Παρασκευή 7 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Παζάρια στο Βερολίνο με επίκεντρο το Κοσσυφοπέδιο

Η χτεσινή συνάντηση στο Βερολίνο ανάμεσα στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Ράμους Χαραντινάι, και την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είναι μία από τις τελευταίες απτές ενδείξεις κλιμάκωσης των διαβουλεύσεων και των έμμεσων διαπραγματεύσεων, με στόχο την επισημοποίηση των παζαριών για την επίτευξη συμφωνίας «ομαλοποίησης» των σχέσεων ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, ώστε να προχωρήσει ο σχεδιασμός της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης», που στοχεύει στον περιορισμό της επιρροής ανταγωνιστικών δυνάμεων, πρωτίστως της Ρωσίας, της Κίνας κ.ά.

Μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, ο πρωθυπουργός του προτεκτοράτου, Ρ. Χαραντινάι, εξέφρασε την πεποίθηση πως οι θέσεις που προωθεί «βγήκαν πιο ενισχυμένες» μετά τη συνάντηση με την Μέρκελ, διαβεβαιώνοντας πως δεν προτίθεται να δεχτεί αλλαγές συνόρων στην περιοχή. Ισχυρίστηκε πως ενδιαφέρεται «σοβαρά» για το διάλογο με τη Σερβία με στόχο την... «αμοιβαία αναγνώριση», υποστηρίζοντας πως δεν του ζητήθηκε να άρει τους δασμούς 100% που έχει επιβάλει μονομερώς από τον περασμένο Νοέμβρη σε Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ώστε να εκβιάσει την αναγνώριση του προτεκτοράτου από Βελιγράδι και Σαράγεβο. Η άρση των δασμών αυτών ζητείται από το Βελιγράδι ως βασική προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Ο Χαραντινάι, πάντως, αναφερόμενος στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για τις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου που προγραμματίστηκε για την 1η Ιούλη στο Παρίσι, είπε πως η κυβέρνησή του θα ζητήσει την «αμοιβαία αναγνώριση» του προτεκτοράτου όχι μόνο από τη Σερβία αλλά και από τις άλλες πέντε χώρες - μέλη της ΕΕ (μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα και η Κύπρος), που δεν το έχουν αναγνωρίσει έως σήμερα για τους δικούς τους λόγους.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως έως αργά χτες το απόγευμα η γερμανική καγκελαρία δεν είχε εκδώσει την παραμικρή ανακοίνωση σε σχέση με τη συνάντηση. Σε κάθε περίπτωση, οι Πρόεδροι Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, και Κοσσυφοπεδίου, Ρ. Χαραντινάι, θα έχουν την ευκαιρία μίας, έστω και σύντομης, συνάντησης έως αύριο Σάββατο, στο περιθώριο της τριήμερης συνδιάσκεψης για θέματα ασφαλείας, GlobSec, που ξεκίνησε χτες στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας, Μπρατισλάβα, με τη συμμετοχή αξιωματούχων από τουλάχιστον 60 χώρες, οι περισσότερες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Τον Οκτώβρη συμφωνία Σερβίας - Ευρασιατικής Ενωσης

Στο Σότσι της Ρωσίας, το ίδιο 24ωρο, ο Σέρβος υπουργός Εμπορίου Ρασίμ Λιάτζιτς ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα υπογράψει την 1η Οκτώβρη συμφωνία «ελεύθερου εμπορίου» με την Ευρασιατική Οικονομική Ενωση (EAEU) που αντιπροσωπεύει μία αγορά 183.000.000 ανθρώπων. Η ανακοίνωση έγινε μετά τη συνάντηση του Λιάτζιτς με την υπουργό Εμπορίου της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής, Βερόνικα Νικίσινα.

Η EAEU απαρτίζεται από τη Ρωσία, το Καζακστάν, τη Λευκορωσία, την Αρμενία και την Κιργιζία.

Η Σερβία, μέχρι σήμερα, έχει υπογράψει συμφωνίες «ελεύθερου εμπορίου» με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ