Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2019 - αριθ. φύλλου: 13249

ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΑΙΓΑΙΟ
Η Τουρκία συντηρεί την ένταση και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον επικίνδυνο εφησυχασμό

Νέα απαράδεκτη ανακοίνωση του βρετανικού ΥΠΕΞ, που επιμένει να χαρακτηρίζει «αμφισβητούμενη περιοχή» την κυπριακή ΑΟΖ


ΣΕΛ.  4

Για το λαό «δεν αντέχει η οικονομία» αλλά για το κεφάλαιο περισσεύουν!

Την ώρα που απέρριπτε στοιχειώδη μέτρα στήριξης εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωνε νέα προνόμια και χρήμα με ουρά για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με επικαιροποίηση της «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής»

  • Χωρίς συζήτηση και με την εκκωφαντική σιωπή των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε χτες στη Βουλή τις τροπολογίες του ΚΚΕ για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την κατάργηση της διάταξης που προβλέπει μείωση του αφορολόγητου και την κατάργηση αντιαπεργιακών νόμων.
  • Την ίδια ακριβώς ώρα, παρουσίαζε την επικαιροποίηση της λεγόμενης «Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής», με νέες διευκολύνσεις και κρατικές επιδοτήσεις στο κεφάλαιο.
  • Η στάση της κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων να αποτελέσει κριτήριο ψήφου. Ισχυρό ΚΚΕ για να δυναμώσουν η διεκδίκηση μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης του λαού από την αντιλαϊκή πολιτική, ο αγώνας για τις σύγχρονες ανάγκες του.

ΣΕΛ.  3,    5

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η Ελλάδα των πολλών

Απέναντι στα κυβερνητικά συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ για την «Ελλάδα των πολλών», στα προεκλογικά ψέματα, στις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές τους με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, το πραγματικό δίλημμα ήταν, είναι και θα είναι: Θα συνεχίσουμε στο δρόμο της ανάπτυξης για το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου, των λίγων ή θα αλλάξουμε πορεία, θα παλέψουμε για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, της λαϊκής πλειοψηφίας, πραγματικά των «πολλών»;

Βέβαια, οι «μονομάχοι» και «μπαλαντέρ» του κεφαλαίου και της ΕΕ έχουν ήδη απαντήσει: Καταθέτουν όλες τους τις δυνάμεις στον ίδιο δρόμο που τσακίζει το λαό για τα κέρδη του κεφαλαίου, παρουσιάζοντας ως «νέα εποχή» και «ελπιδοφόρα προοπτική» τα όποια ψίχουλα θα περισσεύουν κάθε φορά από το πλουσιοπάροχο τραπέζι που στρώνουν στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Τη δική τους απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι ώρα να δώσουν με την ψήφο και με τη δράση τους, με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία.

Η Ελλάδα των πολλών μπορεί να είναι μόνο η Ελλάδα όπου κουμάντο στον πλούτο που παράγει θα κάνει ο ίδιος ο λαός, για τις δικές του ανάγκες, με την οικονομία και την εξουσία στα δικά του χέρια, και όχι η Ελλάδα των λίγων, του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών ομίλων, που τσακίζει τους ίδιους και τις ανάγκες τους για τα κέρδη μιας χούφτας καπιταλιστών, η Ελλάδα που ταΐζουν με την πολιτική τους ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και οι υπόλοιποι.

Η Ελλάδα των δικών τους αναγκών μπορεί να έρθει μόνο απορρίπτοντας το συμβιβασμό, την υποταγή, τη λογική του «μικρότερου κακού» που οδηγεί το λαό απ' το κακό στο χειρότερο. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα όχι με τα πολλά βήματα πίσω, το συγχωροχάρτι σε όσους τσάκισαν το λαό, το συμβιβασμό με τη ζωή με τα ψίχουλα, με την «κανονικότητα» της εργασιακής ζούγκλας και της αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά μόνο σε σύγκρουση μαζί της, για την ανάκτηση όλων όσα έχασαν οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια, και πολύ περισσότερο για όσα δικαιούνται.

Η Ελλάδα και η Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας μπορεί να είναι μόνο η Ελλάδα και η Ευρώπη του σοσιαλισμού, έξω από τα δεσμά των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με τους λαούς σε κάθε χώρα να έχουν στα χέρια τους την εξουσία και τον πλούτο που παράγουν. Η Ελλάδα των πολλών δεν είναι η Ελλάδα της βαθύτερης εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, η Ελλάδα - πρωταγωνιστής των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων «για τ' αφέντη το φαΐ».

Και γι' αυτό την Ελλάδα των πολλών δεν μπορεί να την κάνει πραγματικότητα καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση, όποια προβιά κι αν αυτή φοράει, καμία αλλαγή «μηχανοδηγού» στην αμαξοστοιχία του κεφαλαίου, κανένα φύγε εσύ - έλα εσύ, ανάμεσα σε όσους από κοινού και εναλλάξ τσακίζουν το λαό.

Μπορεί να γίνει πράξη από την πάλη των πολλών, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, από τη συμμαχία τους που θα σαρώσει το κεφάλαιο και όσους το υπηρετούν.

Για να δυναμώσει σήμερα αυτή η προοπτική, για να δυναμώσει η εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στις από χέρι αντιλαϊκές κυβερνήσεις και τους προθύμους τους, για να συγκεντρωθούν δυνάμεις στην καθημερινή σύγκρουση με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο, ο λαός μας χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού.


ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Δώστε δύναμη στο ΚΚΕ, να δυναμώσουν οι αγώνες, να κάνουμε την πραγματική διαφορά!

Στη μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και χαιρέτισαν ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, η Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ, και ο Γιώργος Σιδέρης, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».


ΣΕΛ.  11   -   13

«Εφυγε» πρόωρα η συντρόφισσα Καίτη Φειδάκη

Ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τον θάνατό της


ΣΕΛ.  7


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Απεργούν σήμερα για την υπογραφή ΣΣΕ

ΣΕΛ.  14
«ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΡΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ»
Ενας ακόμη μοχλός της αντεργατικής πολιτικής

ΣΕΛ.  15
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Οι αυτοαπασχολούμενοι να βαδίσουν με το ΚΚΕ!

ΣΕΛ.  17
ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Αθικτο και ενισχυμένο το αντεργατικό μνημονιακό οπλοστάσιο

ΣΕΛ.  16


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org