Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συγχρονισμένοι

«Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης είναι πιθανή. Αν αυτό απαιτείται, αυτό θα κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες», είπε προχτές ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον θα προτιμούσε «μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας». Προφανώς, «ειρηνική μετάβαση» θεωρεί το να πιάσει τόπο η ανοιχτή ιμπεριαλιστική επέμβαση με τον αχυράνθρωπο Γκουαϊδό και τα πραξικοπήματα όπως αυτό της περασμένης Τρίτης, που στην πραγματικότητα προετοιμάζουν το έδαφος ακόμα και για στρατιωτική επέμβαση σε βάρος της εκλεγμένης κυβέρνησης. Τα «ειρηνικά» μέσα όμως στηρίζει και η ΕΕ, με την Μογκερίνι να δηλώνει τις προάλλες ότι τάσσεται υπέρ «μιας πολιτικής ειρηνικής και δημοκρατικής διεξόδου για τις πολλαπλές κρίσεις που αντιμετωπίζει η Βενεζουέλα». Κουβέντα για το πραξικόπημα, που είχε και τη δική της στήριξη. Η Μογκερίνι ζήτησε μάλιστα και «αυτοσυγκράτηση», εξισώνοντας τον θύτη με το θύμα, ενώ δεσμεύτηκε να καταβάλει κάθε προσπάθεια «για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και του κράτους Δικαίου, μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», σαν να μην έχει εκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση από μια τέτοια διαδικασία. Κι ενώ τα βρώμικα σχέδια και η υποκρισία τους «μυρίζουν» από μακριά, έρχεται η ελληνική κυβέρνηση να δηλώσει ότι «η Ελλάδα συντάσσεται με την Ευρώπη και τις θέσεις της Μογκερίνι τις οποίες συνδιαμόρφωσε» και οι οποίες αντανακλούν τάχα «την Ευρώπη των πολλών, των λαών και των αξιών»! Μιλάμε δηλαδή για θράσος δίχως όριο και κοροϊδία, που κανείς προοδευτικός άνθρωπος δεν πρέπει να αφήσει αναπάντητα στην κάλπη.

Ψιλά...

Τώρα που καταλαγιάζει κάπως ο κουρνιαχτός από το πολυδιαφημισμένο νομοσχέδιο του Αμερικανού γερουσιαστή Μενέντεζ, τα «ψιλά γράμματα» που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εκθέτουν ακόμα περισσότερο την κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα που το υπερασπίζονται με θέρμη, ως δήθεν «ασπίδα προστασίας» των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων έναντι των τουρκικών αμφισβητήσεων σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Το νομοσχέδιο προβλέπει, για παράδειγμα, να κατατίθενται στις ΗΠΑ οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη (λες και δεν τις ξέρουν...). Με ποιο κριτήριο όμως θα ορίζεται η παραβίαση; Με βάση τα 10 μίλια (όπου η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου) ή με τα 6 μίλια που αναγνωρίζει η Τουρκία; Με άλλα λόγια, οι ΗΠΑ αποκτούν το δικαίωμα να καθορίζουν αν μια τουρκική ενέργεια είναι παραβίαση ή όχι, την ώρα μάλιστα που το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει τέτοιες «λεπτομέρειες» στο Αιγαίο και τη ΝΑ Μεσόγειο, τα οποία θεωρεί ενιαίο επιχειρησιακό χώρο. Είναι επομένως κατανοητό ότι οι τουρκικές παραβιάσεις μπαίνουν στο ζύγι του παζαριού ανάμεσα σε ΗΠΑ - Τουρκία, ενώ μένει ανοιχτός ο δρόμος για διαρκή αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας με τη βούλα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

... γράμματα

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι βασική αποστολή του νομοσχεδίου, που προωθήθηκε από το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ, είναι να ενισχύσει τον «αντι-Ιράν» άξονα των ΗΠΑ - Ισραήλ στην περιοχή, με ενεργότερη εμπλοκή της Ελλάδας και της Κύπρου, που τις εκθέτει ακόμα περισσότερο στην επιθετικότητα της Τουρκίας και οξύνει την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, η οποία έχει ανταγωνιστικά συμφέροντα με το ΝΑΤΟ στην περιοχή. Επιβεβαιώνεται δηλαδή ότι ο ρόλος «μεντεσέ» που έχει αναλάβει η Ελλάδα για τα αμερικανοΝΑΤΟικά συμφέροντα, όχι μόνο δεν διασφαλίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αλλά τα υπονομεύει ακόμα περισσότερο, είτε υπάρξει συμβιβασμός ΝΑΤΟ - Τουρκίας, είτε η Ελλάδα συνεχίσει να αξιοποιείται σαν «αιχμή του δόρατος» στη μεταξύ τους αντιπαράθεση.

Το μέτρημα

Αντιστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός κατέφυγε σε δικής του έμπνευσης Μαθηματικά στο μήνυμα για την 1η Μάη, θέλοντας να «σβήσει» τα αντεργατικά μέτρα που νομοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όλη την προηγούμενη τετραετία. Είπε λοιπόν ο Αλ. Τσίπρας ότι «είναι η πρώτη Πρωτομαγιά μετά την έξοδο από τα μνημόνια», ότι «μετράμε ήδη τρεις μήνες απ' όταν αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός...» και «οκτώ μήνες από την επαναφορά της αρχής της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας...». Οι εργαζόμενοι, όμως, μετράνε με τα δικά τους μέτρα και σταθμά. Και κυρίως μετράνε τα βάσανα που συνεχίζουν να τους βαραίνουν. Μετράνε τα τρία κατά σειρά μνημόνια που τους φόρτωσαν εναλλάξ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Μετράνε τους κομμένους μισθούς και τις πετσοκομμένες συντάξεις, που δεν τους φτάνουν μέχρι το τέλος του μήνα. Μετράνε τις Συλλογικές Συμβάσεις που αρνείται να υπογράψει η εργοδοσία, ενθαρρυμένη από το αντεργατικό παραλήρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Μετράνε τα υπέρογκα χαράτσια και τη φοροληστεία, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ για να πετύχει τα ματωμένα πλεονάσματα. Μετράνε την ακριβοπληρωμένη Υγεία και Παιδεία. Μετράνε κάθε μήνα το πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους που παραμένουν χωρίς δουλειά, τους 600.000 που με τη μερική απασχόληση φυτοζωούν δίπλα στους ανέργους. Μετράνε τους χιλιάδες νέους που ξενιτεύονται εγκαταλείποντας τα σπίτια τους. Και φυσικά, μετράνε την κοροϊδία που εκτοξεύεται από την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα των μνημονίων, τα οποία ανταγωνίζονται πάνω σε κάλπικες διαχωριστικές γραμμές για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1803 Οι ΗΠΑ αγοράζουν την περιοχή της Λουιζιάνα από τη Γαλλία (15 εκατ. δολάρια - σημερινά 230 εκατ. - για μια έκταση 2,14 εκατ. τ.χλμ.). Η έκταση αυτή αποτελεί 15 σημερινές Πολιτείες των ΗΠΑ.

1887 Γεννιέται η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

1890 Πεθαίνει στις φυλακές της Χαλκίδας ο βουλευτής, πρώην αντεισαγγελέας εφετών, Ρόκκος Χοϊδάς, ο οποίος είχε αρνηθεί να υποβάλει αίτηση χάριτος μετά από την καταδίκη του σε τριετή φυλάκιση για άρθρο που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Ραμπαγάς» και θεωρήθηκε προσβλητικό για τη βασιλική οικογένεια.

1936 Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Παλλαϊκού Μετώπου (ΚΚΕ) Στέλιος Σκλάβαινας δηλώνει στον Τύπο ότι ο Μεταξάς «θα τείνει να εγκαθιδρύσει δικτατορία και ως απαρχή μπορεί να θεωρηθεί η διακοπή των εργασιών της Βουλής».

1945 Αποσπάσματα του παρακρατικού Σούρλα (που στη διάρκεια της Κατοχής συνεργάστηκε με τους Γερμανούς και μετά την Απελευθέρωση βαφτίστηκε «εθνικόφρων» από την αστική εξουσία), με τη βοήθεια του διοικητή της Εθνοφυλακής, απήγαγαν από την Αργαλαστή Βόλου 84 πολίτες. Την ίδια μέρα, σε νυχτερινή επιδρομή στις φυλακές της Κεφαλονιάς, παρακρατικοί έσφαξαν 7 κρατούμενους αγωνιστές.

1955 Πραγματοποιείται σύσκεψη 25 εργατικών οργανώσεων με σκοπό τη δημιουργία Κίνησης, που στη συνέχεια συγκροτήθηκε ως Συνασπισμός Συνεργαζόμενων Συνδικάτων. Στόχος της ο καλύτερος συντονισμός της πάλης της εργατικής τάξης απέναντι στην επίθεση κράτους, εργοδοτών και ΓΣΕΕ.

1959 Η ΚΕ του ΚΚΕ χαιρετίζει με μήνυμά της τον κομμουνιστή ποιητή Κώστα Βάρναλη για την απονομή του Βραβείου «Λένιν».

1968 Εκτεταμένες συμπλοκές φοιτητών και αστυνομίας ξεσπούν στο κτιριακό συγκρότημα του Πανεπιστημίου της Σορβόννης στο Παρίσι. Είναι η πρώτη εκδήλωση του «Γαλλικού Μάη».

1973 Ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συμβουλίου της Σοβιετικής Ενωσης Βίκτορ Βίντσερ εκφράζει την αλληλεγγύη των φοιτητών της ΕΣΣΔ προς τους αγωνιζόμενους Ελληνες φοιτητές, ζητώντας ταυτόχρονα την αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων και τον σεβασμό των ακαδημαϊκών ελευθεριών.

1977 Με ομόφωνη απόφασή της, η κυπριακή Βουλή ζητάει το άνοιγμα του φακέλου της προδοσίας της Κύπρου. Το αίτημα υποστηρίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση στην Ελλάδα, προσκρούει όμως στην άρνηση της κυβέρνησης της ΝΔ.

1982 Πεθαίνει ο Ευάγγελος Παπανούτσος, ιδεαλιστής φιλόσοφος και μεταρρυθμιστής της ελληνικής Εκπαίδευσης.

1982 Η κυβέρνηση της Τουρκίας ανακοινώνει ότι δεν αποδέχεται τη νέα συμφωνία για το Δίκαιο της Θάλασσας, που υπερψηφίστηκε από 130 χώρες.

1983 Νέα πρόταση για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων της Ευρώπης πραγματοποιεί ο Σοβιετικός ηγέτης Γιούρι Αντρόποφ. Δηλώνει ότι η Σοβιετική Ενωση είναι διατεθειμένη να μειώσει τον αριθμό των πυρηνικών πυραύλων της που σημαδεύουν τη Δυτική Ευρώπη, στο επίπεδο των πυραύλων που έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ.

1996 Πεθαίνει ο διακεκριμένος Ελληνας κιθαρίστας Δημήτρης Φάμπας.Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ