ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ
Απέρριψε τις τροπολογίες του ΚΚΕ για μέτρα ανακούφισης και στήριξης του λαού

Η... μεταμνημονιακή Ελλάδα του κεφαλαίου δεν χωράει ούτε τα ελάχιστα για τα λαϊκά στρώματα

Χωρίς καμία συζήτηση, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με την εκκωφαντική σιωπή των άλλων αστικών κομμάτων, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και λοιπούς, απέρριψε τις τροπολογίες που είχε καταθέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο με τα δήθεν «θετικά μέτρα». Οι τροπολογίες που κατέθεσε το ΚΚΕ, συνοπτικά προέβλεπαν: Τη διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών προς το Δημόσιο, Εφορίες, τη διαγραφή χρεών προς τους δήμους με εισοδηματικά κριτήρια τέτοια που να προστατεύουν τα λαϊκά συμφέροντα, κατάργηση της διάταξης που προβλέπει μείωση του αφορολόγητου από 9.500 ευρώ σε λιγότερο από 6.000 ευρώ, από 1/1/2020, για μισθωτούς και συνταξιούχους και κατάργηση της διάταξης που βάζει πρόσθετα εμπόδια για την κήρυξη απεργίας με το γνωστό «50+1».

Η απόρριψή τους έγινε από την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, χωρίς καμία απολύτως αναφορά. Απλώς χτες ανακοίνωσε ποιες βουλευτικές τροπολογίες κάνει δεκτές η κυβέρνηση, αφήνοντας εκτός τις τροπολογίες του ΚΚΕ.

Πρόκειται για προτάσεις που προσφέρουν μια πολύ μικρή ανάσα στα εργατικά - λαϊκά στρώματα και το ΚΚΕ τις έχει επανακαταθέσει αρκετές φορές στη διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ. Η εκ νέου απόρριψή τους τώρα από την κυβέρνηση, με τη συνενοχή των άλλων αστικών κομμάτων, μόνο οργή και αγανάκτηση μπορεί να προκαλεί στο λαό. Δείχνει το μέγεθος της απάτης που επιχειρεί η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τα παραμύθια για τη «νέα μεταμνημονιακή εποχή» και το «ξημέρωμα μιας νέας εποχής που δίνει προοπτική δικαίωσης σε δύσκολες θυσίες για τον λαό», όπως είπε ο πρωθυπουργός λίγο μετά την απόρριψη των τροπολογιών.

Επιβεβαιώνει πως τα υποτιθέμενα «θετικά μέτρα» που διατυμπανίζει η κυβέρνηση, όχι μόνο δεν αποτελούν πραγματική ανακούφιση για το λαό, αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν το άλλοθι για τη συνέχιση της πολιτικής που χρεοκοπεί τον λαό, τον οποίο και καλούν να ζήσει με τα ψίχουλα που πέφτουν από το τρελό φαγοπότι που εξασφαλίζουν στο κεφάλαιο ληστεύοντάς τον.

Παράλληλα, η σιωπή των άλλων κομμάτων είναι μία ακόμα απόδειξη της στρατηγικής τους σύγκλισης με την κυβέρνηση. Αλλωστε, μαζί υπερψηφίζουν όλες τις αξιώσεις του κεφαλαίου, με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις και ενισχύσεις, επιχορηγήσεις κ.ο.κ.

Εκεί όμως που καταρρέει κάθε φιλεργατικό αφήγημα της κυβέρνησης είναι με την απόρριψη της τροπολογίας που κατέθεσε το ΚΚΕ για την προστασία του δικαιώματος στην απεργία.

Οπως χαρακτηριστικά έλεγε την Τρίτη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χωρίς φυσικά και χτες να πάρει απάντηση από την κυβέρνηση: «Σας προκαλούμε, κατέθεσε το ΚΚΕ τροπολογία για το δικαίωμα στην απεργία. Τι σας εμποδίζει; Είναι δημοσιονομικό το ζήτημα; Πείτε μας, είναι δημοσιονομικό το ζήτημα και δεν την αποδέχεστε; Είναι δημοσιονομικό ζήτημα η κατάργηση του 50% συν 1, αυτό που καθιστά αδύνατη την απεργία; Ποιον προστατεύετε με αυτόν τον τρόπο; Τα συμφέροντα του εργαζόμενου ή του κεφαλαιοκράτη; Είναι εμβληματική αυτή η τροπολογία. Και, όμως, κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Σφυρίζετε αδιάφορα, προκαλώντας».

Αντίστοιχα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, πρόσθεσε: «Αποκαλύπτεται από την απόρριψη των τροπολογιών του ΚΚΕ ότι δεν θέλετε να διαταράξετε τους σχεδιασμούς των επιχειρηματικών ομίλων, τους οποίους υλοποιείτε με πολλή θέρμη. Γι' αυτό απορρίπτετε κύρια την τροπολογία για την κήρυξη της απεργίας. Επιμένετε στα μεγαλύτερα εμπόδια στην κατάργησή της. Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα».

Από τους ομιλητές του ΚΚΕ τονίστηκε ότι η απόρριψη από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα και αυτών των τροπολογιών, που δεν είναι τίποτα άλλο από τη μεταφορά των δίκαιων αιτημάτων σωματείων και φορέων στη Βουλή, πρέπει να αποτελέσει ένα ακόμα κριτήριο ψήφου και στις εκλογές, για την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ παντού, για να δυναμώσει ακόμα περισσότερο ο αγώνας για την ανάκτηση των απωλειών και για τις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ 120 ΔΟΣΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ - ΦΠΑ
Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής

Με τον εμπαιγμό από την πλευρά της κυβέρνησης να έχει χτυπήσει «κόκκινο», φτάνοντας ο πρωθυπουργός να κάνει λόγο ακόμα και για «ιστορική στιγμή», ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής το πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών σχετικά με τις 120 δόσεις, στο οποίο προστέθηκαν με μορφή τροπολογιών οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από το Ζάππειο για το επίδομα στους συνταξιούχους και τη μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και το νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων και άλλων προνομίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» επί της αρχής, υπερψήφισε όσες ρυθμίσεις προέβλεπαν έστω και ελάχιστη πραγματική ανακούφιση για τα εργατικά - λαϊκά στρώματα και καταψήφισε τις ρυθμίσεις για τη στήριξη του κεφαλαίου. Παράλληλα, από τους βουλευτές του και τις τρεις μέρες της συζήτησης αναδείχθηκε με συγκεκριμένα στοιχεία ότι τα «θετικά» μέτρα για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση είναι στην ουσία η άλλη όψη της κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής, το προκλητικό άλλοθι ώστε να αποδεχτεί ο λαός να ματώνει για τη «δημοσιονομική υπεραπόδοση» που θέλει το κεφάλαιο, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα του επιστρέψουν 1 από τα 100 που άρπαξαν.

Ακριβώς η λεηλασία του λαού χωρίς τέλος και η αποδοχή της από το λαό ήταν και το «διά ταύτα» των όσων «πανηγυρικών» ανέφερε χτες στην Ολομέλεια ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι τα μέτρα αυτά είναι «χάρη στις δυνατότητες που μας δίνει η υπεραπόδοση της οικονομίας» - το μάτωμα δηλαδή του λαού - και επειδή «μπορούμε να πιάνουμε τους στόχους, ορίζοντας εμείς τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία θα πιάνουμε τους στόχους στους οποίους έχει δεσμευτεί η ελληνική οικονομία».

Ακόμα πιο χαρακτηριστική για την προσπάθεια χειραγώγησης των λαϊκών συνειδήσεων, ώστε να θεωρείται μονόδρομος και δεδομένη η χαμοζωή και από εκεί ό,τι φιλοδώρημα πέσει, ήταν η αποστροφή του για τα «ακόμα περισσότερα μέτρα ελάφρυνσης στο τέλος του χρόνου» που μπορεί να έρθουν, με προϋπόθεση «τις ακόμα θετικότερες ειδήσεις για την υπεραπόδοση της οικονομίας, τις ακόμα θετικότερες ειδήσεις για τον δημοσιονομικό χώρο». Αυτό το αίσχος των μόνιμων θυσιών, μάλιστα, το ονόμασε «όραμα και για την Ελλάδα των πολλών» και «ενάρετο κύκλο» ο οποίος «θέλουμε να είναι διαρκής».

Παράλληλα, πιάνοντας τις «πάσες» που του ρίχνει διαρκώς η ΝΔ, που πλειοδοτεί σε αντιλαϊκά μέτρα προς όφελος του κεφαλαίου, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι τάχα έχει «τρομάξει το μάτι του» από τις δηλώσεις Μητσοτάκη, την ίδια ώρα που μαζί έχουν νομοθετήσει την εργασιακή ζούγκλα, μεταξύ άλλων ψηφίζοντας και το τρίτο μνημόνιο, κι ενώ αμέσως μετά, δείχνοντας προς το κεφάλαιο «για ποιον δουλεύει» τελικά η κυβέρνηση και πού πάει η «υπεραπόδοση», ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε προς τους επιχειρηματικούς ομίλους για «επιπρόσθετη υπερέκπτωση στις επενδύσεις, για να έχουμε περισσότερες επενδύσεις, την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για πρόσληψη νέων εργαζομένων».

Ο δε υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, «καθησύχασε» τους «θεσμούς», λέγοντας ότι «εμείς έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα του 2019» και δεν ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς στόχους.

Πώς ψήφισε στα άρθρα το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» στα άρθρα που αφορούν τη ρύθμιση για τις 120 δόσεις, η οποία έχει καθαρά εισπρακτικό χαρακτήρα, καθώς βάζει τη θηλιά στους γονατισμένους από την αντιλαϊκή πολιτική αυτοαπασχολούμενους και τους αναγκάζει να επιλέξουν τι θα χάσουν. Για παράδειγμα, την ίδια στιγμή που δεν μπορούν εξαιτίας της αντιλαϊκής πολιτικής να τα φέρουν βόλτα, θα κληθούν να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές και τη δόση, και σε περίπτωση αδυναμίας κάποιου να πληρώσει τον περιμένουν η κατάσχεση και ο πλειστηριασμός, ενώ στο πλαίσιο αυτό, το «κούρεμα» οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία έχει ως τίμημα τη δραστική μείωση των συντάξεών τους.

Ψήφισε «παρών» στην τροπολογία με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «13η σύνταξη». Ανέδειξε πως πρόκειται για επίδομα προσωρινού χαρακτήρα και δεν έχει καμία σχέση με τη διεκδίκηση των εργαζομένων και συνταξιούχων για την κάλυψη των απωλειών, δηλαδή την επιστροφή αυτών που τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να τα κάνουν κέρδη και παροχές στο κεφάλαιο. Παράλληλα, η κυβέρνηση διατηρεί την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που κατάργησε τη 13η και τη 14η σύνταξη. Εκτός των άλλων άρπαξε από τους συνταξιούχους και 2,5 δισ. ευρώ το χρόνο από το ΕΚΑΣ, για να επιστρέψει τώρα 800 εκατ., μείωσε τις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου, και για ένα βοήθημα σε ετήσια βάση ζητάει από τους συνταξιούχους να πουν και «ευχαριστώ».

Ψήφισε «παρών» στην τροπολογία για τη μείωση του ΦΠΑ σε διάφορα προϊόντα, στην εστίαση και στην Ενέργεια (φυσικό αέριο), αναδεικνύοντας πως ευνοεί κυρίως τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό και τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ενώ αμφίβολο είναι το αν τα λαϊκά στρώματα θα δουν τις όποιες μειώσεις στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στους λογαριασμούς.

Καταψήφισε το άρθρο 4, που προβλέπει ότι «το σύνολο των οφειλών των εργοδοτών από την απασχόληση εργαζομένων που δημιουργήθηκαν ως και 31.12.2018, συμπεριλαμβανομένων των πάσης φύσεως πρόσθετων τελών, τόκων μη εμπρόθεσμης καταβολής δύναται να υπαχθεί στις ρυθμίσεις» των 120 δόσεων, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής τους παρέχεται έκπτωση 100% και σε τμηματική καταβολή έκπτωση 50%, αναδεικνύοντας ότι η κυβέρνηση παρέχει διευκολύνσεις και διαγραφές χρεών που είναι οι παρακρατημένες ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Υπερψήφισε διατάξεις που διευκολύνουν ή ανακουφίζουν έστω και κατ' ελάχιστο τους εργαζόμενους, όπως αυτές για τις συντάξεις χηρείας, την παράταση ασφαλιστικής ικανότητας, την αναστολή της καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τους πληγέντες των πυρκαγιών στο Μάτι, την «αναγνώριση ως χρόνου ασφάλισης του χρόνου καταβολής του βοηθήματος των μη μισθωτών», τη ρύθμιση για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (βλέπε και σελ. 16), την προσαύξηση των συντάξεων σε περίπτωση εργατικών «ατυχημάτων», τις δαπάνες αμοιβής απασχολούμενων σε κτίρια του ΝΑΤ, τις κυρώσεις για παρεμπόδιση του ΣΕΠΕ, τον διορισμό ή πρόσληψη προσώπων ειδικών κατηγοριών σε δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, ΝΠΙΔ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ