Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες «εκκρεμότητες»

Νέες επικίνδυνες εξελίξεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προμηνύει η κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας, ιδιαίτερα στην κυπριακή ΑΟΖ, σε συνδυασμό με το παζάρι ΗΠΑ - Τουρκίας, που φτάνει σε κρίσιμο σημείο.

Ούτε μεμονωμένες ούτε «αδέσποτες» είναι οι φωνές που καλούν προεκλογικά σε επιτάχυνση των διεργασιών για διευθετήσεις στα ζητήματα που προβάλλει η Τουρκία, και μάλιστα «όχι ευχάριστων» για την Ελλάδα. Ουσιαστικά καλλιεργείται κλίμα συνεκμετάλλευσης και αποδοχής των ιμπεριαλιστικών σχεδίων για Αιγαίο και Κυπριακό, που προβάλλονται ως μονόδρομος.

Η συζήτηση αυτή δεν γίνεται βέβαια «στον αέρα».

Τα προηγούμενα χρόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά απογείωσε την ελληνική εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, αναλαμβάνοντας ρόλο «μεντεσέ» στα παζάρια ανάμεσα σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ και Τουρκία προκειμένου να ανακοπεί η προσέγγιση της τελευταίας με τη Ρωσία.

Τόσο στο Κυπριακό όσο και στα Ελληνοτουρκικά έχει διανυθεί την τελευταία τετραετία πολύς δρόμος, με «καταλύτη» τα Ενεργειακά, για τα οποία δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ.

Από το 2015 μέχρι σήμερα μεσολάβησε η ανακάλυψη και άλλων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ, η αμερικανική «ExxonMobil» έχει πλέον άμεση συμμετοχή στις εξορύξεις, το ΝΑΤΟ διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στο «σύστημα ασφαλείας» στην Κύπρο, οι ΗΠΑ συζητάνε την άρση του εμπάργκο όπλων και τη δημιουργία βάσης στο νησί. Θυμίζουμε ότι σε προηγούμενα στάδια των διαπραγματεύσεων π.χ. στην Ελβετία το 2017 η συζήτηση έφτασε μέχρι την ανταλλαγή χαρτών.

Ενώ και στα Ελληνοτουρκικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί σε ιστορικά βήματα ανάλογα με αυτά της συμφωνίας των Πρεσπών, υλοποιώντας τον σχεδιασμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να δούμε και τις διαπραγματεύσεις για τα ΜΟΕ κάτω από ΝΑΤΟική ομπρέλα.

Είναι φανερό επομένως ότι η επόμενη κυβέρνηση αναλαμβάνει να διευθετήσει σοβαρές «εκκρεμότητες», που προκύπτουν από τη βαθιά εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς. Θα πιάσει το νήμα από εκεί που θα το έχει αφήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ετσι κι αλλιώς, η ΝΔ που ετοιμάζεται να πάρει την κυβερνητική σκυτάλη, δεν χάνει ευκαιρία να δηλώνει την παραδοσιακή και σίγουρη προσήλωσή της στον ευρωατλαντικό άξονα και τις προτεραιότητές του.

Απέναντι σ' αυτά τα επικίνδυνα σχέδια, την επόμενη μέρα των εκλογών ο λαός έχει ανάγκη από ένα πιο ισχυρό ΚΚΕ, το μόνο κόμμα που αποκαλύπτει και αντιπαλεύει με συνέπεια τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και την ελληνική εμπλοκή.

Που δίνει όλες του τις δυνάμεις στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, για την ανατροπή του συστήματος που τον γεννά, στην αντιιμπεριαλιστική πάλη, για τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στους λαούς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ