Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ «FRIGOGLASS»
Με κινητοποιήσεις υπερασπίζονται τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά τους

Σε κινητοποιήσεις για το δικαίωμά τους στη δουλειά, κόντρα στα σχέδια της εταιρείας για κλείσιμο του εργοστασίου της στην Κάτω Αχαΐα, βρίσκονται οι εργαζόμενοι στη «Frigoglass». Υπενθυμίζεται ότι η επιχείρηση ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή το κλείσιμο της συγκεκριμένης μονάδας, στην οποία δουλεύουν 90 εργαζόμενοι.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε Γενική Συνέλευση, ενώ ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Η συνέλευση αποφάσισε η συνέχεια να δοθεί σήμερα, Τρίτη, με συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 7.30 μ.μ. Την Πέμπτη 13/6, οι εργαζόμενοι θα μεταβούν στην Αθήνα και θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 12 μ., ενώ την ίδια ώρα έχει προγραμματιστεί τριμερής συνάντηση μετά από αίτημα του Εργατικού Κέντρου.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε και χτες αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και σωματείων της δύναμής του. Επίσης, στη συζήτηση με τους εργαζόμενους και το Σωματείο τους για τα επόμενα αγωνιστικά βήματα το «παρών» έδωσε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μετάλλου και της ΓΣΕΕ.

Τη στήριξή του στους εργαζόμενους εξέφρασε και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, καλώντας τον πατραϊκό λαό να στηρίξει τα δίκαια αιτήματά τους.

Πετούν στο δρόμο τους εργάτες για την «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας»

Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων
Η «άμεση διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας του εργοστασίου», σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία, εντάσσεται στο πλαίσιο της «αναδιάρθρωσης του παραγωγικού της ιστού, που αποσκοπεί στη βελτίωση της κοστολογικής της δομής και στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ανταγωνιστικότητάς της». Να σημειωθεί ότι ο όμιλος «Frigoglass» στην ιστοσελίδα του παρουσιάζεται ως «στρατηγικός εταίρος των κορυφαίων εταιρειών αναψυκτικών και ποτών στον κόσμο» και «ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στην αγορά Επαγγελματικών Ψυγείων».

Το Σωματείο Εργαζομένων στη «Frigoglass» καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης της εταιρείας να διακόψει την παραγωγική διαδικασία του εργοστάσιου. Οπως υπογραμμίζει, η απόφαση αυτή απειλεί να πετάξει 90 εργαζόμενους «στο δρόμο, στην πιο κρίσιμη επαγγελματικά ηλικία και με μέγιστες οικογενειακές υποχρεώσεις».

«Το κλείσιμο της "Frigοglass" αναδεικνύει τις πολιτικές ευθύνες όλων όσοι παρείχαν πλήθος διευκολύνσεων στο μεγάλο κεφάλαιο και τώρα επιτρέπουν να πετούν στο δρόμο δεκάδες εργαζόμενους. Παράλληλα, αναδεικνύει την ευθύνη των αρμόδιων φορέων απέναντι στο ζήτημα της επαγγελματικής αποκατάστασης των απολυμένων», σημειώνει και διεκδικεί τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Από την κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Από την κινητοποίηση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
«Η απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο δείχνει ότι οι επιχειρηματίες δεν λογαριάζουν τίποτα μπροστά στην αύξηση και διασφάλιση των κερδών τους. Γι' αυτό και με την ανοχή της κυβέρνησης κλείνουν το ένα εργοστάσιο και επενδύουν αλλού, σε άλλους κλάδους, αλλά και χώρες με μειωμένα μεροκάματα. Αφού πρώτα ξεζούμισαν για δεκαετίες τους εργαζόμενους, τώρα τους πετούν σαν στημένες λεμονόκουπες», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη εξέλιξη, υπογραμμίζει πως αυτή αποδεικνύει ότι «τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι αγώνες των εργαζομένων, αλλά η φαγωμάρα μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων για το ποιος θα βγάλει περισσότερα κέρδη, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών τους. Αυτή είναι η περιβόητη "ανάπτυξη" που κλίνει σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση».

Το Εργατικό Κέντρο απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου και σε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, ενώ στηρίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του επιχειρησιακού Σωματείου.

Ανακοίνωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ

Τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των μισθών και των δικαιωμάτων τους εκφράζει η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ.

Σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

«Ακόμα ένα εργοστάσιο στην Αχαΐα κλείνει με απόφαση της εργοδοσίας αιφνιδιαστικά, πετώντας στο δρόμο 90 εργαζόμενους με τις οικογένειές τους. Ακόμα ένα λουκέτο έρχεται να προστεθεί στον κατάλογο των κλειστών εργοστασίων της περιοχής μας.

Ετσι όμως λειτουργεί ο καπιταλισμός. Με γνώμονα το κέρδος από τον ιδρώτα και το μόχθο των εργατών. Οταν αυτά τα κέρδη μειώνονται ή παύουν να υπάρχουν λόγω του ανταγωνισμού, τα εργοστάσια κλείνουν και οι εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο ως "άχρηστο υλικό".

Εκθετες είναι όλες εκείνες οι δυνάμεις που υπερασπίζονται τα κέρδη των επιχειρήσεων και συκοφαντούν τους εργατικούς αγώνες, τις απεργίες, την ταξική πάλη, ότι αυτά κλείνουν τις επιχειρήσεις και αυξάνουν την ανεργία.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει ότι καμιά κυβέρνηση που υπηρετεί τον σημερινό δρόμο ανάπτυξης δεν μπορεί να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, να τιθασεύσει τους νόμους ζούγκλας της καπιταλιστικής οικονομίας. Επιπλέον, η κυβέρνηση όχι μόνο διατήρησε ανέπαφο όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, που ψήφισαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά έδωσε και νέα συντριπτικά χτυπήματα στα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η ΝΔ, καθώς και τα υπόλοιπα κόμματα που υπηρετούν και υπερασπίζονται την καπιταλιστική ανάπτυξη.

Το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στην εταιρεία "Frigoglass", για να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, οι μισθοί και τα δικαιώματά τους και καλεί όλα τα σωματεία και τους φορείς του νομού να εκφράσουν με όλους τους τρόπους την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ