Παρασκευή 3 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Απειλές για δασμούς στα αυτοκίνητα αν η ΕΕ δεν αγοράζει περισσότερο LNG

Αμερικανοευρωπαϊκές συνομιλίες για το φυσικό αέριο έγιναν χτες στις Βρυξέλλες

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ χτες στις Βρυξέλλες

Copyright 2019 The Associated

Ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ χτες στις Βρυξέλλες
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με δασμούς στα ευρωπαϊκά - και πρωτίστως στα γερμανικά - αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ απείλησε εμμέσως πλην σαφώς ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, αν οι χώρες της ΕΕ δεν αγοράζουν στο εξής πολύ μεγαλύτερες ποσότητες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Οταν ρωτήθηκε χτες στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια του αμερικανοευρωπαϊκού φόρουμ για το φυσικό αέριο, για ποιο λόγο τα ευρωπαϊκά κράτη να μην προτιμούν το φτηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο, συνέδεσε άμεσα το θέμα με το πολύμηνο παζάρι ΗΠΑ - ΕΕ για την επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα: «Αν το θέμα είναι μόνο η τιμή και όχι η αξιοπιστία, τότε δεν θα έπρεπε να αγοράζουμε μια BMW ή μια "Mercedes - Benz" ή κάποιο άλλο ωραίο αυτοκίνητο που κατασκευάζεται στην ΕΕ, ακριβώς το ίδιο ισχύει και για το ρωσικό αέριο».

Η αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού LNG ήταν βασικό σημείο του προσωρινού συμβιβασμού που επετεύχθη τον περασμένο Ιούλη μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, και του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την αποφυγή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Η τελική απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα πρέπει να παρθεί έως τα μέσα Μάη.

Μέχρι το 2023, οι εισαγωγές αμερικανικού LNG θα μπορούσαν να διπλασιαστούν στα 8 δισ. κυβικά μέτρα, δήλωσε χτες ο επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Αριας Μιγκέλ Κανιέτε, συμπληρώνοντας ότι «η διαφοροποίηση (σ.σ. στις εισαγωγές φυσικού αερίου) είναι σημαντική όχι μόνο για την ασφάλεια του εφοδιασμού αλλά και για τον ανταγωνισμό». Ο ίδιος σημείωσε ότι από τον Ιούλη του 2018, η εισαγωγή αμερικανικού LPG στην ΕΕ σχεδόν τριπλασιάστηκε και εξαιτίας της διαμόρφωσης των τιμών παγκοσμίως. Εξάλλου, η ΕΕ πάντα τονίζει ότι τελικά η αγορά θα πρέπει να αποφασίζει.

Ετσι, οι ΗΠΑ έχουν γίνει ο τρίτος μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της ΕΕ (με 13% της ευρωπαϊκής αγοράς) και η ΕΕ απορροφά σήμερα το 1/3 των αμερικανικών εξαγωγών LNG, είπε ο Κανιέτε. Το μεγαλύτερο μέρος του υγροποιημένου αερίου της ΕΕ εξακολουθεί να είναι από το Κατάρ (περίπου 40%) και ακολουθεί η Νιγηρία (20%).

Ο Ρ. Πέρι άσκησε εκ νέου σκληρή κριτική στον υπό κατασκευή ρωσικό αγωγό «Nord Stream 2» που θα καταλήγει στη Βόρεια Γερμανία. Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να κατασκευάσει δυο τερματικούς σταθμούς ώστε να αυξηθεί η εισαγωγή αμερικανικού LNG.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να μην εγκατασταθεί στον Παγασητικό Κόλπο μονάδα φυσικού αερίου(2023-03-21 00:00:00.0)
Προετοιμασίες για σκληρό παζάρι εκπροσώπων των μονοπωλίων(2017-07-05 00:00:00.0)
Κινητικότητα στις μπίζνες με το LNG(2015-12-17 00:00:00.0)
Σχέδια «ενισχυμένου ρόλου» και μέσω του LNG(2014-12-20 00:00:00.0)
Εκατέρωθεν απειλές κυρώσεων με αφορμή την παρέμβαση και την κρίση στην Ουκρανία(2014-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ