Παρασκευή 11 Μάρτη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ» ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Ανακοίνωση για το κλείσιμο της «Softex»

Την αλληλεγγύη στον αγώνα του Σωματείου Εργαζομένων της «Softex», μετά την απόφαση του πολυεθνικού ομίλου «Bolton» να κλείσει τη μονάδα παραγωγής, εκφράζουν οι επιστήμονες στον πρωτογενή τομέα (γεωπόνοι, δασολόγοι, κτηνίατροι, γεωλόγοι, ιχθυολόγοι) που συσπειρώνονται στην «Πανεπιστημονική» Γεωτεχνικών και Συνεργαζόμενοι.

Η «Πανεπιστημονική» στην ανακοίνωσή της σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Είναι κοροϊδία, αυτοί που προσκυνούν την ανταγωνιστικότητα, την επιχειρηματικότητα και την ΕΕ, να δηλώνουν τώρα σοκαρισμένοι από το κλείσιμο της "Softex". Το 2002 κυβερνήσεις, αστικά κόμματα και ΜΜΕ χειροκρότησαν την είσοδο των επενδυτών, όταν ο όμιλος "Bolton" εξαγόραζε το 100% της "Softex", εξαγγέλλοντας ότι "στόχος πλέον είναι η ανακατάληψη του ηγετικού ρόλου που διαδραμάτισε για χρόνια η Αθηναϊκή Χαρτοποιία στην ελληνική αγορά με τη δημιουργία ισχυρών brand names".

Το εργοστάσιο βάζει λουκέτο γιατί η παραγωγή είναι υποταγμένη στο κέρδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η "Softex" από το 2002 αύξησε τις εισαγωγές φθηνότερου χαρτοπολτού από το εξωτερικό και σταμάτησε να παράγει χαρτί από τις δασικές φυτείες και το εργοστάσιο της Δράμας (σε περίοδο ανάπτυξης κατά τ' άλλα), πετώντας στο δρόμο 450 βιομηχανικούς εργάτες, αλλά και εργάτες υλοτομίας, δασολόγους, γεωπόνους, επιστήμονες στον ποιοτικό έλεγχο - έρευνα κ.λπ.

Σήμερα προχωράνε ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας λουκέτο στο εργοστάσιο του Βοτανικού. Αφού η πολυεθνική "Bolton" πήρε ό,τι ήθελε, αξιοποιεί τους αντεργατικούς νόμους αυτής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, ώστε να το κλείσει και να συνεχίσει τις επενδύσεις της αλλού.

Είναι ψέμα ότι τα εργοστάσια κλείνουν στην Ελλάδα λόγω του υψηλού κόστους Ενέργειας και δανεισμού σε σχέση με ανταγωνίστριες χώρες όπως π.χ. την Τουρκία, διότι και εκεί κλείνουν εργοστάσια (πρόσφατα έκλεισε το μεγαλύτερο κλωστήριο βάμβακος με δυναμικότητα επεξεργασίας 100.000 τόνων).

Είναι κάλπικο το επιχείρημα που χρησιμοποιούν οι βιομήχανοι, ότι παίρνουν αντεργατικά μέτρα επειδή τα επώνυμα προϊόντα τους (brands) "πιέζονται" από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας (private label), αφού στην περίπτωση των μονάδων επεξεργασίας χαρτιού, εδώ και 20 χρόνια τα μονοπώλια του κλάδου παράγουν προϊόντα χαρτιού tissue ιδιωτικής ετικέτας για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Καλούμε τους εργαζόμενους να προβληματιστούν από το λουκέτο του εργοστασίου της "Softex" (και των άλλων βιομηχανιών επεξεργασίας χαρτιού στην Ελλάδα), αφού έκλεισε τη στιγμή που δεν ικανοποιούνται σήμερα στο 100% οι ανάγκες του ελληνικού λαού σε προϊόντα χαρτιού.

Να προβληματιστούν πώς γίνεται να κλείνει ένα εργοστάσιο σε μια αγορά που, σύμφωνα με σειρά μελετών, αναμένεται να αυξηθεί κατά 5% τη διετία 2015 - 2016. Σημειώνεται ότι η εγχώρια αγορά προϊόντων χαρτιού υγείας - καθαριότητας (tissue) προσέγγισε τους 132.800 τόνους το 2014 (με αύξηση 3,6% συγκριτικά με το 2013), ενώ για το 2015 εκτιμάται ότι παρουσίασε ανάπτυξη 1,4% (134.700 τόνους).

Στην Ελλάδα υπάρχουν οι δυνατότητες για ανάπτυξη όλης της αλυσίδας παραγωγής προϊόντων χαρτιού. Οταν κίνητρο της παραγωγής είναι η ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών και όχι το κέρδος μιας χούφτας μονοπωλιακών ομίλων, μπορούν να μπουν οι βάσεις για μια πρωτογενή παραγωγή και μεταποίηση που θα απορροφά το σύνολο του έμπειρου εργατικού και επιστημονικού δυναμικού στην ανάπτυξη της παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιότητας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ