Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Βαφτίσια

Η κυβέρνηση βαφτίζει «13η σύνταξη» το επίδομα που δίνει στους συνταξιούχους, το οποίο θα εξαρτάται κάθε χρόνο από τον «δημοσιονομικό χώρο» που θα εξασφαλίζει με την υπεραπόδοση των ματωμένων πλεονασμάτων. Δηλαδή, από το ξεζούμισμα του λαού, άρα και των συνταξιούχων. Η 13η σύνταξη, όμως, που την επαναφορά της διεκδικούν οι συνταξιούχοι, μαζί με τα επιδόματα Πάσχα και καλοκαιριού, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη και υπολογιζόταν σε υψηλότερες συντάξεις από τις σημερινές, πριν πετσοκοπούν με τους νόμους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, η κυβέρνηση καθιερώνει ένα αμφίβολο επίδομα για τους συνταξιούχους και το πλασάρει σκόπιμα ως «13η σύνταξη», για να δημιουργήσει συνειρμούς, άρα και προσδοκίες στο λαό ότι σταδιακά ανακτά τις απώλειες από την κρίση, ενώ μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, στοχεύει με αυτές τις ψευτοπαροχές στους πιο χτυπημένους από την κρίση, διαμοιράζοντάς τους ένα ελάχιστο μέρος από αυτά που τους κλέβει και τους στερεί στο διηνεκές. Το ίδιο ισχύει με το ΕΚΑΣ, που ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σκέφτεται να επαναφέρει, «με διαφορετική μορφή και πιο στοχευμένο». Το κόψιμο του ΕΚΑΣ, που παύει οριστικά να υπάρχει από το 2019, έγινε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δικαιολογία μάλιστα ότι «ήταν επίδομα και όχι σύνταξη»! Τώρα ετοιμάζεται προφανώς να φέρει ένα επίδομα με το ίδιο όνομα, αλλά μικρότερο και για πολύ λιγότερους, συνεχίζοντας την κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων. Το μόνο τελικά που δεν αλλάζει όνομα και περιεχόμενο, πριν και μετά τα μνημόνια, είναι τα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου, που συνεχίζονται ακάθεκτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπό το χειροκρότημα βέβαια της ΝΔ και των άλλων κομμάτων.

Δεν είναι ο μόνος

Μόνο η υποκρισία χαρακτηρίζει αυτούς που έπεσαν τάχα από τα σύννεφα, ακούγοντας προχτές τον Βρετανό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σερ Αλαν Ντάνκαν, να δηλώνει για την κυπριακή ΑΟΖ ότι δεν πρέπει να διεξάγονται «διερευνητικές γεωτρήσεις» σε «οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση»! Ο Βρετανός υπουργός κηρύσσει αμφισβητούμενη περιοχή την ΑΟΖ της Κύπρου, δίνοντας «αέρα στα πανιά» των τουρκικών διεκδικήσεων και πιέζοντας προς το σενάριο της συνεκμετάλλευσης, όπως επιδιώκει άλλωστε και η Τουρκία. Δεν είναι όμως μόνο η Βρετανία που νομιμοποιεί τις τουρκικές αμφισβητήσεις. Το ίδιο κάνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έστω και με πιο συγκαλυμμένο τρόπο, αναγνωρίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και προωθώντας σενάρια συνεκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων, χωρίς απαραίτητα να υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού. Και αν η Ανατ. Μεσόγειος βρίσκεται πιο μακριά, ας κοιτάξουμε προς το Αιγαίο, όπου με την ανοχή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ η Τουρκία έχει κατοχυρώσει τις αμφισβητήσεις της και έχει «γκριζάρει» ολόκληρες περιοχές, την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση παρουσιάζει τους συμμάχους της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ως «εγγυητές» τάχα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και προσπαθεί να υποβαθμίσει την επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στον καθένα (βιομήχανο)

Σε μια «πανανθρώπινη αρχή», που - όπως είπε - εξασφαλίζεται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός προχτές σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω. Και ποια είναι αυτή η αρχή; «Οτι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να αμείβεται ανάλογα με τις ανάγκες του και να έχει ίσες δυνατότητες να αναπτύξει τις ικανότητές του» (!). Και πώς ικανοποιούνται οι «ανάγκες»; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που μάλλον ζει τον ....ανεπτυγμένο κομμουνισμό, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις λαθροχειρίες του, οι «ανάγκες» ικανοποιούνται με επιδόματα ανακύκλωσης της φτώχειας, με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τα μοιράζει στους πιο εξαθλιωμένους. Κι επειδή εφαρμόζει τέτοιες «πανανθρώπινες αρχές», εκβιάζει και από πάνω το λαό, λέγοντας ότι αν δεν κάτσει φρόνιμος στο γδάρσιμο, αν δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη χρονιά δεν θα πάρει όσα ανακοινώθηκαν φέτος. Βεβαίως, η αρχή «στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες» του, που επικαλέστηκε ο Τσίπρας, υλοποιείται... Αρκεί να προσθέσουμε δίπλα στον «καθένα» λέξεις όπως «βιομήχανος», «εφοπλιστής», «μεγαλοξενοδόχος» κ.ο.κ. Γιατί, πράγματι δεν υπάρχει «ανάγκη» των καπιταλιστών που να μη βρήκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον πιο πιστό εκφραστή της...

Ενδειξη αδυναμίας...

Μεγάλη έμπνευση είχε η «Αυγή» να βάλει τον Κοψίδη να υπερασπιστεί το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» με αναφορές στις προβοκάτσιες για τα κότερα του Χαρίλαου Φλωράκη, σε μια προσπάθεια να απαντήσει και στην κριτική του ΚΚΕ για τα δωράκια της κυβέρνησης στους εφοπλιστές και συνολικά στο κεφάλαιο, επαναλαμβάνοντας διάφορες αντιΚΚΕ χυδαιότητες. Η επιστράτευση του συγκεκριμένου γυρολόγου της πολιτικής, που περιπλανήθηκε σε διάφορα κόμματα και χώρους (...μέχρι και στο βενιζελικό ΠΑΣΟΚ, θυμίζουμε...) πριν καταλήξει στη «μεγάλη αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ για να ΚΚΕδολογήσει (για μια ακόμη φορά!), φανερώνει αδυναμία των προπαγανδιστικών επιτελείων τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1703 Πεθαίνει ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως «Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης» κ.ά.

1868 Κρήτες επαναστάτες, υπό τον Καπετάν Κόρακα, συγκρούονται με τους Τούρκους στο Γάζι Μαλεβιζίου της περιοχής του Ηρακλείου, όπου πετυχαίνουν περίλαμπρη νίκη. Για πρώτη φορά οι επαναστάτες χρησιμοποιούν εμπρηστικές ύλες.

1930 Μέσα σε ατμόσφαιρα αστυνομικής τρομοκρατίας, γίνεται στη Θεσσαλονίκη η δίκη για τη διάλυση του ταξικού Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΚΟΕ) και του καπνεργατικού σωματείου «Πρόοδος», διότι δήθεν «παρεξέκλιναν του σκοπού τους» (Ιδιώνυμο). Την παραμονή και τη μέρα της δίκης έγιναν απεργίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Καβάλα, στη Δράμα, στην Ξάνθη κι άλλα καπνεργατικά κέντρα της βόρειας Ελλάδας. Στην Καβάλα και τη Δράμα οι διαμαρτυρίες μετεξελίχθηκαν σε σφοδρές συγκρούσεις με την αστυνομία.

1941 Δημοσιεύεται άρθρο του Μιλτιάδη Πορφυρογένη (μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ) στην εφημερίδα του Ηρακλείου «Κρητικά Νέα», με το οποίο ο κρητικός λαός καλείται σε άμυνα του νησιού ενάντια στους Γερμανούς εισβολείς.

1944 Οι Γερμανοί εκτελούν 120 κρατουμένους από το στρατόπεδο Χαϊδαρίου, οι 92 εκ των οποίων ήταν ανάπηροι του ελληνοϊταλικού πολέμου.

1945 Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης Ι. Β. Στάλιν απευθύνει μέσω του ΕΑΜ μήνυμα στον ελληνικό λαό: «Σας παρακαλώ να μεταδώσετε το χαιρετισμό μου στον ελληνικό λαό που αγαπά την ελευθερία και που υπέστη μεγάλες θυσίες στον αγώνα εναντίον του φασισμού και των βοηθών του. Ι. Β. Στάλιν».

1946 Η συμμορία του Μαγγανά μπαίνει στην Πύλο, παίρνει από το αστυνομικό τμήμα 4 πολιτικούς κρατουμένους, τους εκτελεί μπροστά στη Χωροφυλακή και κατόπιν φεύγει ανενόχλητη με στρατιωτικά αυτοκίνητα.

1948 Εντοπίζεται το πτώμα του δολοφονημένου Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Ο Τζ. Πολκ υπήρξε ανταποκριτής του ραδιοφωνικού δικτύου CBS στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8/5/1948, σύμφωνα με τις τρεις «καταθέσεις» του Γρ. Στακτόπουλου, ο οποίος κατηγορήθηκε ως συνένοχος στη δολοφονία και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά (αποφυλακίστηκε μετά από 12 χρόνια), μετά από σκηνοθετημένη δίκη. Η δολοφονία αξιοποιήθηκε για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ, ωστόσο τα πραγματικά της αίτια παραμένουν άγνωστα. Ο «φάκελος Πολκ» έχει εξαφανιστεί, ενώ ο Αρειος Πάγος απορρίπτει μέχρι και σήμερα αιτήσεις για αναψηλάφηση της δίκης και την αθώωση και με δικαστική απόφαση του Γρηγόρη Στακτόπουλου, έστω και μετά τον θάνατό του.

1966 Απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας κηρύσσει την έναρξη της «Πολιτιστικής Επανάστασης».

1969 Το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 5» φτάνει στην Αφροδίτη και ο ειδικός θαλαμίσκος - εργαστήριο στέλνει τις πρώτες πληροφορίες στη Γη. Την επομένη, φτάνει το επίσης σοβιετικό «Βενέρα 6», του οποίου ο θαλαμίσκος προσεδαφίζεται.

1970 Συνέρχεται η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΔΝ στην Κατοβίτσε της Πολωνίας (16-21/5/1970), κατά την οποία η ΚΝΕ γίνεται δεκτή ως ισότιμο μέλος.

1979 Υπό τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων φοιτητών της Παντείου, το Εφετείο Αθηνών αθωώνει τον πρύτανη της σχολής, Κ. Δεσποτόπουλο, ο οποίος είχε αρνηθεί να ορκιστεί στο Ευαγγέλιο, προτείνοντας αντ' αυτού να διαβεβαιώσει επί τω λόγω της τιμής του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ