. Αυτά τώρα καταργούνται.

Ωμός αντικομμουνισμός από τον Τσακαλώτο

-- Ο Ευ. Τσακαλώτος χτες κάλεσε τις αριστερές δυνάμεις και το ΚΚΕ να συνεργαστούν, γιατί όπως είπε η ψήφος είναι ψήφος ζωής ή θανάτου. Αν δεν συνεργαστεί, λέει, το ΚΚΕ (...) τότε να μην ψηφίσει ο λαός το ΚΚΕ.

-- Ο κ. Τσακαλώτος είπε κάτι πολύ χοντρό και θα πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ καλά πριν μιλάει για το ΚΚΕ. Θα πρέπει να πλένει το στόμα του. Ο Τσακαλώτος είπε, απευθυνόμενος στα μέλη του ΚΚΕ και στους ψηφοφόρους, ότι πρέπει να δώσουν μάθημα στο ΚΚΕ οι εργαζόμενοι, να μην το ψηφίσουν ξανά αυτοί που το ψήφισαν, δηλαδή οι 300.000, γιατί έτσι μόνο θα συνέλθει η ηγεσία του. Δεν ντρέπεται; Δεν ντρέπεται και στο ελάχιστο ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Τσίπρας, κι όλο αυτό το συνονθύλευμα που έχει μαζέψει από ακροδεξιούς στην κυβέρνησή του, μέχρι το πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ, το διεφθαρμένο, και όλους αυτούς, να μιλάει με τέτοιο τρόπο για το ΚΚΕ και να έχει το θράσος να απευθύνεται στους οπαδούς του ΚΚΕ, στους ψηφοφόρους;

-- Καταλαβαίνω ότι δεν συζητάτε συνεργασία, από την απάντησή σας.

-- Ελεγα και πριν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, λαϊκών ανθρώπων, οι οποίοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τούς έστειλε ξανά στην αγκαλιά της ΝΔ. Τους έστειλε εκεί ακριβώς γιατί ακολούθησε ίδια πολιτική με τη ΝΔ.

Αρα λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος αυτό το 13% - 15%, που είναι χιλιάδες ψηφοφόροι, είναι ένα εκατομμύριο περίπου, δεν θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό, και πήγαν στη ΝΔ, πρέπει να σκεφτεί γιατί έκανε αυτό το χατίρι στη δεξιά. Το έκανε γιατί ακριβώς ακολούθησε δεξιά πολιτική ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν την ακολούθησε επειδή ήμασταν πριν σε εποπτεία που τάχα τώρα τέλειωσε, επειδή ήμασταν πριν στα μνημόνια και τάχα τώρα καταργήθηκαν. Γιατί και η «μεταμνημονιακή» εποχή συνεχίζει στην ίδια ρότα, της εποπτείας, των πλεονασμάτων, όλων αυτών δηλαδή που ακολουθήθηκαν και την περίοδο τη μνημονιακή υποτίθεται. Αρα, λοιπόν, αυτά πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός, εκεί πάνω να σκύψει, να αφουγκραστεί τι του λέει το ΚΚΕ. Γιατί μας ακούει, αλλά απλώς αφουγκράζεται ή απλώς λέει «έχει δίκιο το ΚΚΕ, είπε αλήθειες, επιβεβαιώθηκε σε μια σειρά ζητήματα, βρίσκεται στη μάχη και το θέλουμε μαζί μας». Πρέπει να σκεφτούν και οι 375.000 που μας ψήφισαν στις περιφερειακές εκλογές, και οι 302.000 που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, και οι πολύ περισσότερες χιλιάδες που μας ψήφισαν στις τοπικές εκλογές, σταθερά να έρθουν στις βουλευτικές εκλογές να δώσουν ψήφο στο ΚΚΕ. Διότι μόνο το ΚΚΕ θα είναι και αύριο στήριγμά τους μέσα στη ζωή, μέσα στον αγώνα.

-- Σας έγινε όμως μια πρόταση. Είχε ένα σκεπτικό, λέει για να ανακόψουμε την έλευση της ΝΔ...

-- Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ωμός, δεν ξέρει να τα πει κιόλας. Διότι θα μπορούσε να πει γενικά, απευθυνόμαστε για συνεργασία, όπως έλεγε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε να συζητήσουμε σε αυτήν τη βάση και να συζητήσουμε γιατί εμείς λέμε όχι και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί δεξιά πολιτική, και άρα δεν μπορεί το ΚΚΕ σε αυτές τις συνθήκες, με αυτούς τους συσχετισμούς να βάλει χέρι και να ανεχθεί μια τέτοια κυβέρνηση. Και αποδειχθήκαμε όχι απλώς προφήτες, πέσαμε 100% μέσα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Ο κ. Τσακαλώτος τα είπε χοντρά. Κάλεσε τον κόσμο να φύγει από το ΚΚΕ, λες και κινδυνεύει από το ΚΚΕ. Βέβαια κινδυνεύει η πολιτική τους, σύμφωνοι. Γι' αυτό λέω ότι τα λέει χοντρά, αντικομμουνιστικά, και πρέπει να πάρει μάθημα ο κάθε κ. Τσακαλώτος, που βρίσκεται σήμερα σε ένα τέτοιο κόμμα που έχει ξεπουπουλιάσει ιδανικά, αξίες της αριστεράς, της προόδου, της δημοκρατίας, που άνθρωποι έδωσαν τις ζωές τους γι' αυτά. Και είναι μπροστάρηδες σε αγώνες και μέσα στα εργοστάσια, σε επιχειρήσεις στο εμπόριο και στον τουρισμό, στους δρόμους του αγώνα, με τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, σε όλη την κοινωνία.

Αρα λοιπόν αυτά είναι τα ζητήματα. Κι εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να καταλάβει ότι όταν αδυνάτιζε το ΚΚΕ, τότε πέρναγαν τα μνημόνια, τότε πέρναγαν οι αντιλαϊκοί νόμοι, τότε δεν υπήρχαν ούτε κάποιες ανάσες ανακούφισης. Οταν δυναμώνει το ΚΚΕ θα έχουμε και επιμέρους ανάσες ανακούφισης.

Ο λαός να σκεφτεί ποιον θα έχει στο πλάι του να διεκδικεί την επαύριο των εκλογών

Σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» έχει το Κάλεσμα της ΚΕ. Καλό είναι όλοι να αγοράσουν τον «Ριζοσπάστη» σήμερα. Εκεί είναι οι προτάσεις, οι θέσεις του ΚΚΕ, με τις οποίες θα δώσουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, είναι το σχέδιο του ΚΚΕ για το πώς πρέπει να ανοίξει ο δρόμος, ώστε πραγματικά σε μια πορεία να βρεθεί ο λαός στην εξουσία, να υπάρχει λαϊκή διακυβέρνηση. Είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για το σήμερα. Γιατί βεβαίως ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι στις 8 του Ιούλη θα εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, καπιταλισμός θα είναι, στην ΕΕ θα είμαστε πάλι, στο ΝΑΤΟ θα είμαστε, δεν θα αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί σε αυτές τις εκλογές, διότι εκεί βρίσκονται σε αυτήν τη ρότα τα βασικά κόμματα της ελληνικής κοινωνίας. Αρα, αφού δεν θα αλλάξει αυτό, πρέπει να δει ποιον χρειάζεται σήμερα ως αντιπολίτευση να παλέψει για αυτά τα θέματα. Και ειδικά στη σελίδα 3 αυτού του Καλέσματος αναφέρεται τι προτάσεις νόμου θα καταθέσουμε εμείς στη Βουλή, τι θα καλέσουμε εμείς πρωτοπόρα, μέσα στους αγώνες το λαό να πιέσει, να διεκδικήσει απέναντι σε οποιονδήποτε είναι στην κυβερνητική εξουσία την επαύριο των εκλογών. Για αυξήσεις σε μισθούς, για συντάξεις, για δωρεάν αναβαθμισμένες κοινωνικές παροχές, για επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων, για 751 ευρώ κατώτερο μισθό, για μια σειρά προσλήψεις και βεβαίως για να καταργηθούν όλοι αυτοί οι νόμοι και να υπάρξει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε μια σειρά υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, και ο κόσμος έχει ανάγκη για δουλειά αλλά και οι υπηρεσίες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, μια σειρά άλλες δομές και λοιπά.

Το ΚΚΕ το μόνο κόμμα που δεν έκανε χρήση των μετατάξεων

-- Για το θέμα των μετατάξεων σωστά σηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, κ. Γραμματέα;

-- Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που δεν έκανε χρήση. Και μάλιστα το είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημόσια, προς τιμήν του. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι όλα αυτά τα ζητήματα, ο αδερφός του αδερφού, η κόρη και η μητέρα και το ένα και το άλλο, αυτά προκαλούν και το λαϊκό αίσθημα και είναι έξω από τις αρχές τις οποίες εμείς πιστεύουμε και όπως θα έπρεπε να είναι.

-- Ηταν όμως κυρίαρχα;

-- Οχι, δεν είναι κυρίαρχα αυτά τα ζητήματα, για μας δεν είναι. Αλλά εφόσον μπαίνει και το θέτετε ως ζήτημα, εμείς έχουμε να σχολιάσουμε το εξής: Είναι ένα ακόμα ζήτημα αυτό, στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν την ίδια πρακτική που ακολουθούσε πριν η δεξιά, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα κυβερνητικά. Αρα λοιπόν και εδώ δεν μπορεί να μιλήσει ότι έκανε κάτι διαφορετικό. Και μάλιστα το έκανε πολύ άγαρμπα και με πιο κορυφαία στελέχη απ' ό,τι πιθανόν οι άλλοι. Αρα, λοιπόν, εδώ ο ελληνικός λαός θα πρέπει και από αυτό το επιμέρους, το δευτερεύον, το τριτεύον ζήτημα, όπως και για άλλα τέτοια, να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα.

-- Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υπαλλήλους, θεωρείτε ότι σωστά πήγε να ολοκληρωθεί, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να παγώσουν μετά από όσα έγιναν οι μετατάξεις.

-- Γενικότερα θεωρούμε ότι εφόσον μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και είναι 4 βδομάδες μόνο, όλα αυτά θα έπρεπε να αποφευχθούν. Μια κυβέρνηση η οποία σέβεται τον ελληνικό λαό πρέπει σ' αυτά τα ζητήματα να είναι πολύ πιο προσεκτική και μάλιστα όταν μιλά εν ονόματι της αριστεράς, εν ονόματι της εντιμότητας και διάφορα τέτοια. Εμείς φυσικά δεν τα συμμεριζόμαστε αυτά, ούτε ως χαρακτηρισμούς πλέον, διότι δυστυχώς η βρώμικη δουλειά που έβγαλε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αυτά τα χρόνια, ήταν πάρα πολύ μεγάλη και γονάτισε τον λαό και αυτό θα το πληρώνουμε μακροπρόθεσμα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ δίνουν τις αποζημιώσεις τους για τις ανάγκες του αγώνα

-- Πού ανεβάζει τον πήχη το ΚΚΕ για τις εθνικές εκλογές; Και δεύτερον - μουρμούρες είναι τώρα αυτό, είναι λίγο παραπολιτική - μήπως δίνουν πολλά για το Κόμμα οι βουλευτές ή μπορούν να ζήσουν με τόσα λίγα;

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ, και αυτό είναι προς τιμήν του ΚΚΕ και αυτό το εισπράττουμε και από τον ελληνικό λαό σ' αυτά που μας λέει, δεν βάζουν στην τσέπη τους τις βουλευτικές αποζημιώσεις και όλα τα υπόλοιπα. Δίνουν για τις ανάγκες να οργανωθεί ο αγώνας, να οργανωθεί το κίνημα, να μπορεί να παίζει το ΚΚΕ το ρόλο του, ως πρωτοπορία των αγώνων των εργαζομένων, να μπορεί να πιέζει, να διεκδικεί από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, έτσι ώστε να γυρίζουν αυτά στους εργαζόμενους.

Οσο πιο ισχυρό το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρό το κίνημα για διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης

-- Για πάμε στο άλλο σκέλος της ερώτησης, μάλλον άλλη ερώτηση ήταν.

-- Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός - γιατί ο ελληνικός λαός αποφασίζει, όχι εμείς, εμείς δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρεία να κάνουμε προβλέψεις - λέμε ότι οι 302.000 που ψήφισαν στις ευρωεκλογές, οι 375.000 που ψήφισαν στις περιφερειακές εκλογές, θα πρέπει με σταθερότητα και οι 302.000 και οι υπόλοιποι 70.000 που ψήφισαν στις περιφερειακές να δουν αυτά που τους έλεγε και που τους λέει σήμερα ενόψει εθνικών εκλογών - γιατί οπωσδήποτε είναι και διαφορετική μάχη, εκτός από το ότι το πολιτικό στίγμα δόθηκε από τις ευρωεκλογές - και να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Ποσοστά δεν βάζουμε...

-- Να διατηρήσετε δηλαδή τις δυνάμεις σας;

-- Εχουμε 15 βουλευτές, όσοι περισσότεροι είναι στη Βουλή και 20 βουλευτές και 17 βουλευτές και 19 και 25... Αυτό θα είναι καλό για το λαό. Δεν είναι το ερώτημα τι θα είναι καλό για το ΚΚΕ, για ένα κόμμα, δεν είναι εκεί το ερώτημα. Το ερώτημα είναι τι θα είναι καλό για τον ελληνικό λαό, για τους ψηφοφόρους, γι' αυτούς που καλούνται να αποφασίσουν. Και εμείς λέμε να σκεφτούν αυτό: Οτι το ΚΚΕ δεν τους πρόδωσε ποτέ, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να πιεστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση θα εφαρμόσει τέτοια μέτρα απαράδεκτα για τον λαό και, βεβαίως, θα βρεθεί και μέσα στη Βουλή με προτάσεις νόμου. Οσο πιο ισχυρή είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, όσο πιο ισχυρό είναι το λαϊκό κίνημα και δυναμώσει με την ενίσχυση του ΚΚΕ, τόσο περισσότερα ακόμα και μέτρα ανακούφισης μπορούν να τεθούν, να διεκδικηθούν και να ικανοποιηθούν λαϊκά συμφέροντα. Μπορούμε να εμποδίσουμε δηλαδή χειρότερα.

-- Νομίζω ότι διαβλέπετε ότι θα υπάρξει πόλωση στις εκλογές;

-- Μα ήδη διαφαίνεται. Και στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε, τις ευρωεκλογές, παρότι μπορεί να είναι κάπως διαφορετική η ψήφος, ενιαία πολιτικά ψήφισε ο κόσμος, γι' αυτό άλλωστε και η ψαλίδα μεταξύ των κομμάτων μειώθηκε πάρα πολύ ακόμα και για τις περιφερειακές ή αν θέλετε και για το σύνολο των δημοτικών εκλογών, περίπου οι ψηφοφόροι κινήθηκαν πολιτικά. Ομως, επειδή είναι πιο κρίσιμη οπωσδήποτε μάχη οι εθνικές εκλογές, θα πρέπει διπλά και τριπλά να σταθμίσουν την ψήφο τους και κυρίως την ψήφο που πρέπει να δώσουν για να ενισχυθεί το ΚΚΕ.

Τα μνημόνια και οι «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις είναι εδώ

-- Κύριε Γραμματέα, πόσο σας ανησυχούν οι δηλώσεις και η έκθεση της Κομισιόν; Ο πρωθυπουργός βγήκε και δήλωσε ευθέως ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη σε ορισμένους στις Βρυξέλλες και μπορεί να γυρίσουμε πίσω.

-- Δεν χρειαζόταν να ανοίξει παραπάνω η όρεξη της Κομισιόν και της τρόικας. Είναι ανοιχτή εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μετά τον Αύγουστο, που ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για το τέλος των μνημονίων, για τη «μεταμνημονιακή» εποχή, για τη «δίκαιη ανάπτυξη». Η Κομισιόν είναι εδώ πανταχού παρούσα, διότι εδώ είναι τα μνημόνια, εδώ είναι η «μεταμνημονιακή» εποχή, εδώ είναι ο έλεγχος της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εποπτεία. Η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, είναι ότι θα συνεχιστεί αυτή η εποπτεία, θα συνεχιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα και θα βλέπουμε κάθε φορά τι γίνεται, «πώς πάνε τα έσοδα», «πώς πάνε τα έξοδα», «τι θα μπει», «τι θα βγει». Δεν αλλάζει τίποτε σ' αυτό. Αν για παράδειγμα δεν πάνε καλά κάποιοι στόχοι, απ' αυτά τα ματωμένα πλεονάσματα που πληρώνει με τους φόρους ο λαός μας, τα λαϊκά στρώματα, τότε θα του πουν: «Περιόρισε αυτές τις κοινωνικές δαπάνες», «περιόρισε αυτά απ' τον προϋπολογισμό», «κατάργησε ένα θετικό αντίμετρο που είχες πάρει για τα λαϊκά στρώματα». Αυτό το έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και έχει συμφωνήσει και ο κ. Μητσοτάκης. Αρα λοιπόν αυτό πρέπει να έχει καθαρό στο μυαλό του ο ελληνικός λαός όταν πάει να ψηφίσει.

Να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές

-- Το ΚΚΕ με πολύ μεγάλη σαφήνεια και σταθερότητα λέει «εκτός της ΕΕ»...

-- Εμείς λέμε ότι πρέπει να συγκρουστούμε με αυτές τις πολιτικές και συνολικά με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν.

-- Το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν οι πόροι σε αυτήν την περίπτωση;

-- Οι πόροι υπάρχουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες, έχει πλούτο που τον παράγουν οι παραγωγικές της δυνάμεις, που τον παράγει πρώτα απ' όλα ο εργαζόμενος λαός. Τα άλλα πολιτικά κόμματα που κυβερνούν λένε ότι «είναι δεδομένη αυτή η κατάσταση και πρέπει να πειθαρχήσουμε σε όλα, γιατί η εντολή της Κομισιόν θα μας φέρει επενδύσεις». Λέει ο κ. Μητσοτάκης για «βιώσιμη ανάπτυξη», ο κ. Τσίπρας για «δίκαιη ανάπτυξη» και ξέρουμε όλοι ότι κοροϊδεύουν. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη στα πλαίσια της ΕΕ, της «μεταμνημονιακής» αυτής εποχής που βιώνουμε, με όλα αυτά τα μέτρα και τους νόμους σε ισχύ. Αυτοί εννοούν ότι θα είναι μια «δίκαιη» ανάπτυξη με τις επενδύσεις που θα έρθουν και με κάποιες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Κι εμείς θέτουμε το ερώτημα: Να κάνουν επενδύσεις οι καπιταλιστές, να τους φοροαπαλλάσσουν, να τους δίνουν «δωράκια» και την ίδια ώρα ο λαός να πληρώνει τους φόρους που δεν πληρώνουν οι μεγαλοκαπιταλιστές, τα μονοπώλια και να πληρώνουν τον λαό με μισθούς πείνας; Γιατί τις είδαμε αυτές τις δουλειές. Μειώθηκε και η ανεργία και το θεωρεί θρίαμβο αυτό ο κ. Τσίπρας, όμως με 300 ευρώ πείτε μου εσείς αν μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος 25 - 30 χρόνων ή κάποιος που έχει οικογένεια. Αρα λοιπόν αυτό θα είναι το σχέδιό μας; Αυτό θα είναι το όραμά μας; Αυτό είναι το σχέδιο όσων μας έχουν κυβερνήσει: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αρα πρέπει να φύγουμε απ' αυτούς.

-- (...) Αρα, θέλω να καταλάβω το εξής: Η Ελλάδα έχει μια άλλη κατεύθυνση με το ΚΚΕ, βασίζεται στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, μπορεί να αντέξει σε ένα διεθνές περιβάλλον με αγορές που είναι θεριά ανήμερα;

-- Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί, διότι αυτό είναι η δύναμη του λαού. Αν κατανοήσει ο ίδιος ότι είναι δυνατός - και αυτό του λέει το ΚΚΕ - μπορεί να αντιδράσει, μπορεί να έρθει στην επιφάνεια αυτή η δυναμική και να μπορέσει να επιβάλει ανατρεπτικές αλλαγές. Αν δεν πάμε σε ριζικές αλλαγές, θα μεμψιμοιρούμε και θα βρισκόμαστε σε μια από τα ίδια. Πότε με 3ο μνημόνιο, πότε με 4ο, πότε με μέτρα, πότε με πλεονάσματα και πάντα θα την πληρώνει ο λαός. Αρα λοιπόν πρέπει ν' ανοίξει αυτός ο δρόμος και αυτό είναι το κάλεσμα στην πλειοψηφία των λαϊκών δυνάμεων.

Υπάρχει σημαντική συμπόρευση δυνάμεων με το ΚΚΕ

-- Θα έχετε συνεργασία και συμπόρευση με άλλες δυνάμεις της αριστεράς;

-- Υπάρχει ήδη σημαντική συμπόρευση αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών, ριζοσπαστικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας και στις ευρωεκλογές και συνεχίζεται και σήμερα με πιο δυναμικό τρόπο. Εχουμε ανθρώπους που έφυγαν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του, πρώην βουλευτές, άλλους που είχαν πάει στη ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη και έχουν φύγει και συζητούν σήμερα με το ΚΚΕ. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σκέφτονται να στηρίξουν το ΚΚΕ και μαχητικά έρχονται μαζί μας. Και βεβαίως υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων μέσα στο κίνημα, συνδικαλιστές, εργάτες, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, απ' όλο το πολιτικό φάσμα, επίσης απόστρατοι απ' τις Ενοπλες Δυνάμεις, που είναι πολιτικά πρόσωπα και ήταν μέλη άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

-- Σε τέτοιο επίπεδο δηλαδή συνεργασίες, όχι σε επίπεδο ηγεσιών;

-- Οχι. Και θα διευρυνθεί αυτή η συνεργασία και βεβαίως το διακύβευμα είναι ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, γιατί αυτή η ψήφος είναι που μετράει.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org