Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Σκληραίνουν κι άλλο την πολιτική τους ενάντια στους μετανάστες

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Στην επιβολή λήψης δειγμάτων DNA από μετανάστες που εισέρχονται στις ΗΠΑ από τα νότια σύνορα με το Μεξικό δίχως νόμιμα έγγραφα προσανατολίζονται οι αρμόδιες μεταναστευτικές αρχές και το ομοσπονδιακό υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, με στόχο την καταπολέμηση της «παραποίησης» προσωπικών στοιχείων από μετανάστες, που επικαλούνται την ιδιότητα του γονιού, για να επισπευσθεί η διαδικασία χορήγησης ασύλου.

Πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου ABC NEWS αναφέρουν πως οι πρώτες λήψεις DNA από μετανάστες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος αρχικά σε εθελοντική βάση.

Στις αρχές της βδομάδας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, κάλεσε αξιωματούχους των υπηρεσιών μετανάστευσης να λάβουν μέτρα προκειμένου να επιταχυνθούν, αλλά και να γίνουν πιο δύσκολες οι διαδικασίες για όσους ζητούν άσυλο στις ΗΠΑ. Σε σχετικό υπόμνημα, ο Τραμπ διέταξε την εφαρμογή κανονισμών, προκειμένου να απαγορεύεται στους αιτούντες άσυλο που ανήκουν σε συγκεκριμένες κατηγορίες η έκδοση άδειας εργασίας στις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, προβλέπεται αφενός η επιβολή «ειδικού οικονομικού τέλους» για την κατάθεση της αίτησης χορήγησης ασύλου, ώστε να αποθαρρύνονται όσοι κάνουν σχετικές αιτήσεις και αφετέρου η περιορισμένη πρόσβαση σε άλλες μορφές χορήγησης βοήθειας. Τέλος, ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τα υπουργεία Εσωτερικής Ασφάλειας και Δικαιοσύνης «να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα» για την επίτευξη των στόχων περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Παρά τα έως τώρα μέτρα σκλήρυνσης της μεταναστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ, η αρμόδια υπηρεσία φύλαξης των συνόρων διαπιστώνει αύξηση των μεταναστευτικών ροών τους τελευταίους μήνες. Τον Μάρτη, η αμερικανική «Υπηρεσία Φύλαξης των Συνόρων» συνέλαβε περίπου 93.000 μετανάστες στα σύνορα, αριθμός παρόμοιος με αυτόν που είχε καταγραφεί στις δεκαετίες του 1980, του 1990, αλλά και στις αρχές του 2000.

Την επόμενη βδομάδα, πάντως, ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας, Κέβιν Μακ Αλίναν, αναμένεται να καταθέσει ενώπιον ξεχωριστών επιτροπών του Κογκρέσου, προκειμένου να υποστηρίξει το αίτημα δαπανών της αμερικανικής κυβέρνησης για την επόμενη χρονιά, ενώ ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, σχεδιάζει να στείλει άλλους 320 στρατιώτες στα σύνορα με το Μεξικό, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε περίπου 3.200 στρατιώτες.

Νεκρός 16χρονος από τη Γουατεμάλα

Η επιδείνωση των συνθηκών κράτησης κυρίως των ανήλικων μεταναστών στις ΗΠΑ συνεχίζει να «μετρά» θύματα. Την Τρίτη, ξεψύχησε σε παιδιατρικό νοσοκομείο του Τέξας ένας 16χρονος μετανάστης από τη Γουατεμάλα ενώ τελούσε υπό κράτηση των μεταναστευτικών αρχών. Είχε εισαχθεί αφού υπέστη μόλυνση που του προκάλεσε οίδημα στον εγκέφαλο. Ο ασυνόδευτος έφηβος πέθανε έπειτα από «πολλές μέρες στην εντατική» μερικές βδομάδες αφότου συνελήφθη από Αμερικανούς συνοριοφύλακες στις 19 Απρίλη κοντά στην πόλη Ελ Πάσο του Τέξας.

Αλλα δύο παιδιά από τη Γουατεμάλα που είχαν μπει στην επικράτεια των ΗΠΑ πέθαναν τον Δεκέμβρη.

Παραδέχονται τη σφαγή μόνο 120 αμάχων

Το ίδιο 24ωρο, εκπρόσωποι του Πενταγώνου ισχυρίστηκαν ότι από τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και επιθέσεις των ΗΠΑ στο εξωτερικό σκοτώθηκαν πέρσι μόλις...120 άμαχοι και τραυματίστηκαν άλλοι 65 κυρίως σε Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν και Σομαλία. Αντίθετα, το Πεντάγωνο ισχυρίστηκε πως κανένας άμαχος δεν σκοτώθηκε από αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Λιβύη ή στην Υεμένη.

Η ετήσια 201σέλιδη έκθεση που συντάχθηκε με εντολή του Κογκρέσου, δείχνει τάχα «σημαντική μείωση» σε σχέση με περίπου 800 αμάχους που επισήμως σκοτώθηκαν το 2017, εν μέρει λόγω της επιβράδυνσης των επιχειρήσεων εναντίον των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Ιράκ και Συρία.

Οι σφαγές αμάχων από τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις των ΗΠΑ, που καταγράφονται στην έκθεση είναι πολύ κατώτερες εκείνων που αναφέρουν διάφορες οργανώσεις, οι οποίες καταγράφουν απώλειες στα πεδία του πολέμου που ξεπερνάνε τους 1.000 θανάτους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κλιμακώνει την αντιμεταναστευτική πολιτική ο Τραμπ(2019-07-16 00:00:00.0)
Μεγαλώνει η λίστα των νεκρών παιδιών - μεταναστών(2019-05-24 00:00:00.0)
Νεκρό και δεύτερο παιδί μεταναστών!(2018-12-28 00:00:00.0)
Επεισόδια και εντάσεις σε βάρος μεταναστών(2018-11-27 00:00:00.0)
Απάνθρωπο σχέδιο(2011-01-05 00:00:00.0)
Αγριο κυνήγι και διωγμός προσφύγων(2010-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ