Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Πολυήμερη κινητοποίηση από τα διαγνωστικά κέντρα

Πολυήμερη κινητοποίηση ξεκίνησαν από χτες τα διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας, στα οποία δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Τα εργαστήρια θα είναι ανοικτά τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους. Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημιές που καταγράφονται σε ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής κυμαίνονται από 20% έως 70%, ενώ ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά. Οπως αναφέρουν, το clawback αυξάνεται διαρκώς (11% το 2016, 24% το 2018), ενώ πρόσθετο βάρος είναι και το rebate (ποσοστό υποχρεωτικής έκπτωσης).

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων ΠΦΥ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι από τα παραπάνω μέτρα πλήττονται ιδιαίτερα οι αυτοαπασχολούμενοι των μικρών διαγνωστικών κέντρων, ευνοούνται κυρίως οι «αλυσίδες» διαγνωστικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, ενώ σταθερά το μάρμαρο πληρώνουν οι εργαζόμενοι που έτσι κι αλλιώς βάζουν το χέρι στην τσέπη, είτε για να πληρώσουν το 15% συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις μέσω του ΕΟΠΥΥ, είτε πληρώνοντας εξολοκλήρου.

Σε όλα αυτά αντανακλάται η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, που συρρικνώνει και υποστελεχώνει τμήματα, περικόπτει διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, «γεννά» πολύμηνη αναμονή για ραντεβού, εξαναγκάζοντας το 90 - 95% των ασθενών να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα για μια διαγνωστική εξέταση.

Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών διεκδικεί: Κατάργηση του clawback και του rebate για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Αμεση αποζημίωση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών για τις εργασίες τους. Κατάργηση του 15% της συμμετοχής των ασθενών που εξαναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα λόγω της υποχρηματοδότησης στο Δημόσιο. Γενναία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την έγκαιρη αποζημίωση πλήρως όλων των αυτοαπασχολούμενων και δωρεάν εξετάσεις.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org