Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης

Μεγαλώνει η φρίκη για τα εγκλήματα σε βάρος μεταναστριών

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μεγαλώνει ο αποτροπιασμός για τα εγκλήματα σε βάρος εργαζόμενων μεταναστριών στην Κύπρο, όσο αποκαλύπτονται όλο και πιο φρικτές λεπτομέρειες για τις συνθήκες στις οποίες έδρασε ο 35χρονος ίλαρχος της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, πρόκειται για υπόθεση κατά συρροή δολοφόνου που σκότωνε νεαρές γυναίκες (σε ορισμένες περιπτώσεις και τις ανήλικες κόρες τους) εδώ και τουλάχιστον μια τριετία. Πολλά είναι τα ερωτήματα για τη στάση της Αστυνομίας, ειδικά μετά από καταγγελίες για την απαράδεκτη αντιμετώπιση («Τι νοιάζεστε για Φιλιππινέζες;») πολλών που είχαν δηλώσει την εξαφάνιση κάποιων από τα θύματα.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, χτες παραιτήθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, επικαλούμενος λόγους «πολιτικής ευθιξίας». Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης έκανε δεκτή την παραίτηση «με ιδιαίτερη λύπη» και μοίρασε διαβεβαιώσεις για την «πλήρη διαλεύκανση των στυγερών δολοφονιών».

Με αφορμή την υπόθεση, έρχονται στην επιφάνεια οι άθλιες συνθήκες απασχόλησης πολλών μεταναστριών που δουλεύουν για μερικές εκατοντάδες ευρώ 12 και 14 ώρες τη μέρα, χωρίς πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη. Τα ρεπορτάζ πολλών ΜΜΕ μιλούν για «συνθήκες σύγχρονης δουλείας» και μεταξύ άλλων καταγράφουν τις περιπτώσεις γυναικών από Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Σρι Λάνκα, Ινδία, Νεπάλ που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω γραφείων ενοικιάσεως εργασίας, τα οποία, αφού τους βρίσκουν «δουλειά», ζητάνε για αμοιβή από 2.000 έως 7.000 δολάρια. Η απόγνωση των μεταναστριών είναι τεράστια, αφού, συν τοις άλλοις, τα συμβόλαια με τέτοια γραφεία τις υποχρεώνουν να μην αλλάζουν εργοδότη, τουλάχιστον για ένα χρονικό διάστημα, όποια προβλήματα κι αν συναντήσουν (υπάρχουν πολλές μαρτυρίες για εξοντωτικές συνθήκες δουλειάς και για σεξουαλική κακοποίηση).

Πάντως, πίσω από την οργή που εκφράζουν πολλοί για την υπόθεση, κρύβεται και μεγάλη υποκρισία. Τα αδιέξοδα που βιώνουν χιλιάδες μετανάστριες και μετανάστες δεν είναι παρά αποτέλεσμα της πολιτικής «υπεράσπισης της ανταγωνιστικότητας» και της «βιώσιμης ανάπτυξης», στων οποίων το όνομα πίνουν νερό πολλοί...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ