Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΡΕΑΤΙΚΟ
«Μπηχτές» Κιμ για τις ΗΠΑ

Ενώ μελετάται η κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει τη Ρωσία με τη Βόρεια Κορέα

ΜΟΣΧΑ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κατασκευή μιας γέφυρας - αυτοκινητόδρομου που θα συνδέει τη Ρωσία και τη Βόρεια Κορέα μελετά το ρωσικό υπουργείο Ανάπτυξης Απω Ανατολής και Αρκτικής, στο πλαίσιο των κοινών επιχειρηματικών έργων που σχεδιάζουν τα δύο κράτη. Το θέμα αυτό συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης στο Βλαδιβοστόκ του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ Ουν, που σηματοδότησε και τον αναβαθμισμένο ρόλο που διεκδικεί η Ρωσία στην Κορεατική Χερσόνησο και συνολικά στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα (ΗΠΑ, Κίνα κ.ά.).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA, ο Κιμ είπε στον Πούτιν ότι οι ΗΠΑ επέδειξαν «κακοπιστία» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στο Ανόι του Βιετνάμ τον Φλεβάρη. Από την άλλη ο Κιμ, ο οποίος χαρακτήρισε «ανοικτή και φιλική» τη συνάντηση στο Βλαδιβοστόκ, κάλεσε τον Πούτιν να επισκεφθεί την Πιονγιάνγκ «εν ευθέτω χρόνω» και η πρόσκλησή του «έγινε αμέσως δεκτή», ανέφερε το KCNA.

«Η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και στην περιοχή βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε αδιέξοδο και έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο», ανέφερε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας σύμφωνα με το KCNA. Μάλιστα, ο Κιμ είπε στον Πούτιν ότι η ειρήνη και η ασφάλεια στην κορεατική χερσόνησο εξαρτάται εντελώς από τη συμπεριφορά των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του «προετοιμάζεται για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα», πάντα σύμφωνα με το KCNA. Ο Κιμ προειδοποίησε ακόμη πως η Χερσόνησος μπορεί να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση, αυτή της έντασης, καθώς οι ΗΠΑ «υιοθέτησαν μια μονομερή κακόπιστη συμπεριφορά στην πρόσφατη δεύτερη σύνοδο κορυφής». Θυμίζουμε ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, είχε εκτιμήσει ότι στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Κορέα «ο δρόμος θα είναι ανώμαλος» και «δύσκολος».

Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε θετικά τα σχόλια του Βλ. Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Τραμπ δήλωσε, επίσης, ότι η Κίνα βοηθάει με τις προσπάθειές της για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, σχεδιάζει άμεσα επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα. Ο Βορειοκορεάτης ΥΠΕΞ, Ρι Γιονγκ Χο, η χώρα του οποίου αντιμετωπίζει αμερικανικές και διεθνείς κυρώσεις, επισκέφθηκε το Ιράν τον Αύγουστο, όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις σε βάρος του Ιράν μετά την αποχώρησή τους από την «πυρηνική συμφωνία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ