Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Βολιδοσκοπούν πεδία «συμβιβασμού», ενώ οι ανταγωνισμοί εξαπλώνονται

Από την προχτεσινή συνάντηση Πούτιν - Πομπέο στο Σότσι

Copyright 2019 The Associated

Από την προχτεσινή συνάντηση Πούτιν - Πομπέο στο Σότσι
ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την επιδίωξή τους για πιο εντατικά και άμεσα παζάρια, σε μια περίοδο που οι αντιθέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ εξαπλώνονται σε «όλο τον χάρτη», δήλωσαν ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, που συναντήθηκαν προχτές αργά το βράδυ στο Σότσι, αμέσως μετά τις συνομιλίες του τελευταίου με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ακόμη ο σύμβουλος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ, και ο επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Σεργκέι Ναρίσκιν.

Πολύ ενδεικτικός είναι ο μακρύς κατάλογος των «πιεστικών διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων» των προχτεσινών αμερικανορωσικών διαπραγματεύσεων: Συρία, Αφγανιστάν, Βόρεια Κορέα, Βενεζουέλα, Ιράν, Λιβύη, ζητήματα ελέγχου των εξοπλισμών και μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής. Εξάλλου, η επιδίωξη για «διαύλους επικοινωνίας» μεταξύ των δυο ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων δεν μπορεί να είναι άσχετη και με τη ραγδαία άνοδο της Κίνας, που απασχολεί και τις δυο πλευρές.

Διερευνώντας «δυνατότητες» και «προθέσεις»

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία «να αποκατασταθούν πλήρως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ», ενώ αναφέρθηκε σε πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας: «Αποκόμισα την εντύπωση ότι ο Πρόεδρος υποστηρίζει την αποκατάσταση των επαφών Ρωσίας - ΗΠΑ και την επίλυση θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως η μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, η επίλυση περιφερειακών κρίσεων, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ακόμη ο Βλ. Πούτιν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν εξελιχθεί σε «βασικό παραγωγό πετρελαίου» και υπάρχουν πεδίο διαπραγματεύσεων για «τη σταθερότητα στην παγκόσμια αγορά Ενέργειας» αλλά και «δυνατότητες οικονομικής συνεργασίας».

«Υπάρχουν σημεία που διαφωνούμε, αλλά και σημεία που είναι πραγματικά αλληλεπικαλυπτόμενα τα συμφέροντα και που μπορούμε να αξιοποιήσουμε», είπε ο Μ. Πομπέο, υπογραμμίζοντας τη θέληση του Ντ. Τραμπ γι' αυτό. «Θα προστατεύσουμε τα συμφέροντα του έθνους μας», όμως σε άλλα θέματα «μπορούμε να συνεργαστούμε και να είμαστε παραγωγικοί», πρόσθεσε. «Σε ορισμένους τομείς η συνεργασία μας είναι εξαιρετική, όπως στη Βόρεια Κορέα, στο Αφγανιστάν - όπου κάναμε καλή δουλειά - στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, συμπληρώνοντας: «Είναι πράγματα όπου μπορούμε να βασιστούμε».

Αναχωρώντας από τη Ρωσία ο Μ. Πομπέο δήλωσε: «Οι σημερινές συναντήσεις ήταν ένα θετικό βήμα προς τα μπρος. ΗΠΑ και Ρωσία έχουν δείξει στο παρελθόν ότι μπορούν να συνεργαστούν σε βασικά διεθνή θέματα. Καλούμε τη Ρωσία να συνεργαστεί μαζί μας για να αλλάξει η τροχιά της σχέσης προς όφελος και των δύο εθνών».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, έκανε λόγο για ένα σημάδι να ξεκινήσει «η διαδικασία αποκατάστασης των διμερών σχέσεων» και χαρακτήρισε τις συνομιλίες «πολύ εποικοδομητικές».

Σύμφωνα με τον Γ. Ουσάκοφ, η ρωσική κυβέρνηση εξέφρασε την απογοήτευσή της για την απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη πυραύλων μεσαίας εμβέλειας (INF) και τις προοπτικές της Συνθήκης «New START» που λήγει το 2021. Ο Πούτιν «σημείωσε ότι εάν η Ουάσιγκτον δεν ολοκληρώσει σύντομα τη θέση της σχετικά με τη "New START"», τότε η Μόσχα «θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσει τις δυνατότητες ασφάλειας και άμυνάς της». Πάντως, η Ρωσία «είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών», σύμφωνα με τον Ουσάκοφ. Ο ίδιος ανέφερε σχετικά με τη Βόρεια Κορέα ότι η Ουάσιγκτον εμφανίστηκε έτοιμη να συνεχίσει να εργάζεται με την Πιονγιάνγκ.

Τέλος, Πούτιν και Πομπέο συζήτησαν τη δυνατότητα διοργάνωσης συνάντησης μεταξύ των ηγετών των ΗΠΑ και της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής του G20 στην Οζάκα τον Ιούνη και η ρωσική κυβέρνηση αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org