Ενώ όσοι αμείβονται με το κατώτατο ωρομίσθιο είτε απειλούνται από φτώχεια είτε ζουν σε συνθήκες φτώχειας και υλικής στέρησης
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Ολο και λιγότεροι εργαζόμενοι στη Γερμανία καλύπτονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, και συγκεκριμένα ούτε καν οι μισοί. Οπως αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Rheinische Post», σύμφωνα με απάντηση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε κοινοβουλευτική ερώτηση, το ποσοστό των εργαζομένων σε εταιρείες όπου εφαρμόζεται μια κλαδική ΣΣΕ μειώθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια και το 2018 ήταν 46%. Δηλαδή, λιγότεροι από τους μισούς ιδιωτικούς υπαλλήλους της χώρας επωφελούνται από μια κλαδική ΣΣΕ, η οποία σε γενικές γραμμές σημαίνει υψηλότερο επίπεδο μισθών και δικαιωμάτων, αναφέρει η εφημερίδα.
Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από έρευνα της «Deutsche Welle» για τον κατώτατο μισθό στις χώρες της ΕΕ, στη Γερμανία ο κατώτατος «μισθός» για όποιον εργάζεται με πλήρη απασχόληση (8 ώρες τη μέρα - 40 τη βδομάδα) είναι σε απόλυτους αριθμούς από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, ωστόσο η Γερμανία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις (μπροστά μόνο από την Εσθονία και τη Λετονία) όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο που εξασφαλίζει ο κατώτατος «μισθός», καθώς οι εργαζόμενοι που αμείβονται με αυτόν απειλούνται άμεσα από τη φτώχεια.
Στη Γερμανία θεσπίστηκε το 2015 το κατώτατο ωρομίσθιο - και όχι κατώτατος μισθός - το οποίο σήμερα είναι στα 9,19 ευρώ μεικτά. Δηλαδή, στην ιδανική περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει πλήρη απασχόληση, παίρνει το μήνα περίπου 1.500 ευρώ μεικτά και περίπου 1.120 ευρώ καθαρά. Αυτό το ποσό είναι ελάχιστα πάνω από το όριο της φτώχειας στη χώρα (που ορίζεται στο 60% του μέσου μισθού), ενώ απέχει πολύ από το μέσο μισθό.
Μάλιστα, για την εν λόγω ανάλυση ελήφθη υπόψη η πιο ευνοϊκή θέση στην οποία μπορεί να βρίσκεται ένας εργαζόμενος με κατώτατο ωρομίσθιο: Εργένης, χωρίς παιδιά, σε πλήρη απασχόληση, με δεδομένο ότι λαμβάνει όλες τις κοινωνικές παροχές που δικαιούται. Φυσικά, η θέση όσων εργάζονται με ημιαπασχόληση, μεγαλώνουν παιδιά κ.λπ. είναι πολύ χειρότερη και ζουν σε συνθήκες φτώχειας και σημαντικής υλικής στέρησης.