Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης μέσω της κόντρας Μέτα - Ράμα

Από διαδήλωση στα Τίρανα με σημαίες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποπροσανατολισμού του λαού

Copyright 2019 The Associated

Από διαδήλωση στα Τίρανα με σημαίες της ΕΕ, των ΗΠΑ και της Γερμανίας, χαρακτηριστικό παράδειγμα του αποπροσανατολισμού του λαού
ΤΙΡΑΝΑ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Οξύνονται οι ενδοαστικές αντιπαραθέσεις στην Αλβανία, που καταφέρνουν να χειραγωγούν το λαό. Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντι Ράμα ανακοίνωσε ότι ξεκινά άμεσα διαδικασία για καθαίρεση του Προέδρου Ιλίρ Μέτα, τον οποίο κατηγορεί για «πραγματικό πραξικόπημα εναντίον της Δημοκρατίας στην Αλβανία», μετά την απόφασή του να ακυρώσει τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιούνη. Εχει προγραμματιστεί συνεδρίαση της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη, 13 Ιούνη, για να συζητήσει τις ραγδαίες εξελίξεις και να ψηφίσει επί της πρότασης της κυβέρνησης για αποπομπή του Προέδρου. Ωστόσο, ακόμα κι αν το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα καταφέρει να εξασφαλίσει τις απαιτούμενες 94 ψήφους (που δεν διαθέτει...) στο σύνολο των 140 εδρών του αλβανικού Κοινοβουλίου, δεν αναμένεται να αρθεί εύκολα το αδιέξοδο. Η καθαίρεση ή όχι του Προέδρου της Αλβανικής Δημοκρατίας δεν αποφασίζεται από τη Βουλή αλλά από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο εδώ και ένα χρόνο υπολειτουργεί.

Ολα αυτά δείχνουν πως η ενδοαστική κρίση μπορεί να κλιμακωθεί. Τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης μποΐκοτάρουν από τον περασμένο Φλεβάρη τις συνεδριάσεις της Βουλής και απαιτούν εδώ και καιρό με συγκεντρώσεις την άμεση παραίτηση Ράμα. Τον κατηγορούν για διαφθορά, εκτιμώντας πως επικράτησε στις προηγούμενες εκλογές με τις πλάτες του οργανωμένου εγκλήματος και τη μαζική εξαγορά ψηφοφόρων.

Οι εξελίξεις είναι άμεσα συνδεδεμένες με την αμερικανορωσική κόντρα στα Βαλκάνια, όπως έδειξαν χτες οι δηλώσεις του βοηθού υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ και του δημάρχου Τιράνων Εριόν Βελίαϊ.

Ο Πάλμερ, μιλώντας στο αλβανικό τηλεοπτικό δίκτυο «Top Channel», τόνισε πως για τις ΗΠΑ ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπασά και η Μόνικα Κριεμάδι (σύζυγος του Μέτα), που ηγείται του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος, του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης, θα είναι «υπεύθυνοι για το ξέσπασμα βίας σε επόμενες κινητοποιήσεις», απειλώντας τους με αντίποινα, όπως π.χ. με απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ. «Εχει αποδειχθεί στο παρελθόν πως όταν οι ηγέτες θέλουν ειρηνικές διαδηλώσεις, το καταφέρνουν», είπε χαρακτηριστικά. Επέμεινε ότι τα όποια προβλήματα που αφορούν τις εκλογές στην Αλβανία θα πρέπει να λυθούν με το διάλογο κυβέρνησης - αντιπολίτευσης ώστε να επιτευχθεί «εκλογική μεταρρύθμιση», που τη χαρακτήρισε «μόνη λύση». Διευκρίνισε τέλος πως οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν εκλογικούς παρατηρητές για τις εκλογές της 30ής Ιούνη, δείχνοντας εμμέσως να παίρνει το πλευρό του Ράμα.

Ενδιαφέρον είχαν και οι δηλώσεις του Εριόν Βελίαϊ, δημάρχου Τιράνων ο οποίος έχει εκλεγεί με το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα. Υποστήριξε ότι «η Αλβανία δεν έμεινε δίχως φίλους» και ότι «στις ΗΠΑ συνεχίζεται η έρευνα για βρώμικα ρωσικά κεφάλαια που χρησιμοποιήθηκαν από το Δημοκρατικό Κόμμα», το οποίο κατηγόρησε ότι «δεν είναι κόμμα του φτωχού λαού»...

Παρέλαση Τσάμηδων

Προκλητική παρέλαση στο κέντρο της Νέας Υόρκης πραγματοποίησαν χτες μερικές χιλιάδες Αλβανοί, υποστηρικτές των Τσάμηδων, με αφορμή την 75η επέτειο «της σφαγής των Τσάμηδων» - συνεργατών των Γερμανών ναζί στη διάρκεια της Κατοχής «από τους Ελληνες». Η παρέλαση δεν διοργανώθηκε εμφανώς από πολιτικά κόμματα, αλλά από τον ανταποκριτή του αλβανικού καναλιού «Top Channel» Μαρίν Μέμα.

Ο Πάλμερ στο Βελιγράδι

Ο Πάλμερ μετέβη χτες στο Βελιγράδι, όπου συνάντησε τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και συζήτησαν τρόπους επανάληψης των διαπραγματεύσεων με το Κοσσυφοπέδιο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος πίεσε την Πρίστινα να άρει τους δασμούς που έχει επιβάλει μονομερώς σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ώστε να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις, ως μέρος του σχεδίου «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» της περιοχής. Ο δε Βούτσιτς υποστήριξε ότι μόνο μία συμφωνία που θα συνυπολογίζει τα συμφέροντα των Κοσοβάρων Αλβανών και των Σέρβων θα μπορούσε να τερματίσει τη μακροχρόνια διένεξη, αποφεύγοντας να διευκρινίσει πώς την εννοεί.

Το Σαββατοκύριακο ο Σέρβος Πρόεδρος μετέβη στο Βερολίνο και συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, με την οποία - σύμφωνα με τη σερβική Προεδρία - είχε «εποικοδομητική συνομιλία». Λίγες μέρες πριν, η Μέρκελ είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου Ράμους Χαραντινάι. Οι συναντήσεις γίνονται λίγες βδομάδες πριν από τη γαλλογερμανική σύνοδο για το διάλογο Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου, την 1η Ιούλη στο Παρίσι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ