Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Απεργίες και κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Σήμερα η πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των απεργών της «Mellon»
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των απεργών της «Mellon»
Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 11 π.μ., καλεί το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων Αθήνας, με αίτημα αιχμής την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Σύμβασης που δεν θα περιλαμβάνει τους δυσμενείς όρους και τους χαμηλούς μισθούς που ισχύουν σήμερα, αλλά θα προβλέπει: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών, ωραρίων που καταργήθηκαν. Ακύρωση του παγώματος των επιδομάτων τριετίας - πολυετίας. Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Θεσσαλονίκης οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους.

Στη Λάρισα, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Σε ανακοίνωσή του για την απεργιακή μάχη, το κλαδικό Σωματείο της Αθήνας επισημαίνει:

«Τα αιτήματά μας είναι ρεαλιστικά και επίκαιρα γιατί: Οι υπολογισμένες συνολικές απώλειες των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία φτάνουν στο 40%, από το 2011 (υπολογισμός από τον ΟΜΕΔ στην Δ.Α. 5/2016). Η κερδοφορία των ομίλων εκτοξεύεται. Αυτό εκφράζεται με τις επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τεχνολογικό εξοπλισμό, με τις επεκτάσεις μονάδων, τις εξαγορές κ.λπ. Πρέπει να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου για αξιοπρεπείς μισθούς, για σταθερή δουλειά, για ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας. Η υπογραφή κλαδικής Σύμβασης είναι επιτακτική ανάγκη.

Χωρίς κλαδική Σύμβαση οι εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με τους κατώτατους μισθούς, χωρίς επιδόματα, με πολύ δυσμενείς όρους. Δεν αποδίδουν επιδόματα ακόμα και σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί όταν ήταν σε ισχύ οι κλαδικές Συμβάσεις. Μια σειρά από αυθαιρεσίες που έχουν επιπτώσεις ακόμα και στη σωματική και ψυχική υγεία συνδέονται με την έλλειψη Σύμβασης».

Εργαζόμενοι «Mellon»: Νέα απεργία απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon», με απόφαση που πήραν σε Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της χτεσινής απεργίας τους, έξω από τα γραφεία της εταιρείας.

Διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με αίτημα αιχμής η Σύμβαση να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Ακόμα, διεκδικούν 10% αυξήσεις στους μισθούς, επέκταση του διαλείμματος κ.ά.

Και σήμερα το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους από νωρίς το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρείας, ενώ αναμένεται να έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία απεργών από τα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Η υπάρχουσα Σύμβαση λήγει στις 30/6 και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν με στάση εργασίας την περασμένη Τετάρτη και 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες την περασμένη Παρασκευή.

Η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία ήταν σχεδόν καθολική, όπως και την Παρασκευή, γεγονός που ανάγκασε την εργοδοσία να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο συνεχίζει να απορρίπτει τα αιτήματα των απεργών και το μόνο που αντιπροτείνει είναι να τους δώσει 20 ευρώ αύξηση με τη μορφή κουπονιών. Μετά τη διαπραγμάτευση, οι εργαζόμενοι απάντησαν στην εργοδοτική αδιαλλαξία παίρνοντας απόφαση για τη σημερινή απεργία.

Στη χτεσινή συγκέντρωση το «παρών» έδωσε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Πανελλαδική κινητοποίηση των μεταλλωρύχων

Σε πανελλαδική κινητοποίηση κατεβαίνουν οι μεταλλωρύχοι την Πέμπτη 13 Ιούνη, με 3ωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).

Βασική διεκδίκηση της κινητοποίησης είναι η υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, η οποία αμφισβητεί την εφαρμογή και της ισχύουσας ΣΣΕ.

Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, 3ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) κήρυξε για την Πέμπτη και το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας, με συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Το ΣΕΕΕΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα και εργολαβίες) να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να απαιτήσουν: Πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ για όλες τις ειδικότητες σε ορυχεία και σταθμούς για όλο το έκτακτο προσωπικό. Να είναι η Σύμβαση κλαδική και όχι ομοιοεπαγγελματική. Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Αύξηση 13% στους μισθούς με τη νέα ΣΣΕ.

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενάντια στην πώληση και το κλείσιμο ΑΗΣ και ορυχείων, για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Παράλληλα καλεί τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν αποφάσεις στήριξης του αγώνα.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org