Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απάντηση στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας - συνδικαλιστικής μαφίας και στο «Attica»

Τις προσπάθειες της εργοδοσίας στο πολυκατάστημα «Αttica» και της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) να πραγματοποιήσουν εκλογές στο επιχειρησιακό σωματείο κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχό τους καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Το προηγούμενο διάστημα η ΔΑΣ καλούσε το ΔΣ του σωματείου να ορίσει την ημερομηνία της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, χωρίς όμως να πάρει καμία απάντηση, καθώς το ΔΣ παρέμενε άφαντο. Αφού έληξε η θητεία του, εργοδοσία και συνδικαλιστική μαφία άρχισαν να επιδίδονται στις γνωστές μεθοδεύσεις: Την περασμένη Παρασκευή ανάρτησαν ανακοίνωση στο χώρο του λογιστηρίου, σύμφωνα με την οποία η εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιήθηκε υποτίθεται την περασμένη Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Οπως επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία, η ώρα της υποτιθέμενης συνέλευσης είναι «ώρα αιχμής για τους εργαζόμενους στον κλάδο και στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς», ενώ ακόμα και μέλη του απερχόμενου ΔΣ «εργάζονταν κανονικά και ήταν στο πόστο τους». Η ανακοίνωση δεν συνοδεύεται από κανένα κείμενο απολογισμού ή σχέδιο δράσης, δεν αναφέρει ούτε τα στοιχειώδη για την ενημέρωση των εργαζομένων, όπως τα ονόματα της εφορευτικής επιτροπής και την ημερομηνία των εκλογών.

Αμέσως μετά την απαράδεκτη ενέργεια, εργαζόμενοι στην επιχείρηση, μέλη του ΔΣ της ΟΙΥΕ και εκλεγμένα μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας βρέθηκαν στο χώρο προκειμένου να ενημερωθούν και να καταγγείλουν τις παραπάνω μεθοδεύσεις. Η ΔΑΣ, αφού ζήτησε τα ονόματα της εφορευτικής επιτροπής, κατέθεσε το ψηφοδέλτιό της ώστε να πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες.

«Γνωρίζουμε καλά τον τρόπο με τον οποίο η εργοδοσία του "Αttica", μαζί με την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, πραγματοποιεί τις εκλογές στο επιχειρησιακό σωματείο», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. «Δεν ταυτίζουμε τα μέλη του ΔΣ του σωματείου με τη συνδικαλιστική μαφία στην Ομοσπονδία!», ξεκαθαρίζει και καλεί τα μέλη του ΔΣ να αναλογιστούν «σε ποιον χαρίζουν την ψήφο τους και κυρίως τη δύναμή τους», να απεγκλωβιστούν από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και να συμβάλουν ώστε το σωματείο «να απελευθερωθεί από τα δεσμά της εργοδοσίας».

Καλεί, τέλος, όλους τους εργαζόμενους που με δική τους απόφαση επιλέγουν να είναι οργανωμένοι στο σωματείο «να το μαζικοποιήσουν, να γυρίσουν την πλάτη στη συνδικαλιστική μαφία. Να οργανωθούν και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, τη ζωή τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να κάνουν το σωματείο στήριγμά τους!».

Ηγεσία ΕΚ Ηρακλείου: «Μαγειρέματα» στα υπόγεια και αστυνομία απέναντι σε συνδικαλιστές

Στο μεταξύ, συνδικαλιστές της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου έπιασαν «στα πράσα» εργατοπατέρες, στα υπόγεια του Εργατικού Κέντρου, να μεθοδεύουν στα κρυφά αρχαιρεσίες σε «σωματείο» - φάντασμα με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων σε εμπορικές επιχειρήσεις Ανατολικής Κρήτης».

Είχε προηγηθεί καταγγελία της Ενωσης με την οποία αποκάλυπτε το ρόλο του εν λόγω «σωματείου», σημειώνοντας πως είναι «ένα σωματείο - σφραγίδα, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να βάλει εμπόδια στη δράση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, να παράγει αντιπροσώπους και έδρες για να διατηρούν τις καρέκλες τους οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΗ και της ΟΙΥΕ και να παίζει τον ύπουλο ρόλο της εργοδοσίας όταν αυτός χρειαστεί».

Οπως κατήγγειλε η Ενωση, το «σωματείο» αυτό δημιουργήθηκε εν κρυπτώ το 2015, μακριά από συλλογικές διαδικασίες και τους εργαζόμενους, με βασικό ενορχηστρωτή τον πρόεδρο του ΕΚΗ Στ. Βοργιά. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει επιδείξει καμία δραστηριότητα, ενώ παντελώς άφαντα είναι και τα μέλη της διοίκησης, τόσο από το Εργατικό Κέντρο όσο και από τους εργασιακούς χώρους. Μάλιστα, δεν κατάφερε καν να διεξαγάγει εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του και γι' αυτό ζήτησε διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο, η δε πρόεδρος του «σωματείου» Σ. Καρατσάλη, που εμφανίζεται να υπογράφει την πρόσκληση στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, δεν είναι καν εργαζόμενη αλλά αυτοαπασχολούμενη ασφαλιστική σύμβουλος, διατηρώντας ατομική επιχείρηση ενεργή μέχρι και σήμερα!

Σε συνέχεια των παραπάνω καταγγελιών, όπως σημειώνει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την περασμένη Παρασκευή «μέλη του σωματείου μας συνάντησαν στο υπόγειο του Εργατικού Κέντρου μια γυναίκα που ετοίμαζε κάτι χαρτιά. Οταν η ίδια ρωτήθηκε από ποιο σωματείο είναι και τι κάνει εδώ, άρχισε να φωνάζει "εδώ είναι το γραφείο μου! Φύγετε μη φωνάξω την αστυνομία" κ.ά. Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι ήταν η κυρία Σ. Καρατσάλη (υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι εργαζόμενη αλλά αυτοαπασχολούμενη με ατομική επιχείρηση ενεργή), που με την καθοδήγηση του Σ. Βοργιά προσπαθεί να εμφανίσει συνέλευση εργαζομένων και εκλογές του σωματείου πίσω από κλειστές πόρτες στα υπόγεια του ΕΚΗ».

Στη συνέχεια «εμφανίστηκε στο χώρο ο εξαφανισμένος πρόεδρος του ΕΚΗ, Στ. Βοργιάς, που έχει βάλει λουκέτο στη συλλογική λειτουργία του Εργατικού Κέντρου, που έχει να καλέσει το ΔΣ σε συνεδρίαση τέσσερις μήνες, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε και η αστυνομία, που εισήλθε μέσα στο Εργατικό Κέντρο. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στ. Βοργιάς, εγκαλούσε την αστυνομία να παραμείνει στο χώρο και να συλλάβει το μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ, Γ. Ξ., για "απειλή κατά της ζωής", πράγμα το οποίο και επιχείρησαν αλλά αποτράπηκε από την αποφασιστική στάση των συναδέλφων.

Μέλη του σωματείου μας, τίμιοι συνδικαλιστές που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο ΕΚΗ, ενημέρωσαν τις δυνάμεις της αστυνομίας ότι δεν έχουν καμία δουλειά μέσα στο Εργατικό Κέντρο και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από το κτίριο, πράγμα το οποίο και έγινε έπειτα από κάποια ώρα».

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ξεκαθαρίζει πως συνδικάτα και εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν ούτε σε «σωματεία» - φαντάσματα ούτε στην πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΗ «να εμφανίζουν σωματεία και διαδικασίες όποτε και όπως τους συμφέρει, για να κατσικωθούν μερικά χρόνια ακόμα στο σβέρκο των εργατών».

Με παρέμβασή της η ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καταγγέλλει όλα τα παραπάνω και ζητά την άμεση σύγκληση του ΔΣ του ΕΚΗ, που θα συζητήσει για: Την άμεση σύγκληση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του ΕΚΗ, που θα βάλει προγραμματισμό δράσης μπροστά στη θερινή σεζόν για τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και σε άλλους κλάδους. Την εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος και την καταδίκη αυτών των πρακτικών του προέδρου του ΕΚΗ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ