Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Επαφές ΗΠΑ και Ρωσίας για τον «κίνδυνο των πυρηνικών» ενώ εντείνεται η αντιπαράθεσή τους

Από τις πρόσφατες πυρηνικές ασκήσεις της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκαν παράλληλες με ΝΑΤΟικές πυρηνικές ασκήσεις στην Ευρώπη

Russian Defense Ministry Press

Από τις πρόσφατες πυρηνικές ασκήσεις της Ρωσίας, που πραγματοποιήθηκαν παράλληλες με ΝΑΤΟικές πυρηνικές ασκήσεις στην Ευρώπη
Σε επαφές για τη διεξαγωγή των πρώτων διαπραγματεύσεων για την ανανέωση της Συνθήκης New START για τον έλεγχο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων βρίσκονται ΗΠΑ και Ρωσία - διαπραγματεύσεις που θα είναι οι πρώτες μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία - γράφει η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», επικαλούμενη τέσσερις πηγές προσκείμενες στις συνομιλίες.

Οι προεργασίες για τις εν λόγω επαφές, όπως και οι συνομιλίες Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων για τη «μείωση κινδύνων» που επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, γίνονται ενώ εντείνεται ολομέτωπα η αντιπαράθεση των δύο στρατοπέδων στην Ουκρανία,αυξάνοντας αντικειμενικά τον κίνδυνο παραπέρα γενίκευσης της σύγκρουσης, και ενώ η «πυρηνική ρητορική», με «προειδοποιήσεις» και απειλές,βρίσκεται καθημερινά στο προσκήνιο και από τις δύο πλευρές.

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι και την περίοδο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε προηγηθεί σειρά επαφών μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας για τις περιβόητες «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ανατολική Ευρώπη, χωρίς οι επαφές αυτές να αποτρέψουν την πολεμική κλιμάκωση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Kommersant», οι συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας για τα πυρηνικά όπλα και τη New START ενδέχεται να διεξαχθούν στη Μέση Ανατολή, καθώς η Μόσχα δεν θεωρεί πλέον την Ελβετία, χώρα που παραδοσιακά φιλοξενούσε τις συνομιλίες, επαρκώς ουδέτερη, μετά την επιβολή κυρώσεων στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Την ίδια στιγμή, πηγή προσκείμενη στην κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων «Reuters» ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, είχε τους τελευταίους μήνες εμπιστευτικές συνομιλίες με Ρώσους αξιωματούχους, με σκοπό να μειωθεί ο κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου ή χρήσης πυρηνικών όπλων.

Νωρίτερα, στις συνομιλίες του Σάλιβαν με τον σύμβουλο του Κρεμλίνου, Γ. Ουσακόφ, και τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ν. Πατρούσεφ, είχε αναφερθεί δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Εξάλλου ο Σάλιβαν δήλωνε τον Σεπτέμβρη πως η Ουάσιγκτον έχει αναφερθεί δημόσια και σε κατ' ιδίαν συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους στην «ανησυχία» για τις απειλές του Ρώσου Προέδρου, Βλ. Πούτιν, περί χρήσης πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Επιπλέον, η Ουάσιγκτον έχει επιβεβαιώσει «διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία στα ανώτερα επίπεδα».

Οι συζητήσεις με τη Ρωσία τους τελευταίους μήνες «αφορούν τις ΗΠΑ» και «επικεντρώθηκαν μόνο στη (...) μείωση του κινδύνου και στη σχέση ΗΠΑ - Ρωσίας», διαβεβαίωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν - Πιερ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισημάνει ότι δεν υπάρχουν κρυφές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ρωσίας για το μέλλον της Ουκρανίας.

Κίεβο: Θέτει ως όρους την αποκατάσταση συνόρων και σύγχρονους εξοπλισμούς

Μετά τα αμερικανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία οι ΗΠΑ παροτρύνουν την Ουκρανία να μην αποκλείει διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία όσο ο Πούτιν παραμένει στην ηγεσία, καθώς αυτή η στάση της εντείνει την «κόπωση» των εταίρων, το Κίεβο έθεσε τους όρους υπό τους οποίους θα διαπραγματευτεί.

Με βασικό όρο την αποκατάσταση των ουκρανικών συνόρων, αλλά και «εγγυήσεις» σύγχρονων εξοπλισμών μεγάλου βεληνεκούς, είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για προϋποθέσεις που θα αποδεχτεί η Ρωσία, ωστόσο υπηρετείται ο στόχος να εμφανίζεται η Μόσχα και όχι το Κίεβο ως η πλευρά που απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις.

«Η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας είναι βασική προϋπόθεση για την επανέναρξη των συνομιλιών με τη Ρωσία», δήλωσε ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας, Ολ. Ντανίλοφ, προσθέτοντας ότι η χώρα του χρειάζεται επίσης εγγυήσεις με τη μορφή σύγχρονης αεράμυνας, αεροσκαφών, αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.

Νωρίτερα ο Ουκρανός Πρόεδρος Β. Ζελένσκι απέκλεισε ουσιαστικά συνομιλίες με τη Ρωσία, δηλώνοντας ότι οι «πραγματικές διαπραγματεύσεις» θα αποκαθιστούν τα σύνορα της Ουκρανίας, θα χορηγούν αποζημίωση για τις ρωσικές επιθέσεις και θα τιμωρούν τους υπεύθυνους για εγκλήματα πολέμου.

«Σθεναρή υποστήριξη» και «διαφάνεια» προτάσσουν οι Ρεπουμπλικάνοι

«Η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα είναι σίγουρη και απαρασάλευτη» όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών για τα δύο σώματα του Κογκρέσου, επανέλαβε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, με φόντο ορισμένες δηλώσεις Ρεπουμπλικάνων που εκφράζουν σκεπτικισμό για την άνευ όρων στρατιωτική στήριξη από την κυβέρνηση Μπάιντεν προς το Κίεβο, η οποία έχει ξεπεράσει τα 18,2 δισ. δολάρια από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Κ. Μακάρθι, επανέλαβε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η παράταξή του δεν θα υπογράψει «λευκή επιταγή» για το Κίεβο στην περίπτωση που πλειοψηφήσει στις εκλογές και ο ίδιος αντικαταστήσει την Δημοκρατική Ν. Πελόζι.

Αν και διαβεβαίωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι «υποστηρίζουν πολύ σθεναρά την Ουκρανία», πρόσθεσε πως «πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στο μέλλον» και «να διασφαλιστεί ότι τα μέσα κατευθύνονται εκεί όπου είναι απαραίτητα», αναφερόμενος σε ζητήματα διαφάνειας.

Η Ρωσία «οχυρώνει» τη Μαριούπολη

Καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες σε Χερσώνα και Ντονμπάς, με τις ουκρανικές δυνάμεις να επιχειρούν ανακατάληψη εδαφών, η Ρωσία φέρεται να έχει ξεκινήσει να χτίζει αμυντικές δομές γύρω από την κατεχόμενη πόλη της Μαριούπολης στη νότια Ουκρανία, σύμφωνα με την έκθεση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας.

Για να γίνει αυτό, αναφέρει η βρετανική έκθεση, δύο εργοστάσια παράγουν τσιμεντένιες πυραμιδικές αντιαρματικές κατασκευές, που είναι γνωστές ως «δόντια του δράκου». Οι αντιαρματικές αυτές κατασκευές πιθανότατα έχουν εγκατασταθεί μεταξύ της Μαριούπολης και του χωριού Νικόλσκε, και από τη βόρεια Μαριούπολη μέχρι το χωριό Στάρι Κριμ, στα όρια με την Κριμαία.

Η Μαριούπολη αποτελεί μέρος της «χερσαίας γέφυρας» της Μόσχας που συνδέει τη Ρωσία με την Κριμαία, και βασική γραμμή επικοινωνίας logistics, υπενθυμίζει η βρετανική έκθεση, υποστηρίζοντας ότι τα «δόντια του δράκου» στη συγκεκριμένη περιοχή εξυπηρετούν επιπλέον για την προετοιμασία αμυντικών οχυρώσεων στις κατεχόμενες περιοχές Ζαπορίζια και Χερσώνα. Με «ανοιχτή» την πιθανότητα να χάσει τον έλεγχο της επαρχίας της Χερσώνας, η Ρωσία πρέπει να επιδείξει την αποφασιστικότητά της να κρατήσει τα υπόλοιπα μέρη της Ουκρανίας που έχει προσαρτήσει, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Περίπου 50.000 Ρώσοι στρατιώτες που κλήθηκαν στο πλαίσιο της μερικής επιστράτευσης πολεμούν τώρα σε μάχιμες μονάδες στην Ουκρανία, δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν, προσθέτοντας ότι 80.000 βρίσκονται «στη ζώνη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» και οι υπόλοιποι από τους συνολικά 320.000 βρίσκονται σε στρατόπεδα εκπαίδευσης στη Ρωσία.

Μετά τους προχθεσινούς ισχυρισμούς του Ζελένσκι ότι η Ρωσία χάνει καθημερινά στο Ντονέτσκ «εκατοντάδες στρατιώτες», μέλη μιας μονάδας Ρώσων πεζοναυτών κατήγγειλαν ότι έχασε 300 άνδρες και εξοπλισμό σε μια ανώφελη επίθεση νοτιοδυτικά του Ντονέτσκ. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας προχώρησε χθες σε διάψευση της «ανοιχτής επιστολής» μελών της 155ης ταξιαρχίας πεζοναυτών του ρωσικού Στόλου του Ειρηνικού, κάνοντας λόγο για μικρότερες απώλειες και εδαφικά κέρδη.

«Στο στόχαστρο» Ιράν και Βόρεια Κορέα για πωλήσεις όπλων στη Ρωσία

Στο μεταξύ, ενώ το Κίεβο δέχεται καθημερινά στρατιωτικό εξοπλισμό από ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, η ουκρανική κυβέρνηση καταγγέλλει το Ιράν για παραδόσεις drones και πυραυλικών συστημάτων στη Μόσχα, σε μια προσπάθεια το ζήτημα να αξιοποιηθεί σε ευρύτερα γεωπολιτικά παζάρια και πιέσεις, όπως στις διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας για το Ιράν, οι οποίες για την ώρα φαίνεται να βρίσκονται σε τέλμα.

Ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε πρόσφατα ο Β. Ζελένσκι με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ήταν η μακροοικονομική βοήθεια για την Ουκρανία και περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν «το οποίο υποστηρίζει την επιθετικότητα».

«Το Ιράν (...) βοηθά στην παράταση του πολέμου και συνεπώς στην παράταση των απειλών για τον κόσμο που δημιουργήθηκαν από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας», είπε ο Ζελένσκι στην καθημερινή του ομιλία μέσω βίντεο.

Από την πλευρά του, το Ιράν παραδέχτηκε για πρώτη φορά προχθές ότι έχει προμηθεύσει τη Μόσχα με έναν «μικρό αριθμό» drones, αλλά αυτά σύμφωνα με την Τεχεράνη παραδόθηκαν πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Ιρανός ΥΠΕΞ, Χ. Αμιραμπντολαχιάν, διέψευσε τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ και της Ουκρανίας ότι το Ιράν έχει δεσμευτεί να προμηθεύσει τη Ρωσία με πυραύλους εδάφους - εδάφους, χαρακτηρίζοντάς τους «εντελώς λάθος».

Μάλιστα, ο Αμιραμπντολαχιάν είπε στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ότι είχαν συμφωνήσει με τον Ουκρανό ΥΠΕΞ να τους προμηθεύσει με έγγραφα που διαθέτει το Κίεβο για τις ρωσικές επιθέσεις με ιρανικά drones τύπου Shahed-13, αλλά η ουκρανική αντιπροσωπεία αποσύρθηκε από την προγραμματισμένη συνάντηση την τελευταία στιγμή.

Αντίστοιχες πιέσεις ασκούνται και στη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο γεωπολιτικών ανταγωνισμών των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η ηγεσία της Βόρειας Κορέας τόνισε πως ουδέποτε είχε συναλλαγές όπλων με τη Ρωσία και ούτε σκοπεύει να έχει, στον απόηχο αμερικανικών ισχυρισμών ότι η Πιονγιάνγκ φέρεται να προμηθεύει τη Μόσχα με οβίδες πυροβολικού για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πάντως η Βόρεια Κορέα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρωσία από το καλοκαίρι, για να αναπτύξει εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις με το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ.

Κράτη της ΕΕ «φρενάρουν» την ένταξη της Ουκρανίας

Τους προβληματισμούς της Γερμανίας και άλλων μεγάλων χωρών της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, υπό τον φόβο ότι θα αλλάξουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες προς όφελος των κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Welt».

Το Κίεβο εργάζεται «με όλες του τις δυνάμεις» για να εκπληρώσει τα κριτήρια εισδοχής στην ΕΕ «αλλά είναι κυρίως τα μεγαλύτερα κράτη - μέλη που διστάζουν. Πίσω από αυτό δεν κρύβονται μόνο ανησυχίες σχετικά με τη διαφθορά και το δικαστικό σύστημα, αλλά και στρατηγικοί λόγοι», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία φιλοξένησε συνέντευξη με την Ουκρανίδα υπουργό Ευρώπης, Ολγα Στεφαντσίνα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να ολοκληρώσουμε την ένταξή μας στην ΕΕ έως το τέλος του 2024», λέει η Στεφαντσίνα, την ώρα που η σχετική διαδικασία διαρκεί κατά μέσο όρο εννέα χρόνια και κρατά ακόμα περισσότερο σε χώρες όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων. Οι ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας έχουν δηλώσει δημόσια άλλωστε ότι πιθανότατα θα χρειαστούν ακόμα και δεκαετίες πριν από μια ενδεχόμενη ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Πολλά ευρωπαϊκά κράτη «δεν θέλουν να βιαστούν για ένα τέτοιο βήμα», παρότι η ΕΕ επιδιώκει να θέσει την Ουκρανία κάτω από τη δική της γεωπολιτική επιρροή, μεταξύ άλλων πρωτοστατώντας και στην ανοικοδόμηση μετά τον πόλεμο.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν χτες να προχωρήσουν με το χρηματοδοτικό πακέτο στήριξης της Ουκρανίας, ύψους 18 δισ. ευρώ, με ευνοϊκά δάνεια για το 2023. Σήμερα η Κομισιόν αναμένεται να παρουσιάσει τη σχετική πρότασή της για έως και 1,5 δισ. ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο, όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, «η Ουκρανία θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων στην Ευρώπη - εις βάρος των μεγαλύτερων κρατών μελών», καθώς η ένταξή της στην ΕΕ «θα συνεπαγόταν αλλαγές ισχύος».

Η Ουκρανία θα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη χώρα της κοινότητας. Στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ειδική πλειοψηφία, το Κίεβο θα είχε το 9% των ψήφων. Αυτό υπολόγισε ο Νικολάι φον Οντάρτσα, ειδικός σε θέματα Ευρώπης στο think tank SWP του Βερολίνου. Κατά συνέπεια, το βάρος ψήφου της Γερμανίας θα μειωθεί από 18,6% σε 16,9%. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Κίεβο θα μπορούσε να έχει 52 έως 59 έδρες.

Η Ουκρανία θα αποτελούσε ένα νέο κέντρο εξουσίας και θα μετατόπιζε την ισορροπία δυνάμεων προς τα ανατολικά, και μάλιστα σε συμμαχία με την Πολωνία, η οποία ήδη βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την ΕΕ διεκδικώντας πιο αναβαθμισμένο ρόλο, ενώ προωθεί και αμυντική και οικονομική συμμαχία με τη Βρετανία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ