Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν έχει τέλος το μπαράζ

Ο ορυμαγδός νομοθετικών ρυθμίσεων συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, με την κυβέρνηση να καταθέτει τη μία μετά την άλλη παράλληλα με τα νομοσχέδια και τροπολογίες υπουργικές και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τρέχοντας να προλάβει, λίγα 24ωρα πριν διαλυθεί η Βουλή, να τακτοποιήσει διευθετήσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αλλά και να ψηφοθηρήσει σε βάρος του λαού.

Ετσι σήμερα, στην Ολομέλεια της Βουλής θα συζητηθεί ένα ακόμα νομοσχέδιο της τελευταίας στιγμής, αυτό του υπουργείου Υγείας που αφορά δωρεά του Ιδρύματος του εφοπλιστικού ομίλου «Νιάρχος», ενώ στο νομοσχέδιο αυτό μέχρι τις 9 το βράδυ είχαν μετρηθεί 10 υπουργικές τροπολογίες και 10 βουλευτικές και αναμενόταν συνέχεια.

Οσον αφορά τις υπουργικές τροπολογίες που κατατέθηκαν χτες, ξεχωρίζουν αυτές που αφορούν δωράκια στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας όπως «Μόνιμος Μηχανισμός Επάρκειας» ισχύος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα σύστημα αποζημίωσης με χρήμα των μονάδων παραγωγής ρεύματος, για να διατηρούν οι παραγωγοί σε ετοιμότητα τις μονάδες τους ανεξαρτήτως ζήτησης και να τροφοδοτούν το σύστημα ηλεκτρισμού όποτε τους ζητηθεί, ζήτημα το οποίο συνδέεται άμεσα τόσο με την επικείμενη πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Φλώρινα και Μεγαλόπολη όσο και με την οικονομική βιωσιμότητα της υπό κατασκευή νέας μονάδας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5».

Ακόμα προβλέπονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις εταιρείες πετρελαιοειδών (διυλιστήρια και πλοιοκτήτριες εταιρείες), καθώς προβλέπεται ότι πλέον «δεν θα επιβάλλονται πρόστιμα για συναποθήκευση πετρελαιοειδών προϊόντων, από περισσότερους κατόχους αδειών εμπορίας σε φορολογικές αποθήκες (...) η οποία (συναποθήκευση) έχει συντελεστεί πριν από την έναρξη ισχύος του ν.4062/2019. Οι φορολογικές αποθήκες είναι οι χώροι αποθήκευσης (δεξαμενές κ.ά.) πετρελαίου που είναι απαλλαγμένο από φόρους όπως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης».

Περιέχεται ακόμα τροπολογία που προβλέπει ότι «χορηγείται νέα παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης επενδυτικών σχεδίων του επενδυτικού ν.3299/2004», που «αντιμετώπισαν δυσχέρειες οφειλόμενες στην οικονομική συγκυρία των προηγούμενων ετών». Η παράταση αυτή βέβαια θα συνοδευτεί με νέες επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές κ.ο.κ. Επίσης, έχει κατατεθεί τροπολογία που ρυθμίζει παραπέρα το θεσμικό πλαίσιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς, στο όνομα της βελτίωσης του οικονομικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση επενδύσεων κ.λπ.

Ακόμα έχουν κατατεθεί καθαρά ψηφοθηρικές τροπολογίες, ενώ τέτοιο χαρακτήρα έχουν και οι βουλευτικές τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να μη γίνουν δεκτές. Είναι χαρακτηριστικό ότι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τώρα θυμήθηκαν μέχρι και ότι θα πρέπει να απαλλαγούν από ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που τα σπίτια τους κρίθηκαν ακατάλληλα λόγω σεισμού, όταν πιο πριν, όποτε έθετε το αίτημα αυτό το ΚΚΕ στη Βουλή, σφύριζαν αδιάφορα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τροπολογία για ένταξη ιδιωτών στους εμβολιασμούς και άλλα ζητήματα(2021-09-22 00:00:00.0)
Συζητήσεων και συγχύσεων συνέχεια(2019-02-28 00:00:00.0)
Τροπολογίες με διάφορα «δωράκια» σε επιχειρηματίες(2017-08-02 00:00:00.0)
Τροπολογίες του ΚΚΕ(2016-08-03 00:00:00.0)
Προχωρά η συρρίκνωσή τους προς όφελος των μονοπωλίων του κλάδου(2014-01-23 00:00:00.0)
Αντίσταση στην εξάρτηση(1999-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ