Πέμπτη 17 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Κινητικότητα στις μπίζνες με το LNG

Ενδιαφέρον για πώληση αμερικανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα και την ευρύτερη ζωτική περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και για συμμετοχή στην κατασκευή της σχεδιαζόμενης πλωτής εγκατάστασης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Αλεξανδρούπολη, εκφράζουν τα στελέχη του μονοπωλίου των ΗΠΑ «Cheniere».

«Αν φέρουμε αμερικανικό αέριο στη χώρα σας, θα βοηθήσουμε να διαφοροποιηθούν οι πηγές και να μειώσουμε το κόστος του αερίου στην περιοχή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της εταιρείας, στο φόντο και της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη. Οπως τόνισε, μάλιστα, από τις συναντήσεις στη Ελλάδα αποκόμισε την εντύπωση ότι το σχέδιο για εισαγωγή αμερικανικού αερίου έχει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης, κάτι που, σύμφωνα με τον ίδιο, μπορεί να αναδείξει την Ελλάδα σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος της «Cheniere Marketing» τόνισε ότι με την εγκατάσταση της Αλεξανδρούπολης, το αμερικανικό αέριο εκτός από την ελληνική αγορά μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στη Βουλγαρία (μέσω του προωθούμενου ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB) και σε δεύτερη φάση στη Σερβία, Ρουμανία, Ουκρανία, αλλά και στην αγορά της Τουρκίας.

Επιπλέον, το αμερικανικό μονοπώλιο δηλώνει έτοιμο να παραδώσει αέριο στην Ελλάδα, ακόμη και πριν την κατασκευή του τερματικού της Αλεξανδρούπολης, μέσω του τερματικού της Ρεβυθούσας, απευθυνόμενο σε μεγάλους πελάτες, όπως ηλεκτροπαραγωγοί ή βιομηχανίες με μεγάλες καταναλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ