Πέμπτη 16 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΓΚΕΛΑ ΜΕΡΚΕΛ
Η ΕΕ «πρέπει να αντιμετωπίσει ενωμένη» τις Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την ανάγκη η ΕΕ να αντιμετωπίσει «ενωμένη» τους μεγάλους παγκόσμιους ανταγωνιστές της, συμβιβάζοντας τα αντικρουόμενα συμφέροντα, έθεσε επιτακτικά η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ. Σε χτεσινή συνέντευξή της σε διάφορα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, τόνισε ότι η ΕΕ «πρέπει να επανατοποθετηθεί» για να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις που θέτουν οι τρεις μεγάλοι παγκόσμιοι αντίπαλοί της - η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ.

Για να αντιμετωπίσει διάφορες «προκλήσεις» - από τη ρωσική παρέμβαση σε εκλογικές διαδικασίες και την οικονομική επιρροή της Κίνας, μέχρι το μονοπώλιο των ΗΠΑ στις ψηφιακές υπηρεσίες - η ΕΕ «πρέπει να βελτιώσει τη θέση της, ορθώνοντας ενιαίο μέτωπο», ανέφερε η Μέρκελ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Υπερασπιζόμενη τον πιο ενεργό ρόλο της ΕΕ στους παγκόσμιους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επανέλαβε πως «η πολιτική μας εξουσία δεν είναι ακόμα ανάλογη με την οικονομική μας δύναμη».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη πρέπει να επανατοποθετηθεί σε έναν κόσμο που έχει αλλάξει», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι παλιές βεβαιότητες της μεταπολεμικής τάξης δεν ισχύουν πλέον». Κίνα, Ρωσία και ΗΠΑ «μας υποχρεώνουν, ξανά και ξανά, να βρούμε κοινές θέσεις. Αυτό είναι συχνά δύσκολο, λόγω των διαφορετικών μας συμφερόντων (σ.σ. εντός της ΕΕ). Αλλά το κάνουμε - σκεφτείτε, για παράδειγμα, την πολιτική μας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία». «Οι πολιτικές μας για την Αφρική επίσης ακολουθούν τώρα μια κοινή στρατηγική, η οποία πριν από μερικά χρόνια θα ήταν αδιανόητη», συμπλήρωσε η καγκελάριος.

Χαρακτήρισε το Brexit «το μεγαλύτερο σημείο καμπής στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια», αλλά «η μπάλα βρίσκεται τώρα στο γήπεδο» του Ηνωμένου Βασιλείου: «Για να μπορέσει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει την ΕΕ, πρέπει να υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο Λονδίνο υπέρ μίας πρότασης και όχι απλά ενάντια σε κάποια», ανέφερε.

Για το ίδιο θέμα έγινε χτες γνωστό ότι επιδιώκεται από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι νέα συζήτηση και ψηφοφορία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, μετά τις ευρωεκλογές, στις αρχές Ιούνη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ