Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Την επιθετικότητα των εφοπλιστών επιβεβαίωσε η συνάντηση για τις ΣΣΕ

Την επιθετικότητα των εφοπλιστών, όπως αυτή αποτυπώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση της ΠΝΟ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), με θέμα την ανανέωση των ΣΣΕ για το 2019, καταγγέλλουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ, καλώντας τους εργαζόμενους σε οργάνωση και προετοιμασία κινητοποιήσεων στις αρχές Ιούνη.

«Πρότειναν μηδενικές αυξήσεις για τις ΣΣΕ», σημειώνουν τα σωματεία, ενώ επισημαίνουν πως στη λίστα των εργοδοτικών προκλήσεων περιλαμβάνονται μια σειρά από πρόσθετες αξιώσεις, όπως το να επιδοτηθούν για τις ασφαλιστικές εισφορές και για την προσαρμογή των πλοίων στους νέους κανονισμούς των καυσαερίων, η μείωση του ΦΠΑ και άλλα προνόμια. «Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους δεν δίστασαν να αξιώσουν ακόμα και την παρακράτηση της φορολογίας των ναυτικών, που κάνουν κάθε μήνα, να μην την αποδίδουν και να αποτελέσει πρόσθετη επιδότησή τους!», υπογραμμίζουν τα σωματεία.

Οσον αφορά τις οργανικές συνθέσεις στην ακτοπλοΐα, το εφοπλιστικό «πρότυπο», όπως επισημαίνουν τα σωματεία, είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις γραμμές Πάτρα - Ιταλία, «όπου στην πλειοψηφία των ναυτεργατών, από όποια χώρα και αν προέρχονται, δεν εφαρμόζεται ενιαία η ΣΣΕ».

Τα ναυτεργατικά σωματεία σχολιάζουν ακόμα τους εργοδοτικούς ισχυρισμούς πως η ανεργία στους ναυτεργάτες είναι «ελάχιστη», την ίδια στιγμή που «ακόμα και με τα πλασματικά στοιχεία του ΓΕΝΕ τον Μάρτη 2019 οι άνεργοι ήταν 2.207, από τους οποίους το επίδομα πήραν 575 (26%), λόγω των απαγορευτικών διατάξεων που υπάρχουν».

«Οι εξελίξεις επιβάλλουν την οργάνωση και τον αγώνα μέσα και έξω από τα καράβια», τονίζουν τα τρία σωματεία και καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, «που βάζουν πλάτη στην ανταγωνιστικότητα των εφοπλιστών». Καλούν, τέλος, τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων να προετοιμάσουν «απεργιακό αγώνα το πρώτο δεκαήμερο του Ιούνη για τα οξυμένα προβλήματα, την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών μας».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org