Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΠΟΛΩΝΙΑΣ
Καταγγέλλει τη νέα προσπάθεια απαγόρευσής του

Τις αντικομμουνιστικές διώξεις στην Πολωνία που δυναμώνουν καταγγέλλει το ΚΚ Πολωνίας, με το κράτος να προσπαθεί να ποινικοποιήσει την κομμουνιστική δράση προχωρώντας σε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα. Οπως αναφέρει: «Πρόκειται για ένα στοιχείο της αντικομμουνιστικής καμπάνιας που αποσκοπεί στην απαγόρευση του ΚΚ Πολωνίας. Οι αλλαγές στο νομικό πλαίσιο είναι επίσης μέρος της προσπάθειας που έγινε με τη δίκη κατά στελεχών του Κόμματος και της Συντακτικής Επιτροπής της εφημερίδας του, "Brzask", που κράτησε 3,5 χρόνια, και τελικά αθωώθηκαν τον περασμένο Γενάρη. Την ίδια ώρα οι πολωνικές αρχές σηκώνουν νέα εμπόδια στην κομμουνιστική δράση, με την παραχάραξη της Ιστορίας και με την καταστροφή οτιδήποτε συνδέεται με τη ΛΔ Πολωνίας.

Οι τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα, που περιλαμβάνουν και την απαγόρευση της κομμουνιστικής δράσης (άρθρο 256), κατατέθηκαν 10 μέρες πριν από τις ευρωεκλογές και η ψήφισή τους έχει προγραμματιστεί για τις 12 Ιούνη. Σημαίνουν βαρύτερες ποινές και διεύρυνση των αδικημάτων και αφορούν τα 105 από τα 350 άρθρα του Κώδικα. Η κυβέρνηση εμφάνισε τις αλλαγές ως αντίδραση στο σκάνδαλο παιδεραστίας στην Καθολική Εκκλησία, ωστόσο μόνο μερικές τροπολογίες αφορούν αυτό το θέμα.

Είναι χαρακτηριστικό το άρθρο 256 για την απαγόρευση του κομμουνισμού, που εξισώνεται με το ναζισμό και το φασισμό. Γίνεται λόγος για απαγόρευση της ιδεολογίας, των συμβόλων και άλλων περιεχομένων (εκδόσεις, ηχητικά υλικά) των "ολοκληρωτικών κρατικών συστημάτων", ενώ προβλέπει από 2 έως 3 χρόνια φυλάκισης για όσους τα προωθούν».

Καταλήγοντας, το ΚΚ Πολωνίας καταγγέλλει τα νέα μέτρα και καλεί σε διεθνή αλληλεγγύη τα Κομμουνιστικά Κόμματα και στη διοργάνωση τις επόμενες μέρες εκδηλώσεων διαμαρτυρίας έξω από τις πρεσβείες της χώρας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org