Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ - ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σχέδιο κινητοποιήσεων και κλιμάκωσης μέσα στον Ιούνη

Παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς και κεντρικές πρωτοβουλίες για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο

Από την ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού Συνδικάτου
Από την ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κλαδικού Συνδικάτου
Κινητοποιήσεις για τα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων στον κλάδο και τη διεκδίκηση του πλαισίου αιτημάτων που έχει διαμορφώσει αποφάσισε σε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, το απόγευμα της Δευτέρας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής.

Στη συνεδρίαση έγινε αποτίμηση των πρωτοβουλιών του Συνδικάτου μπροστά στην Πρωτομαγιά και συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της δράσης.

Το Συνδικάτο αποφάσισε να προχωρήσει στις αρχές Ιούνη σε παρεμβάσεις σε χώρους δουλειάς, με αιχμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι: Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, η έλλειψη μέτρων για την προστασία της ασφάλειας και της υγείας για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και ιδιαίτερα για τους διανομείς, η εντατικοποίηση, η δουλειά χωρίς ρεπό για βδομάδες είναι μερικά από τα παραδείγματα που αναφέρθηκαν.

Στην κατεύθυνση της κλιμάκωσης, αποφασίστηκαν επίσης δύο κεντρικές κινητοποιήσεις:

-- Στις 5 Ιούνη, το Συνδικάτο σχεδιάζει κινητοποίηση με τα αιτήματα για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στον Επισιτισμό με ουσιαστικές αυξήσεις, μέτρα προστασίας για τους διανομείς. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν πολλοί εργαζόμενοι από τον Επισιτισμό, κυρίως από μεγάλες αλυσίδες, που με τις τοποθετήσεις τους μετέφεραν την πείρα από τη συμμετοχή των ίδιων και των συναδέλφων τους στην απεργία της Πρωτομαγιάς και έκαναν προτάσεις για την οργάνωση της νέας κινητοποίησης.

-- Στις 19 Ιούνη, το κλαδικό Συνδικάτο προετοιμάζει κεντρική κινητοποίηση με το σύνολο των αιτημάτων του. Ο στόχος που μπαίνει είναι οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες, όποια μορφή αυτές πάρουν, να μην περιοριστούν στην Αττική, αλλά να γίνει κάλεσμα για ανάλογη δράση στα σωματεία του κλάδου σε όλη τη χώρα. Για την επιτυχία της κινητοποίησης το Συνδικάτο θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση στις 10 Ιούνη.

Διεκδικήσεις και αγώνες που δυναμώνουν την ενότητα του κλάδου

Στην εισηγητική του ομιλία, ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει το κλίμα ενότητας και αλληλεγγύης στον κλάδο, ανεξάρτητα από ειδικότητα, χώρο δουλειάς, σχέση εργασίας και εθνικότητα.

«Το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα μέχρι να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα ξεσαλώσουν σε μια τακτική αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης», τόνισε. Ξεκαθάρισε ότι ούτε ο ένας ούτε ο άλλος μιλούν για όλα όσα έχασαν οι εργαζόμενοι: «Οι απώλειες της εργατικής τάξης γι' αυτούς είναι "παθογένειες" και "περασμένα ξεχασμένα". Τώρα υπόσχονται νέα κέρδη, ακόμα μεγαλύτερα, στους επιχειρηματικούς ομίλους, που σημαίνει νέες θυσίες για το λαό», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Στον απόηχο της κάλπικης αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δύο κόμματα για την 7ήμερη εργασία, υπενθύμισε πως το προηγούμενο διάστημα, με τις υπογραφές εργοδοτών, εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστών και τελικά της κυβέρνησης, επεκτάθηκε και κηρύχθηκε υποχρεωτική η Σύμβαση στα ξενοδοχεία, «μια σύμβαση που κατοχυρώνει το 7ήμερο» και καταργεί τον σταθερό ημερήσιο και εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν.

Στη συνεδρίαση έγινε επίσης συζήτηση για τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ να μπάσει την εργοδοσία και τα στελέχη της στο συνδικαλιστικό κίνημα, για να το μετατρέψουν σε «συνεταίρο» της. Εξάλλου, μέσα στον Ιούνη αναμένεται να εκδικαστεί η αγωγή που έχει γίνει από συνδικαλιστές και σωματεία ζητώντας την ακύρωση του Συνεδρίου της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ), στο οποίο νομιμοποιήθηκαν ως εκπρόσωποι των εργαζομένων οι «αντιπρόσωποι» του εργοδοτικού μορφώματος στα ξενοδοχεία «ΙΚΟS».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ