Τετάρτη 9 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1799 Ο Ναπολέων Βοναπάρτης με πραξικόπημα ανακηρύσσεται πρώτος ύπατος της Γαλλίας.

1866 Ολοκαύτωμα της Μονής Αρκαδίου στην επαναστατημένη Κρήτη.

1917 Εκδηλώνεται η αντεπαναστατική κίνηση των Κερένσκι και Κρασνόφ κατά των επαναστατημένων Ρώσων εργατών και της νεαρής σοβιετικής εξουσίας που κερδίζει συνεχώς νέες θέσεις.

1918 Εκατοντάδες χιλιάδες εξεγερμένοι εργάτες και στρατιώτες κατακλύζουν το κέντρο του Βερολίνου (Γερμανική Επανάσταση). Η μοναρχία της Γερμανίας ανατρέπεται και ο αυτοκράτορας Γουλιέλμος ο Β' εγκαταλείπει τη χώρα. Ο πρίγκιπας Μαξ αναθέτει την πολιτική διαχείριση της αστικής εξουσίας στους Σοσιαλδημοκράτες, διορίζοντας στην καγκελαρία τον ίδιο τον επικεφαλής του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φρίντριχ Εμπερτ. Η πτώση της μοναρχίας για τους Σοσιαλδημοκράτες σήμαινε και το τέλος της επανάστασης, για τους επαναστάτες «Σπαρτακιστές», ωστόσο, δεν ήταν παρά το πρώτο βήμα.

1918 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της επαναστατικής οργάνωσης του «Σπάρτακου» στη Γερμανία «Ρότε Φάνε» («Κόκκινη Σημαία»).

1920 Ο Κόκκινος Στρατός συντρίβει τις θέσεις των αντεπαναστατικών δυνάμεων του βαρόνου Βράγγελ στο Περεκόπ, πύλη της Κριμαίας.

1938 Τη νύχτα της 9ηςπρος 10η Νοέμβρη οι ναζί εξαπολύουν μαζικό πογκρόμ κατά των Εβραίων της Γερμανίας και της Αυστρίας («Νύχτα των Κρυστάλλων»).

1953 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καμπότζης, η οποία ήταν γαλλική αποικία από το 1863.

1960 Ο Τζον Κένεντι εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1970 Πεθαίνει ο στρατιωτικός και πολιτικός Σαρλ Ντε Γκολ, Πρόεδρος της Γαλλίας (1958 - 1969).

1993 Καταρρέει η θρυλική γέφυρα του ποταμού Νερέτβα στο Μοστάρ, ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού της στον πόλεμο της Βοσνίας. Η στρατηγική αυτή γέφυρα είχε αντέξει 400 χρόνων πολέμους και μάχες για τον έλεγχό της.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ