Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΚΑΡΙΑ
Εγκαινιάστηκε ο νέος υβριδικός σταθμός παραγωγής Ενέργειας

Παρέμβαση του απερχόμενου δημάρχου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Στέλιου Σταμούλου

Αφορμή για την προπαγάνδιση της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Ενέργειας αποτέλεσαν τα εγκαίνια την περασμένη Τετάρτη του υβριδικού ενεργειακού έργου Ικαρίας με την επωνυμία «Ναέρας», ενός έργου πράγματι πρωτοποριακού, που αναδεικνύει τις δυνατότητες της χώρας για την παραγωγή καθαρής και φτηνής ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ωστόσο είναι ενταγμένο στη συνολικότερη πολιτική της «απελευθέρωσης» της αγοράς και εν μέσω μιας συνεχιζόμενης διαδικασίας ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, που φορτώνει με νέα βάρη τους εργαζόμενους.

Για το έργο, που ξεκίνησε σε επίπεδο μελετών από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, επενδύθηκαν περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ και συνδυάζει αιολική και υδραυλική Ενέργεια, ενώ θα μπορεί να καλύπτει το 50% των ενεργειακών αναγκών του νησιού. Αποτελείται από αιολικό πάρκο, με τρεις ανεμογεννήτριες των 900 kW η καθεμία, δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς ισχύος 1,05 MW και 3,1 MW, δύο δεξαμενές νερού και αντλιοστάσιο που λειτουργεί ως μέσο «αποθήκευσης» της Ενέργειας που παράγουν οι ανεμογεννήτριες.

Στα εγκαίνια του έργου παρευρέθηκε ο απερχόμενος δήμαρχος του νησιού, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στ. Σταμούλος, ο οποίος χαιρέτισε την ολοκλήρωσή του, ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη διοίκηση της ΔΕΗ "εγκαινιάζουν" παραμονές εκλογών το έργο αυτό, την ίδια στιγμή που τα "ραβασάκια" για απειλές διακοπής ρεύματος σε σπίτια του νησιού καταφθάνουν σωρηδόν». Υπενθύμισε επίσης τις παρεμβάσεις του δήμου Ικαρίας τη διετία 2015-2016 αλλά και της ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή, προς όλους τους αρμόδιους φορείς (ΔΕΗ, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας κ.λπ.), που έγιναν εν μέρει αποδεκτές και που ήταν καθοριστικές για τη συνέχιση του έργου.

Ο Στ. Σταμούλος αναφέρθηκε και στον φαραωνικό σχεδιασμό από τον όμιλο Μυτιληναίου για την εγκατάσταση στην κορυφογραμμή της Ικαρίας 110 συνολικά ανεμογεννητριών, τονίζοντας ότι η ισχύς του νέου υβριδικού σταθμού σε συνδυασμό με τον θερμοηλεκτρικό σταθμό της ΔΕΗ στον Αγιο Κήρυκο αρκούν πλέον για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του νησιού και επομένως οι σχεδιασμοί του ομίλου Μυτιληναίου «μας βρίσκουν αντίθετους, γιατί δεν καλύπτουν καμία ενεργειακή ανάγκη του νησιού και γιατί θα προκληθεί μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική υποβάθμιση από τη διάνοιξη τεράστιων δρόμων και θεμελίων για την τοποθέτηση των ανεμογεννητριών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Τέλος, υπογράμμισε τις απαιτήσεις του λαϊκού κινήματος της περιοχής για δραστική μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος για όλα τα νοικοκυριά και τις υπηρεσίες της Ικαρίας (σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικές δομές κ.λπ.), καμία διακοπή ρεύματος σε περιπτώσεις καταναλωτών που αποδεδειγμένα δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν το ρεύμα τους, κατάργηση όλων των ληστρικών χαρατσιών που είναι ενταγμένα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, πρόσληψη και μονιμοποίηση του αναγκαίου τεχνικού προσωπικού σε όλες τις δομές Ενέργειας στην Ικαρία με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ