Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Σε ισχύ η προσφορά ρωσικής υπηκοότητας σε Ουκρανούς

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Το νόμο που δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουν ρωσικά διαβατήρια, με συνοπτικές διαδικασίες, οι Ουκρανοί που ζουν σε περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας, όπου μαίνεται η σύγκρουση μεταξύ των αυτονομιστών και του ουκρανικού στρατού, υπέγραψε προχτές ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Κρεμλίνο έδωσε στη δημοσιότητα μια μακρά λίστα των πολιτών που δικαιούνται να λάβουν αυτά τα ρωσικά διαβατήρια. Σ' αυτούς περιλαμβάνονται και όσοι ζουν σε «ορισμένα εδάφη» των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, καθεστώτων που προσβλέπουν σε στενότερη σύνδεση με τη ρωσική αστική τάξη. Η διαδικασία για την απόκτηση των διαβατηρίων ξεκίνησε την 1η Μάη και θα διαρκέσει τρεις μήνες.

Αυτή η απόφαση προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις στην Ουκρανία και καταδικάστηκε από την ΕΕ και άλλα κράτη, ενώ ο Πούτιν δήλωσε ότι «δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό» και ότι γίνεται «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Χτες, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σήκωσε τους τόνους, δηλώνοντας ότι είναι δυνατόν να αναζητηθεί συμβιβασμός στις σχέσεις με τη Ρωσία, μόνο όταν επιστρέψει στην Ουκρανία ο έλεγχος των κρατικών συνόρων.

«Εχω σκεφτεί πολύ αυτό που λέγεται ότι Ουκρανία και Ρωσία έχουν "πολλά κοινά". Η πραγματικότητα είναι ότι μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και την επιθετικότητα στο Ντονμπάς, ένα μόνο απομένει "κοινό" - τα μεταξύ μας κρατικά σύνορα», είπε. «Η Ρωσία θα πρέπει να επιστρέψει στην ουκρανική πλευρά τον έλεγχο κάθε χιλιοστού. Μόνο τότε θα είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να αναζητούμε "κοινό έδαφος" (σ.σ. για συμβιβασμό)», επισήμανε.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν χτες ότι τον τελευταίο χρόνο κατάφεραν να καταλάβουν 24 τ.χλμ. στο Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένων τριών οικισμών, «χωρίς να παραβιάζονται οι συμφωνίες του Μινσκ». Επιπλέον συνελήφθησαν 1.358 άτομα, μεταξύ των οποίων 415 με την υποψία συμμετοχής σε παράνομες ένοπλες ομάδες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ