Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνέλευση για την προετοιμασία της απεργίας στις 19 Ιούνη

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου
Με θέμα την προετοιμασία της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων του κλάδου στην Αττική, στις 19 Ιούνη, έγινε χτες η Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Η συνέλευση επικύρωσε μέσα από μυστική ψηφοφορία την απόφαση της διοίκησης για την απεργία, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Τουρισμού, στις 9.30 π.μ.

«Το γεγονός ότι είμαστε σε προεκλογική περίοδο δεν σημαίνει ότι στους τόπους δουλειάς, ιδιαίτερα στον κλάδο μας, δεν συνεχίζονται η εργοδοτική αυθαιρεσία, η εντατικοποίηση, η απληρωσιά, τα εργατικά ατυχήματα», σημείωσε εισηγητικά ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης.«Το μόνο σίγουρο είναι ότι ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα, θα συνεχιστεί να εφαρμόζεται η πολιτική που εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις εργοδοτικές αξιώσεις που δεν έχουν τέλος, υπενθύμισε τις απαιτήσεις των ξενοδόχων για «υποκατώτατο» μισθό για τους νεοπροσλαμβανόμενους, εξαιρέσεις επιχειρήσεων από την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων, γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, μείωση ασφαλιστικών εισφορών.

Στο «παραμύθι» των επενδύσεων που «ανοίγουν δουλειές», ο Γ. Στεφανάκης αντέταξε την πείρα των εργαζομένων του κλάδου από τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών μονάδων, τις ανακαινίσεις και επεκτάσεις επιχειρήσεων: Αναφέρθηκε στις απολύσεις των παλιών εργαζομένων στη μεγάλη επένδυση του «Αστέρα» και τις παραιτήσεις δεκάδων εργαζομένων που κλήθηκαν να τους αντικαταστήσουν με το άνοιγμα της νέας μονάδας, κάτω από το βάρος της εντατικοποίησης. Στάθηκε στη γενίκευση της «ενοικιαζόμενης» και εργολαβικής εργασίας. «Δεκάδες νέα ξενοδοχεία και εστιατόρια που ανοίγουν κάθε χρόνο στην Αττική, το μόνο που εξασφαλίζουν είναι η ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία για τους επενδυτές, τους καπιταλιστές, και ολοένα και χειρότερες συνθήκες δουλειάς για τους εργαζόμενους», υπογράμμισε.

Στο παραπάνω έδαφος, φώτισε μια σειρά παραδείγματα από μάχες που δίνουν οι δυνάμεις του Συνδικάτου στους χώρους δουλειάς και τα αποτελέσματά τους. Μεταξύ αυτών, η χορήγηση των αδειών και των ρεπό, η αποτροπή απολύσεων, το φρενάρισμα της εντατικοποίησης, η καταβολή δεδουλευμένων.

Οργάνωση και μάχη σε κάθε χώρο δουλειάς

Το νήμα έπιασαν οι εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, δίνοντας συγκεκριμένο περιεχόμενο στη σημασία που αποκτά η οργάνωση της απεργίας στους χώρους τους.

Στο «Royal Olympic» η εντατικοποίηση, η εκ περιτροπής εργασία, τα εργατικά «ατυχήματα», είναι ορισμένα από τα προβλήματα κόντρα στα οποία το επιχειρησιακό σωματείο οργανώνει τους εργαζόμενους. Στο «Marriott» το επιχειρησιακό σωματείο έχει ήδη βγάλει ανακοίνωση, ενώ σχεδιάζει συσκέψεις στα τμήματα και Γενική Συνέλευση στις 14/6.

Σε επισιτιστικές επιχειρήσεις, όπως το εστιατόριο στο Μουσείο της Ακρόπολης αλλά και το εστιατόριο της Εστίας του Πολυτεχνείου, οι εργαζόμενοι ξέρουν ότι με στάσεις εργασίας και απεργίες έχουν υπερασπιστεί τις θέσεις δουλειάς και τα δικαιώματά τους απέναντι στους εργολάβους.

Συνολικά στον Επισιτισμό, η απεργία δίνει συνέχεια στις πρωτοβουλίες για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

Τις επόμενες μέρες, το κλαδικό Συνδικάτο, τα επιχειρησιακά σωματεία, οι Επιτροπές Αγώνα σχεδιάζουν τη δράση τους, ώστε να φτάσει το απεργιακό κάλεσμα παντού, με συσκέψεις, συνελεύσεις, συλλογικές αποφάσεις για συμμετοχή στην κινητοποίηση αλλά και παρεμβάσεις για τα προβλήματα σε χώρους δουλειάς.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org