Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η Ελλάδα των πολλών

Απέναντι στα κυβερνητικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την «Ελλάδα των πολλών», στα προεκλογικά ψέματα, στις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές τους με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, το πραγματικό δίλημμα ήταν, είναι και θα είναι: Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης για το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου, των λίγων ή θα αλλάξουμε πορεία, θα παλέψουμε για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, της λαϊκής πλειοψηφίας, πραγματικά των «πολλών»;

Βέβαια, οι «μονομάχοι» και «μπαλαντέρ» του κεφαλαίου και της ΕΕ έχουν ήδη απαντήσει: Καταθέτουν όλες τους τις δυνάμεις στον ίδιο δρόμο που τσακίζει το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου, παρουσιάζοντας ως «νέα εποχή» και «ελπιδοφόρα προοπτική» τα όποια ψίχουλα θα περισσεύουν κάθε φορά από το πλουσιοπάροχο τραπέζι που στρώνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τη δική τους απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ώρα να δώσουν με την ψήφο και με τη δράση τους, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία.

Η Ελλάδα των πολλών μπορεί να είναι μόνο η Ελλάδα όπου κουμάντο στον πλούτο που παράγει θα κάνει ο ίδιος ο λαός, για τις δικές του ανάγκες, με την οικονομία και την εξουσία στα δικά του χέρια, και όχι η Ελλάδα των λίγων, του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, που τσακίζει τους ίδιους και τις ανάγκες τους για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών, η Ελλάδα που ταΐζουν με την πολιτική τους ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και οι υπόλοιποι.

Η Ελλάδα των δικών τους αναγκών μπορεί να έρθει μόνο απορρίπτοντας το συμβιβασμό, την υποταγή, τη λογική του «μικρότερου κακού» που οδηγεί το λαό απ' το κακό στο χειρότερο. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα όχι με τα πολλά βήματα πίσω, το συγχωροχάρτι σε όσους τσάκισαν το λαό, το συμβιβασμό με τη ζωή με τα ψίχουλα, με την «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας και της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά μόνο σε σύγκρουση μαζί της, για την ανάκτηση όλων όσα έχασαν οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια, και πολύ περισσότερο για όσα δικαιούνται.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μπορεί να είναι μόνο η Ελλάδα και η Ευρώπη του σοσιαλισμού, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τους λαούς σε κάθε χώρα να έχουν στα χέρια τους την εξουσία και τον πλούτο που παράγουν. Η Ελλάδα των πολλών δεν είναι η Ελλάδα της βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η Ελλάδα - πρωταγωνιστής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων «για τ' αφέντη το φαΐ».

Και γι' αυτό την Ελλάδα των πολλών δεν μπορεί να την κάνει πραγματικότητα καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια προβιά κι αν αυτή φοράει, καμία αλλαγή «μηχανοδηγού» στην αμαξοστοιχία του κεφαλαίου, κανένα φύγε εσύ - έλα εσύ, ανάμεσα σε όσους από κοινού και εναλλάξ τσακίζουν το λαό.

Μπορεί να γίνει πράξη από την πάλη των πολλών, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, από τη συμμαχία τους που θα σαρώσει το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν.

Για να δυναμώσει σήμερα αυτή η προοπτική, για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις από χέρι αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τους προθύμους τους, για να συγκεντρωθούν δυνάμεις στην καθημερινή σύγκρουση με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, ο λαός μας χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού.

Βαφτίσια

Η κυβέρνηση βαφτίζει «13η σύνταξη» το επίδομα που δίνει στους συνταξιούχους, το οποίο θα εξαρτάται κάθε χρόνο από τον «δημοσιονομικό χώρο» που θα εξασφαλίζει με την υπεραπόδοση των ματωμένων πλεονασμάτων. Δηλαδή, από το ξεζούμισμα του λαού, άρα και των συνταξιούχων. Η 13η σύνταξη, όμως, που την επαναφορά της διεκδικούν οι συνταξιούχοι, μαζί με τα επιδόματα Πάσχα και καλοκαιριού, ήταν μια ολόκληρη σύνταξη και υπολογιζόταν σε υψηλότερες συντάξεις από τις σημερινές, πριν πετσοκοπούν με τους νόμους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή, η κυβέρνηση καθιερώνει ένα αμφίβολο επίδομα για τους συνταξιούχους και το πλασάρει σκόπιμα ως «13η σύνταξη», για να δημιουργήσει συνειρμούς, άρα και προσδοκίες στο λαό ότι σταδιακά ανακτά τις απώλειες από την κρίση, ενώ μόνο αυτό δεν συμβαίνει. Καθόλου τυχαία, μάλιστα, στοχεύει με αυτές τις ψευτοπαροχές στους πιο χτυπημένους από την κρίση, διαμοιράζοντάς τους ένα ελάχιστο μέρος από αυτά που τους κλέβει και τους στερεί στο διηνεκές. Το ίδιο ισχύει με το ΕΚΑΣ, που ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι σκέφτεται να επαναφέρει, «με διαφορετική μορφή και πιο στοχευμένο». Το κόψιμο του ΕΚΑΣ, που παύει οριστικά να υπάρχει από το 2019, έγινε με νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, με τη δικαιολογία μάλιστα ότι «ήταν επίδομα και όχι σύνταξη»! Τώρα ετοιμάζεται προφανώς να φέρει ένα επίδομα με το ίδιο όνομα, αλλά μικρότερο και για πολύ λιγότερους, συνεχίζοντας την κοροϊδία σε βάρος των συνταξιούχων. Το μόνο τελικά που δεν αλλάζει όνομα και περιεχόμενο, πριν και μετά τα μνημόνια, είναι τα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου, που συνεχίζονται ακάθεκτα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπό το χειροκρότημα βέβαια της ΝΔ και των άλλων κομμάτων.

Δεν είναι ο μόνος

Μόνο η υποκρισία χαρακτηρίζει αυτούς που έπεσαν τάχα από τα σύννεφα, ακούγοντας προχτές τον Βρετανό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, σερ Αλαν Ντάνκαν, να δηλώνει για την κυπριακή ΑΟΖ ότι δεν πρέπει να διεξάγονται «διερευνητικές γεωτρήσεις» σε «οποιαδήποτε περιοχή στην οποία η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση»! Ο Βρετανός υπουργός κηρύσσει αμφισβητούμενη περιοχή την ΑΟΖ της Κύπρου, δίνοντας «αέρα στα πανιά» των τουρκικών διεκδικήσεων και πιέζοντας προς το σενάριο της συνεκμετάλλευσης, όπως επιδιώκει άλλωστε και η Τουρκία. Δεν είναι όμως μόνο η Βρετανία που νομιμοποιεί τις τουρκικές αμφισβητήσεις. Το ίδιο κάνουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, έστω και με πιο συγκαλυμμένο τρόπο, αναγνωρίζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και προωθώντας σενάρια συνεκμετάλλευσης των κυπριακών υδρογονανθράκων, χωρίς απαραίτητα να υπάρξει διευθέτηση του Κυπριακού. Και αν η Ανατ. Μεσόγειος βρίσκεται πιο μακριά, ας κοιτάξουμε προς το Αιγαίο, όπου με την ανοχή των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ η Τουρκία έχει κατοχυρώσει τις αμφισβητήσεις της και έχει «γκριζάρει» ολόκληρες περιοχές, την ίδια ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση παρουσιάζει τους συμμάχους της σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ως «εγγυητές» τάχα των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και προσπαθεί να υποβαθμίσει την επικίνδυνη κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Στον καθένα (βιομήχανο)

Σε μια «πανανθρώπινη αρχή», που - όπως είπε - εξασφαλίζεται από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός προχτές σε συγκέντρωση στο Αιγάλεω. Και ποια είναι αυτή η αρχή; «Οτι ο καθένας και η καθεμιά πρέπει να αμείβεται ανάλογα με τις ανάγκες του και να έχει ίσες δυνατότητες να αναπτύξει τις ικανότητές του» (!). Και πώς ικανοποιούνται οι «ανάγκες»; Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, που μάλλον ζει τον ....ανεπτυγμένο κομμουνισμό, αν πάρουμε τοις μετρητοίς τις λαθροχειρίες του, οι «ανάγκες» ικανοποιούνται με επιδόματα ανακύκλωσης της φτώχειας, με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι της καπιταλιστικής κερδοφορίας και τα μοιράζει στους πιο εξαθλιωμένους. Κι επειδή εφαρμόζει τέτοιες «πανανθρώπινες αρχές», εκβιάζει και από πάνω το λαό, λέγοντας ότι αν δεν κάτσει φρόνιμος στο γδάρσιμο, αν δεν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ, την επόμενη χρονιά δεν θα πάρει όσα ανακοινώθηκαν φέτος. Βεβαίως, η αρχή «στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες» του, που επικαλέστηκε ο Τσίπρας, υλοποιείται... Αρκεί να προσθέσουμε δίπλα στον «καθένα» λέξεις όπως «βιομήχανος», «εφοπλιστής», «μεγαλοξενοδόχος» κ.ο.κ. Γιατί, πράγματι δεν υπάρχει «ανάγκη» των καπιταλιστών που να μη βρήκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον πιο πιστό εκφραστή της...

Ενδειξη αδυναμίας...

Μεγάλη έμπνευση είχε η «Αυγή» να βάλει τον Κοψίδη να υπερασπιστεί το «ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς» με αναφορές στις προβοκάτσιες για τα κότερα του Χαρίλαου Φλωράκη, σε μια προσπάθεια να απαντήσει και στην κριτική του ΚΚΕ για τα δωράκια της κυβέρνησης στους εφοπλιστές και συνολικά στο κεφάλαιο, επαναλαμβάνοντας διάφορες αντιΚΚΕ χυδαιότητες. Η επιστράτευση του συγκεκριμένου γυρολόγου της πολιτικής, που περιπλανήθηκε σε διάφορα κόμματα και χώρους (...μέχρι και στο βενιζελικό ΠΑΣΟΚ, θυμίζουμε...) πριν καταλήξει στη «μεγάλη αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ για να ΚΚΕδολογήσει (για μια ακόμη φορά!), φανερώνει αδυναμία των προπαγανδιστικών επιτελείων τους...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org