Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Συνάντηση Μακρόν - Ματαρέλα

Με αφορμή τα 500 χρόνια από το θάνατο του Ντα Βίντσι

Οι δύο Πρόεδροι ξεναγούνται στις εκδηλώσεις για τον Ντα Βίντσι
Οι δύο Πρόεδροι ξεναγούνται στις εκδηλώσεις για τον Ντα Βίντσι
ΑΜΠΟΥΑΖ.--

Οι Πρόεδροι Γαλλίας και Ιταλίας, Εμανουέλ Μακρόν και Σέρτζιο Ματαρέλα, αντίστοιχα, προσπάθησαν χτες να υποβαθμίσουν τις έντονες διμερείς τριβές και εγκαινίασαν από κοινού σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του μεγάλου Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Λεονάρντο Ντα Βίντσι (που πέθανε το 1519 στη γαλλική πόλη Αμπουάζ).

«Ο Λεονάρντο είναι ένας πολύ ισχυρός δεσμός μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας και ένα σύμβολο του ευρωπαϊκού μας πολιτισμού», δήλωσε ο Ματαρέλα, ενώ απαντώντας σε ερώτημα για το αν «υπογράφτηκε ειρήνη» μεταξύ των δύο χωρών (μετά τις εντάσεις του περασμένου Φλεβάρη) απάντησε ότι «οι δεσμοί μας είναι τόσο ισχυροί και έχουν τέτοιο ιστορικό βάθος που δεν χρειάζεται». Από τη μεριά του, ο Μακρόν εμφάνισε επίσης τον Ντα Βίντσι ως ένα από τα καλύτερα δείγματα του τι «έμαθαν να κάνουν μαζί» οι δύο χώρες, υποστηρίζοντας και αυτός ότι οι γαλλο-ιταλικές σχέσεις είναι «απρόσβλητες».

Οι αντιθέσεις ανάμεσα σε Παρίσι και Ρώμη επανέρχονται ακόμα πιο έντονα, ειδικά μετά την ανάδειξη στην ιταλική κυβέρνηση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων «Λέγκα» και «Κίνημα 5 Αστέρων». Το Φλεβάρη, ένας από τους αντιπροέδρους της ιταλικής κυβέρνησης, ο Λουίτζι Ντι Μάγιο, συναντήθηκε στο Παρίσι με εκπροσώπους των «κίτρινων γιλέκων», που ζητούν την παραίτηση Μακρόν, ενώ ο έτερος, Μ. Σαλβίνι, έχει ζητήσει ευθέως την παραίτηση του Γάλλου ηγέτη. Η Γαλλία ανακάλεσε τον πρέσβη της στη Ρώμη για διαβουλεύσεις, ο οποίος τελικά επέστρεψε στη θέση του. Πάντως, οι διμερείς διαφωνίες παραμένουν βαθιές και εκδηλώνονται με φόντο και τις ευρύτερες αντιθέσεις για το μέλλον της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ