Τρίτη 11 Σεπτέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ
Επιστολή του Κινέζου ηγέτη στον Βορειοκορεάτη ομόλογό του

ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Η κινεζική ηγεσία επιθυμεί να εργαστεί με την Πιονγιάνγκ για να δυναμώσουν οι σχέσεις Κίνας - Βόρειας Κορέας και η καθοδήγησή τους, σημειώνεται σε επιστολή του Κινέζου Προέδρου, Σι Τζινπίνγκ, προς τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την ίδρυση της ΛΔ Κορέας.

Σύμφωνα με αναλυτικό ρεπορτάζ του πρακτορείου «Σινχουά», την επιστολή παρέδωσε στον Κιμ ο ειδικός απεσταλμένος του Σι, Λι Ζανσού, που σημείωσε ότι όποιες αλλαγές κι αν υπάρξουν στις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, η Κίνα θα διατηρήσει τη σθεναρή της δέσμευση για τη σταθεροποίηση και ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Επίσης, ο Λι ανέφερε ότι αυτή η χρονιά είναι ειδικής ιστορικής σημασίας για τις σχέσεις Πεκίνου - Πιονγιάνγκ και υποστήριξε ότι οι τρεις κατ' ιδίαν συναντήσεις που είχαν τους τελευταίους μήνες οι δύο ηγέτες άνοιξαν μια νέα φάση στις διμερείς σχέσεις.

Μιλώντας για το Κορεατικό, ο Λι ξεκαθάρισε ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει να επιδιώκει ισχυρό ρόλο στις διεργασίες και φυσικά να μη χάσει πλεονεκτήματα που θεωρεί ότι διατηρεί, τονίζοντας ότι η επίτευξη μακροχρόνιας ειρήνης και η αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου συμφωνούν με τη (σημερινή) τάση των καιρών, επισημαίνοντας ότι η Κίνα δεσμεύεται για τη διαφύλαξη της ειρήνης και σταθερότητας σε όλη την περιοχή αλλά και την επίλυση των προβλημάτων μέσω διαβουλεύσεων.

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε τη στρατιωτική παρέλαση που έγινε στην Πιονγιάνγκ «χωρίς την παραδοσιακή επίδειξη των πυρηνικών πυραύλων». Μίλησε για «ένα ισχυρό και πολύ θετικό μήνυμα εκ μέρους της Βόρειας Κορέας», λέγοντας ότι το θέμα της χρονιάς αυτής είναι «η ειρήνη και η οικονομική ανάπτυξη» και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Κιμ λέγοντας: «Και οι δύο θα δείξουμε σε όλους ότι έχουν άδικο». Εκτίμησε δε ότι τίποτα δεν αξίζει όσο ένας «καλός διάλογος μεταξύ δύο ανθρώπων που εκτιμούν ο ένας τον άλλον».

Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές βδομάδες, ο Πρόεδρος Τραμπ ανέβαλε νέα επίσκεψη που επρόκειτο να κάνει στη Βόρεια Κορέα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο (για να μελετηθεί η πρόοδος στις διαβουλεύσεις που ξεκίνησαν με τη Σύνοδο ΗΠΑ - Βόρειας Κορέας τον Ιούνη στη Σιγκαπούρη), μετά από δηλώσεις για τη στάση των Κινέζων, για την οποία είπε ότι «λόγω της πολύ πιο σκληρής στάσης μας στο εμπόριο απέναντι στην Κίνα, νομίζω ότι δεν βοηθούν πια όπως προηγουμένως».

Τέλος, πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα έλαβε ο Κιμ Γιονγκ Ουν και από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org