Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Εφησυχασμός και προετοιμασία «διευθετήσεων»

Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας με τον ασκούντα χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Σάναχαν

INTIME NEWS

Από τη συνάντηση του υπουργού Αμυνας με τον ασκούντα χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Σάναχαν
Ολοκληρώθηκαν την περασμένη Παρασκευή οι επαφές του υπουργού Αμυνας Ευ. Αποστολάκη στις ΗΠΑ, με συνάντηση που είχε με τον ασκούντα χρέη υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Πάτρικ Σάναχαν. Επισήμως «αναφέρθηκαν στο σύγχρονο περιβάλλον ασφαλείας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική» και «εξετάστηκε το άριστο επίπεδο της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ όπως προκύπτει από το πλήθος των κοινών δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και από τον Στρατηγικό Διάλογο των δύο χωρών που έλαβε χώρα για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018».

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο ΥΕΘΑ επισήμανε στον Σάναχαν «την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τη διερεύνηση δραστηριοτήτων/ενεργειών, εντός του πλαισίου ΜΟΕ (σ.σ. Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης), με σκοπό την πρόληψη και αποφυγή εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων».

Με δηλώσεις του πάντως σε δημοσιογράφους, ο υπουργός έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι «δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα για το μέλλον, ούτε προέκυψαν δεσμεύσεις, αυτό άλλωστε αποτελεί δουλειά της όποιας κυβέρνησης προκύψει μετά τις εθνικές εκλογές».

Παρά τις κυβερνητικές «διαβεβαιώσεις» και βέβαια τις «εκκρεμότητες» που θα προωθήσει και η όποια επόμενη κυβέρνηση, δεδομένο είναι πως σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα παζάρια και οι διεργασίες για τις «διευθετήσεις» με την Τουρκία σε ό,τι αφορά το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, τους ενεργειακούς σχεδιασμούς και την προσπάθεια των ΗΠΑ για την παραμονή της Τουρκίας εντός ΝΑΤΟικού στρατοπέδου. Αλλωστε οι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν «πανηγυρικά» ότι και τα ΜΟΕ, που λειτουργούν ως «πάτημα» για την αναβάθμιση των τουρκικών διεκδικήσεων, δρομολογούνται κάτω από τη «σκέπη» των ΗΠΑ.

Αναγκαία η τακτοποίηση των «εκκρεμοτήτων»

Χαρακτηριστική των διεργασιών είναι και η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, που με άρθρο του στην «Καθημερινή της Κυριακής» μιλάει για τον κίνδυνο «νέων Ιμίων», εκτιμώντας ως πιθανό η Τουρκία «να στείλει πλοίο σε τμήμα της υφαλοκρηπίδας, που η Ελλάδα θεωρεί ελληνική αλλά η Τουρκία τουρκική».

Ενα τέτοιο γεγονός, προσθέτει ο Κ. Σημίτης, «αντί να προκαλέσει την αρνητική στάση και τη διαμαρτυρία των συμμάχων της Ελλάδας, πιθανόν να τους οδηγήσει σε μια επιφυλακτική στάση. Να θεωρήσουν ότι έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και έτσι να ισχυροποιήσουν την παρουσία τους στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο πρώην πρωθυπουργός σημειώνει ως «ενδεικτική» την «τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με "τις προκλήσεις της Τουρκίας" στην κυπριακή ΑΟΖ "σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο" και "μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη", μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».

Παράλληλα ο Κ. Σημίτης τονίζει ότι αν και πολλοί «θα θεωρήσουν ότι μια τέτοια στάση των "συμμάχων" δεν είναι επιτρεπτή», αγνοούν ότι οι αστικές κυβερνήσεις «ακολουθήσαμε και ακολουθούμε μέχρι τώρα συνειδητά μια πολιτική στην οποία κυριαρχεί η επίκληση των δικαιωμάτων μας, αλλά αποφεύγουμε να τα κατοχυρώσουμε για να μην προκαλέσουμε αμφισβητήσεις».

Και συνεχίζει γράφοντας ότι «η τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων μετά τις εκλογές είναι αναγκαία. Ο κίνδυνος επεισοδίων με αρνητικές επιπτώσεις θα είναι υπαρκτός, εάν δεν προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις, όχι πάντα ευχάριστες ίσως, αλλά που κατοχυρώνουν την ειρήνη στην περιοχή. Σε μια τέτοια προσπάθεια η Ελλάδα θα έχει, πιστεύω, τη συμπαράσταση τόσο της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και των ΗΠΑ».

Επικίνδυνος εφησυχασμός...

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει στη γραμμή του επικίνδυνου εφησυχασμού, που παρουσιάζει την εμπλοκή στον αμερικανοΝΑΤΟικό σχεδιασμό ως «ασφαλιστική δικλίδα» απέναντι στις πάγιες τουρκικές διεκδικήσεις.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος εκτιμούσε χτες στον ρ/σ «Real» και στην κρατική τηλεόραση ότι η «πάγια τακτική» της Τουρκίας δεν θα εξελιχθεί σε «νέα Ιμια», παρουσιάζοντας ως «διαφορές» σε σχέση με το 1996 το «ιδιαίτερα αναβαθμισμένο κύρος που έχει η χώρα μας» και την «ιδιαίτερη απομόνωση της Τουρκίας», εννοώντας τον αναβαθμισμένο ρόλο που έχει η Ελλάδα στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και τις συμμαχίες με κράτη - δολοφόνους όπως το Ισραήλ, παραμέτρους που εμπλέκουν όλο και πιο βαθιά την Ελλάδα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, εντόπιζε τον κίνδυνο «να προκύψει από ατύχημα ένα θερμό επεισόδιο» και παρουσίαζε τα ΜΟΕ, που γίνονται κατόπιν πίεσης των Αμερικανών, ως όχημα - όπως όλα δείχνουν - για συνολικότερες « διευθετήσεις», ως «συζήτηση με την άλλη πλευρά, όχι για να λύσουμε τα προβλήματά μας, αλλά πώς θα αποφύγουμε αυτή η κλιμάκωση της έντασης να οδηγήσει σε κάτι που δεν θέλουμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Π. Ρήγας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, έλεγε ότι «έχει αναγνωριστεί η προσπάθεια της χώρας μας για να υπάρχει στην περιοχή μόνιμη ειρήνη», εξέφραζε την ελπίδα πως «η Τουρκία δεν θα προχωρήσει σε παραπέρα προκλητικές ενέργειες» και, προσπερνώντας τις «χλιαρές» αμερικανικές αντιδράσεις, υποστήριζε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει μήνυμα στην Τουρκία, πιέζοντάς τη να σταματήσει τις όποιες προκλητικές ενέργειες. Εχει κι αυτό το στοιχείο τη σημασία του».

...στρατηγική σύμπλευση

Την ίδια ώρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την ελπίδα ότι θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, επιλέγοντας να περιοδεύσει στη Δωδεκάνησο, επισκέφτηκε και το Καστελόριζο, όπου δήλωσε: «Η παρουσία μου εδώ δεν είναι μόνο συμβολική. Δηλώνει την ενότητα του έθνους μας, που αποτελεί ασπίδα για την ασφάλεια της πατρίδας (...) Το Καστελόριζο έχει όλα τα απαράβατα δικαιώματα που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας. Και αυτά τα δικαιώματα θα τα υπερασπιστούμε απόλυτα από κάθε αμφισβήτηση και κάθε πρόκληση».

Ο δε τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος, μιλώντας χτες στον «ΣΚΑΪ», αξιοποιούσε το θέμα προκειμένου να επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανάγκης ενίσχυσης του κόμματός του και επίτευξης αυτοδυναμίας, χαρακτηρίζοντας «πατριωτική ανάγκη» την «ισχυρή διακυβέρνηση» και «σταθερότητα». Την ίδια ώρα, αναδεικνύοντας την ταύτιση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στα στρατηγικά προτάγματα των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων προς γεωστρατηγική τους αναβάθμιση, μέσα από τη συμμετοχή στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, τόνιζε ότι ως κόμμα είναι «υπέρ της εμβάθυνσης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας», όπως εγκαινιάστηκε άλλωστε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον περιλάλητο «Στρατηγικό Διάλογο» το Δεκέμβρη του 2018.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org