Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου, Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη.

-- Αρθρο για τους σπουδαστές στους χώρους της Κατάρτισης μπροστά στις εκλογές.

-- Αρθρο για τους σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) μπροστά στις εκλογές.

Οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας!

Οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Αυτό επιβεβαιώνει η συμμετοχή χιλιάδων σπουδαστών στις εκλογές των Συλλόγων Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, που πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία το προηγούμενο διάστημα για την εκλογή των νέων ΔΣ σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα. Ιδιαίτερα στην Αττική, οι εκλογές ολοκληρώθηκαν με τη συμμετοχή άνω των 2.500 σπουδαστών και ανέδειξαν την ανάγκη οι σπουδαστές να δρούμε και να διεκδικούμε συλλογικά! Εδειξαν ότι είναι μονόδρομος η ισχυροποίηση των Συλλόγων μας, για να δυναμώσουν οι διεκδικήσεις μας στις σπουδές, στη δουλειά, στη ζωή, για όλα όσα δικαιούμαστε και μας στερούν.

Στις εκλογές των Συλλόγων οι σπουδαστές δείξαμε ότι έχουμε δύναμη!

Σε αυτήν την προσπάθεια, τα μέλη της ΚΝΕ μαζί με εκατοντάδες σπουδαστές σε κάθε πόλη μπήκαμε μπροστά για να δυναμώσουν οι Σύλλογοί μας, να πραγματοποιηθούν Συνελεύσεις στις σχολές μας, να συζητήσουμε συλλογικά τα εμπόδια που συναντάμε για να γνωρίσουμε ολοκληρωμένα το επάγγελμα που επιλέξαμε, συγκροτήσαμε επιτροπές σε πολλά Δημόσια ΙΕΚ! Περισσότεροι σπουδαστές που δεν τους αρέσει η σημερινή κατάσταση, αγωνιούν για το παρόν και το μέλλον τους, δεν συμβιβάζονται και λένε «κάτι πρέπει να γίνει», ήμασταν υποψήφιοι, γίναμε μέλη του Συλλόγου, συμμετείχαμε στις εκλογές!

Τα μέλη της ΚΝΕ που συμμετέχουν στα νέα ΔΣ μαζί με δεκάδες σπουδαστές, με την ολοκλήρωση των εκλογών γνωρίζουμε την ευθύνη που αναλαμβάνουμε και θα μπούμε μπροστά και το επόμενο διάστημα, όπως έχουμε κάνει όλη τη χρονιά στα Δημόσια ΙΕΚ, για την ενημέρωση των σπουδαστών, για την οργάνωση των διεκδικήσεών μας, συνολικά της πολύμορφης δραστηριότητας των Συλλόγων μας.

Σε λίγες μέρες, όμως, οι σπουδαστές έχουμε άλλη μια ευκαιρία που μπορούμε και πρέπει να την αξιοποιήσουμε, τις ευρωεκλογές, τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στις 26 Μάη, ενώ πολλοί σπουδαστές ψηφίζουμε και πρώτη φορά!

Μπορούμε να στοχεύσουμε σωστά σε όλες τις κάλπες, δυναμώνοντας το ΚΚΕ παντού, εκλέγοντας περισσότερους αγωνιστές σε Ευρωβουλή, Περιφέρειες και δήμους σε όλη την Ελλάδα!

Κάνουμε κριτήριο την κατάσταση στις σπουδές μας και τη ζωή μας!

Γιατί η σημερινή κατάσταση στις σπουδές μας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση. Αξιοποιούν την ανάγκη και το μεράκι μας να μάθουμε μια ειδικότητα για να δουλέψουμε με αξιοπρέπεια και προωθούν συνολικές ανατροπές στους μισθούς, στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα και μέσω της πρακτικής άσκησης και της μαθητείας, μαζί με δεκάδες ελαστικές μορφές απασχόλησης, συμβάσεις εργασίας μηδενικών ωρών, δουλεμπορικά γραφεία διασύνδεσης με τις επιχειρήσεις, πολύμηνες δοκιμαστικές περιόδους.

Αυτές τις πολιτικές κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης υλοποίησε στο έπακρο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και όλες οι κυβερνήσεις που έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα.

Δες για παράδειγμα: Είναι νόμος που από κοινού ψήφισαν και υλοποιούν ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ η απλήρωτη και ανασφάλιστη πρακτική, αλλά και η μαθητεία που για εμάς σημαίνει τη διατήρηση στην πράξη του «υποκατώτατου» μισθού.

Αυτές είναι οι «ευκαιρίες απασχόλησης», τις οποίες προορίζουν για τους σπουδαστές των ΙΕΚ τα κόμματα που υπερασπίζονται την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αντίστοιχα, οι δήμοι και οι Περιφέρειες των ίδιων κομμάτων που εναλλάσσονται στις κυβερνήσεις, δεν είναι αμέτοχες σε αυτό το παζάρι. Μαζί με τις εργοδοτικές ενώσεις αναλαμβάνουν να καθορίσουν ποιες ειδικότητες θα «κλείσουν» και ποιες θα «ανοίξουν» σε κάθε περιοχή με βάση τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εξασφαλίζοντας εργατικό δυναμικό με το μικρότερο κόστος γι' αυτούς!

Η ψήφος στο ΚΚΕ επένδυση στον αγώνα

Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ δεν είναι «μία από τα ίδια», αλλά επένδυση στον αγώνα για την πραγματική αναβάθμιση των σπουδών μας, για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει!

Γιατί πραγματική αναβάθμιση μπορεί να γίνει μόνο με: Δωρεάν βιβλία, σύγχρονα εργαστήρια και όλο το απαραίτητο αναλώσιμο υλικό για τη λειτουργία τους, μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό από την πρώτη μέρα, υποχρεωτική άδεια μετ' αποδοχών για την περίοδο των εξετάσεων στους εργαζόμενους σπουδαστές, σύγχρονα κτίρια που δεν θα παγώνουν οι σπουδαστές από το κρύο, δωρεάν μετακινήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Γιατί η πραγματική γνώση της πρακτικής εφαρμογής του επαγγέλματος μπορεί να γίνει με: Πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο που έχει σπουδάσει ο νέος, με εποπτεία στο χώρο δουλειάς, με 5ήμερη, 6ωρη πρακτική άσκηση με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με κατώτερο μισθό 751 ευρώ.

Γιατί η πραγματική «πιστοποίηση» των γνώσεων και των ικανοτήτων μπορεί και πρέπει: Να είναι αποτέλεσμα της συνολικής λειτουργίας του προγράμματος σπουδών μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας και όχι μέσα από ένα κυνήγι συλλογής πιστοποιήσεων, να δίνεται δωρεάν με την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών.

Γιατί θέλουμε να δουλεύουμε στην ειδικότητα που επιλέξαμε, με σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα και όχι να ξεσαλώνει στις πλάτες μας η εργοδοσία, με μισθούς - χαρτζιλίκι, με ατελείωτα ωράρια, ανασφάλιστοι, χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Τίποτα από όλα αυτά δεν ικανοποιείται σήμερα!

Δυναμώνοντας το ΚΚΕ κάνουμε τη διαφορά!

Με ψήφο στο ΚΚΕ στέλνουμε μήνυμα αισιοδοξίας, μαχητικότητας, ελπίδας! Δεν παζαρεύουμε άλλο τα δικαιώματά μας και δεν διαλέγουμε ποιος θα μας τα τσακίσει, ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ. Μπορούμε και πρέπει να ζούμε καλύτερα, να απολαμβάνουμε τα σύγχρονα δικαιώματά μας, που αντιστοιχούν στη μεγάλη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Αυτό είναι το πραγματικά σύγχρονο και προοδευτικό σήμερα.

Αυτή είναι η πρόταση πάλης και εξουσίας του ΚΚΕ. Γιατί το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που παλεύει ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης και την ΕΕ, για μια οικονομία που στο επίκεντρό της είναι ο εργαζόμενος άνθρωπος και η ικανοποίηση των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών και όχι τα κέρδη των λίγων.

Ολοι εμείς που προβληματιζόμαστε, νιώθουμε οργή και αγανάκτηση, δεν τους κάνουμε τη χάρη! Γυρίζουμε την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, σε όλα τα κόμματα του συστήματος που σήμερα ψηφίζεις και δεν ξέρεις αύριο τι θα σου βγουν! Δεν μένουμε απλά θεατές! Η αποχή δεν είναι εμπόδιο στα σχέδιά τους, δίνει το «πράσινο φως» για να χτυπήσουν τα δικαιώματά μας! Ψηφίζουμε ΚΚΕ για να γίνει η αγανάκτησή μας δύναμη ανατροπής!

Με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να γκρεμίσουμε την εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή από την 3η θέση. Γιατί μόνο το ΚΚΕ συγκρούεται καθημερινά με τους φασίστες, τους απομονώνει, παλεύει για την ανατροπή του συστήματος που γεννά τον φασισμό, τον ρατσισμό, την ακροδεξιά.

Στις 26 Μάη, οι σπουδαστές μπορούμε να εμπιστευτούμε και να ψηφίσουμε το ΚΚΕ παντού! Για να δυναμώσει η μόνη προοδευτική συμμαχία, του λαού και της νεολαίας, για αποδέσμευση από την ΕΕ, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού!


Σωτηρία ΑΓΓΕΛΙΝΙΑΔΗ
Μέλος της ΚΕΟΕ της ΚΝΕ και της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος στην ΠΕ Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΥΣΔΙΕΚ Αττικής

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Η πρόοδος γεννιέται στην αμφισβήτηση του συστήματος

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή, στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη

Με τη μαζική συμμετοχή μαθητών και την παρουσία εκατοντάδων νέων πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής, στη Νέα Παραλία, το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Οι παρευρισκόμενοι απόλαυσαν το πλούσιο πρόγραμμα, που κλιμακώθηκε μέσα από πολύμορφες δράσεις. Με τη μαζική συμμετοχή τους ανέδειξαν την απόφαση της νεολαίας να στοχεύσει σωστά στις εκλογές που έρχονται, ενισχύοντας το ΚΚΕ.

Στο Φεστιβάλ μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Χαιρέτισαν η Αρτεμις Ανδρονικίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, και ο Χρήστος Χαραλαμπίδης, μαθητής Γ' Λυκείου, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παύλου Μελά.

Η ΕΕ είναι φυλακή των λαών

Ο Νίκος Αμπατιέλος κάλεσε τους νέους και τις νέες, τους μαθητές της Β' και Γ' Λυκείου που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις εκλογές, να χρησιμοποιήσουν σωστά το όπλο που έχουν και να στοχεύσουν καλά. Οπως είπε:

«Το γιατί να πάω να ψηφίσω και πώς να επιλέξω έχει μόνο μία απάντηση και ας μην αρέσει σε όλους όσοι παίζουν πολιτικά παιχνίδια πάνω στην ψήφο των νέων. (...) Γιατί οι μαθητές δεν γίνεται να ψηφίσουν "μία από τα ίδια". Δεν θα χαριστούν στην κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα που κάνουν χειρότερο το σχολείο, τη ζωή και το μέλλον τους (...)


ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι μαζί, στο μαύρο μπλοκ της συντήρησης, είναι στο ίδιο κότερο των ελίτ και των πλουσίων. Αυτούς υπηρετούν πιστά, όπως και η ΕΕ που φτιάχτηκε ακριβώς για αυτόν το λόγο.

Και οι μαθητές αυτό μπορούν να το καταλάβουν.

Παρά το ότι έχουν επενδυθεί δεκάδες ώρες στα σχολεία, προγράμματα, εκδρομές, μαθήματα και εκδηλώσεις για να "αγαπήσουν" οι μαθητές από μικροί την ΕΕ, παρ' όλα αυτά, σε πρόσφατη έρευνα - δικιά τους έρευνα - είναι πλειοψηφία ένα 74% που απαντά πως δεν εμπιστεύεται την ΕΕ, την αμφισβητεί.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη, άλλωστε.

Γιατί η ΕΕ είναι φυλακή των λαών, αφού σε αυτή 120 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν στα όρια της φτώχειας, 17 εκατομμύρια είναι άνεργοι, πάνω από 4 εκατομμύρια είναι άστεγοι.

Δεν είναι ελληνική ιδιομορφία να χρυσοπληρώνουν οι οικογένειες τη μόρφωση των παιδιών τους.

Στην ΕΕ το κόστος που πληρώνουν οι οικογένειες για τη μόρφωση ανέρχεται περίπου στα 4,5 - 5 δισ. ευρώ το χρόνο: Γαλλία 2,2 δισ., Γερμανία 1,54 δισ., Ισπανία 464 εκατομμύρια, Αγγλία 6 δισ... Πάνω από το 10% των μαθητών δεν καταφέρνουν να τελειώσουν το σχολείο και εγκαταλείπουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αυτή είναι η ΕΕ. Και αλλάζει, όπως αλλάζει και το σύστημα που υπηρετεί. Γίνεται πιο επιθετική στα δικαιώματα της νεολαίας στη μόρφωση, στη δουλειά με δικαιώματα, στη ζωή συνολικά.


Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί με νύχια και με δόντια να πείσει και τους μαθητές, όπως και όλο το λαό, πως μπορεί η ΕΕ να γίνει φιλική προς τους λαούς της Ευρώπης.

Θέλει να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες, να σπρώχνει σε μεγαλύτερο συμβιβασμό για να προσπαθήσουμε να χωρέσουμε τις προσδοκίες και τα όνειρά μας στα δικά τους μέτρα.

Ονομάζει πρόοδο το να ζήσει η γενιά των σημερινών μαθητών σε μία εργασιακή ζούγκλα, στην περιπλάνηση από την κακοπληρωμένη δουλειά στην ανεργία, επί της ουσίας να ζήσουν χειρότερα από τους γονείς και τους παππούδες τους.

Ονομάζει πρόοδο τον συμβιβασμό με το σύστημα και την ΕΕ, τη μιζέρια των ελάχιστων δικαιωμάτων. Να αποδεχόμαστε τα πάντα για να καλοπερνάνε μία χούφτα εκμεταλλευτές που κολυμπάνε στα κέρδη!

Μπροστά πας με το κεφάλι ψηλά και όχι σκυφτός

Ομως ο καθένας μπορεί να σκεφτεί και να απαντήσει στην κυβέρνηση:

Το πραγματικά σύγχρονο και νέο είναι να μορφώνονται ολοκληρωμένα όλοι, χωρίς διακρίσεις, ανάλογα με το πόσα έχει η τσέπη των γονιών του καθενός. Γιατί για εμάς ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει όλη μέρα στη διαδρομή σπίτι - σχολείο - φροντιστήριο δεν είναι ουτοπία, αλλά η σύγχρονη δυνατότητα.

Για αθλητισμό δωρεάν με σύγχρονες υποδομές.

Για πρόσβαση στην τέχνη, στον πολιτισμό.

Να μπορεί κάθε μαθητής να ανακαλύπτει και να εξελίσσει τις κλίσεις, τα ταλέντα του.

Πρόοδος είναι οι λαοί να ζουν αδελφωμένοι και ειρηνικά, κάνοντας κουμάντο πραγματικά στον τόπο τους.

...Και η πρόοδος πάντα γεννιέται στην αμφισβήτηση του συστήματος. Ποτέ στην υποταγή. Μπροστά πας με ψηλά το κεφάλι και όχι σκυφτός, υποκλινόμενος σε όσους τσακίζουν τη ζωή μας.

Πρόοδος είναι η πρόταση πάλης του ΚΚΕ: Η αποδέσμευση από την ΕΕ, η πάλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη του Σοσιαλισμού!

Και αυτή ακριβώς η στάση του ΚΚΕ είναι κυριολεκτικά η πιο "φιλοευρωπαϊκή" στάση.

Σήμερα η νεολαία είναι απομονωμένη και μακριά από όλα αυτά που θα μπορούσε να έχει στη ζωή της

Και σας διαβεβαιώνουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα, σε αυτήν την προσπάθεια, οι νέοι και οι νέες της Ελλάδας δεν είναι μόνοι τους.

Ο κοινός αγώνας που μοιράζονται το ΚΚΕ και η ΚΝΕ με δεκάδες Κομμουνιστικά Κόμματα και Κομμουνιστικές Νεολαίες σε όλη την Ευρώπη ενάντια στην ΕΕ και την καπιταλιστική βαρβαρότητα εμπνέει χιλιάδες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Η ΕΕ, όπως και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία, δεν εκπροσωπεί τίποτα το προοδευτικό. Τα κόμματα που την υπερασπίζονται είναι με τη συντήρηση, με την πολιτική που γεννά τα σημερινά αδιέξοδα τα οποία συναντάει σε κάθε του βήμα ένας νέος.

Απομονωμένη είναι σήμερα η νεολαία, απομονωμένη και μακριά από όλα αυτά που θα μπορούσε να έχει στη ζωή της, στο μέλλον της, και της τα στερούν, της τα κλέβουν. Μήπως δεν είναι απομόνωση σήμερα, μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, ο διχασμός των λαών, το φούντωμα εθνικισμών και πολέμων.

Καλύτερη είναι η Ελλάδα και η Ευρώπη του σοσιαλισμού. Καλύτερη είναι η αλληλεγγύη, η πάλη του λαού κάθε χώρας ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, την εξουσία του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ. Καλύτερη είναι η πρόταση του ΚΚΕ, η πάλη δεκάδων ΚΚ στις χώρες της Ευρώπης, που βλέπουν με χαρά τον αγώνα που δίνουμε εμείς στη χώρα μας και δίνουν τον ίδιο αγώνα στις χώρες τους.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι μήνυμα αντεπίθεσης και αισιοδοξίας για όσους παλεύουν για την ανασύνταξη του εργατικού και λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

ΝΑΙ στο ΚΚΕ σημαίνει ΝΑΙ στον αγώνα για να ζήσουμε καλύτερα, με σύγχρονα δικαιώματα στη ζωή, για ένα μέλλον που μας αξίζει και όχι για το μέλλον που μας ετοιμάζουν. (...)

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι «ο πιο καλός ο μαθητής» των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ

Οι μαθητές της Θεσσαλονίκης έχετε πλέον πείρα, που πρέπει να αξιοποιήσετε.

Ας τα σκεφτούν αυτά που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ οι μαθητές, που φέτος στη δράση τους αντιπάλεψαν τους φασίστες της Χρυσής Αυγής και την προσπάθειά τους να ρίξουν το φασιστικό και εθνικιστικό δηλητήριό τους στα σχολεία.

Ειδικά την περίοδο που κυριαρχούσε στη συζήτηση η ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών.

Πόρτα στα σχολεία έφαγε η Χρυσή Αυγή από τους μαθητές, που συγκρούστηκαν με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να φέρει τη συμφωνία των Πρεσπών για το χατίρι του ΝΑΤΟ και του Τραμπ.

Από τους μαθητές, που δεν επέτρεψαν στους φασίστες να χύσουν το ρατσιστικό, εθνικιστικό τους δηλητήριο, κόντρα και στη ΝΔ, που προσπάθησε και προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους στα θολά νερά του εθνικισμού.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι "ο πιο καλός ο μαθητής" των επικίνδυνων σχεδίων των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ. Καλοί μαθητές και όλοι οι προηγούμενοι, αλλά ο Τσίπρας ξεχωρίζει...

Και εδώ - παρά τα παραμύθια των δήθεν προοδευτικών συμμαχιών - ισχύει απόλυτα το "Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι"...

Γνωρίζετε ποιος Αμερικανός πολιτικός αναφέρει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ως τον καλύτερο εταίρο των ΗΠΑ;

Είναι ο ακροδεξιός Πρόεδρος των ΗΠΑ, ξέρετε, ο Τραμπ, που εκτός του ότι τον στηρίζει η Κου Κλουξ Κλαν, είναι υπέρμαχος να φτιαχτεί τείχος στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού και να πυροβολούν τους μετανάστες.

Είναι η κυβέρνηση που συνεχίζει να δαπανά 4 δισ. ευρώ από τις τσέπες του λαού μας για τους πολεμικούς σκοπούς του ΝΑΤΟ, δηλαδή όχι για την άμυνα της χώρας αλλά για επιθετικές ενέργειες. Για τα σχολεία, όταν οι μαθητές διεκδικούν σύγχρονα σχολεία, καθηγητές, υποδομή, αθλητικές εγκαταστάσεις, πάντα λένε ότι δεν υπάρχει σάλιο...

Είναι η κυβέρνηση που έχει γεμίσει τη χώρα μας βάσεις του ΝΑΤΟ. Οι βάσεις του ΝΑΤΟ όμως δεν είναι παιδικές χαρές. Είναι υποδομές που χρησιμοποιούνται για την οργάνωση πολέμων ενάντια σε άλλους λαούς, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, γιατί σε ενδεχόμενη όξυνση της κόντρας με τη Ρωσία ή κάποια άλλη ιμπεριαλιστική δύναμη, αυτές οι βάσεις θα είναι και στόχοι, μαγνήτης επιθέσεων, με επικίνδυνες συνέπειες για το λαό μας.

Είναι η κυβέρνηση που στο όνομα της αριστεράς ξέπλυνε τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό. Κάνει διαγωνισμό με τη ΝΔ για το ποιος είναι το πιο καλό παιδί των ΗΠΑ.

Είναι η κυβέρνηση που και συμμετέχει στους πολέμους που ξεριζώνουν λαούς - συνεχίζοντας το έργο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - και καταδικάζει με την πολιτική που εφαρμόζει τους πρόσφυγες σε Μόριες και άλλα κολαστήρια.

ΝΑΤΟ σημαίνει να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ

Με τη συμφωνία των Πρεσπών ανέβηκε level. Ανέλαβε να βάλει έναν ακόμη λαό, αυτόν της γειτονικής χώρας, στον δολοφονικό μηχανισμό που λέγεται ΝΑΤΟ.

Ανέλαβε να φέρει μία συμφωνία που ενισχύει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ, ανταγωνιστικά προς τα συμφέροντα άλλων δυνάμεων στην περιοχή, όπως της Ρωσίας και της Κίνας.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ΝΑΤΟική.

Γι' αυτό και είναι κακή για το λαό μας και για τους λαούς της περιοχής. Γι' αυτό τη χαιρέτισαν ο Τραμπ, η Μέρκελ, ο Ερντογάν και άλλοι σεσημασμένοι "φίλοι" των λαών.

Είναι ΝΑΤΟική, γι' αυτό αφήνει ανοιχτά παράθυρα για να φουντώνει ο εθνικισμός, και στην Ελλάδα και στη γειτονική χώρα.

Η συμφωνία των Πρεσπών είναι ΝΑΤΟική, γι' αυτό υπάρχουν στη συμφωνία στοιχεία που μπορούν να πυροδοτούν αλυτρωτισμούς, όπως όλα αυτά περί "μακεδονικής γλώσσας" και "μακεδονικού έθνους".

Πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει σαν εγγυητή της ειρήνης το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει σακατέψει τους λαούς των Βαλκανίων δυο φορές τα τελευταία 30 χρόνια. Στην πλειοψηφία των επεμβάσεων ήταν χέρι χέρι με την ΕΕ, που πουλάει σαν κατάκτησή της την ειρήνη στην ήπειρο της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια, κάνοντας σαν να μην υπήρξαν ποτέ οι χιλιάδες άμαχοι νεκροί - ανάμεσά τους και παιδιά - στη Γιουγκοσλαβία πριν 20 χρόνια, τα βομβαρδισμένα νοσοκομεία και σχολεία, ακόμα και μαιευτήρια και νεκροταφεία.

Πάει πολύ ο ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι με τη συμφωνία των Πρεσπών πολεμάει τον εθνικισμό.

Κόντρα στον εθνικισμό αγκαλιά με το ΝΑΤΟ ούτε υπήρχε, ούτε θα υπάρξει ποτέ.

ΝΑΤΟ σημαίνει διαίρει και βασίλευε, σημαίνει φούντωμα των αλυτρωτισμών και των εθνικισμών. Σημαίνει: Να σκοτώνονται οι λαοί για τ' αφέντη το φαΐ.

Μόνο το ΚΚΕ αποκαλύπτει την ουσία της συμφωνίας των Πρεσπών

Οι λαοί των Βαλκανίων έχουν πληρώσει με αίμα και δυστυχία τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, στους οποίους ενεργητικά συμμετείχε και το ελληνικό καπιταλιστικό κράτος.

Η συμφωνία των Πρεσπών δεν αναβαθμίζει τη θέση του λαού και των εργαζομένων της βόρειας Ελλάδας. Αναβαθμίζει τα κέρδη Ελλήνων επιχειρηματιών που θα κάνουν μπίζνες στην περιοχή, αλλά αναβαθμίζει και τους κινδύνους για το λαό και τη νεολαία της περιοχής.

Ολα τα παραπάνω, που είναι το "ζουμί" της συμφωνίας των Πρεσπών, μόνο το ΚΚΕ τα αποκαλύπτει, μόνο το ΚΚΕ τα αντιπαλεύει.

Γι' αυτό και σκόπιμα από όλα τα άλλα κόμματα η συζήτηση πηγαίνει στην ονομασία της γειτονικής χώρας και όχι στην ουσία της συμφωνίας.

Γιατί όλα τα άλλα κόμματα, παρά τους αστερίσκους και τις σκοπιμότητες, στέκονται "σούζα" στο ΝΑΤΟ και στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του.

Ετσι στέκεται και η ΝΔ, και η ναζιστική Χρυσή Αυγή κι άλλα ακροδεξιά φυντάνια.

Ψήφος στο ΚΚΕ σημαίνει:

ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική συμφωνία των Πρεσπών! ΟΧΙ στα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ! ΟΧΙ στον επικίνδυνο αλυτρωτισμό και εθνικισμό! ΝΑΙ στην ειρήνη, στην κοινή πάλη και φιλία των λαών!».

Κάθε νέος λαϊκής οικογένειας να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ παντού

Στο δικό της χαιρετισμό στην εκδήλωση η Αρτεμις Ανδρονικίδου κάλεσε τη νεολαία σε αυτές τις εκλογές να κάνει κριτήριο ψήφου την καθημερινότητά της: «Τα οξυμένα προβλήματα και τις ελλείψεις σε υποδομές στην Εκπαίδευση, στα σχολεία, το "βάλε βαθιά το χέρι στην τσέπη" αν θες να αθληθείς ή να έχεις πρόσβαση στον Πολιτισμό. (...) Γι' αυτό λοιπόν σήμερα συμφέρει κάθε νέο λαϊκής οικογένειας να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ παντού. Η ψήφος που θα πέσει στη "Λαϊκή Συσπείρωση", στο ΚΚΕ θα επιστρέψει στη νεολαία με τη μορφή αγώνα, για να εμποδίσουμε αλλά και για να κερδίσουμε. Στους μαθητές αυτή η ψήφος θα επιστρέψει με τη μορφή ενός πιο δυναμικού αγώνα».

Ο Χρήστος Χαραλαμπίδης ανέφερε ότι «αμέτρητες φορές η κυβέρνηση, οι δήμαρχοι του νομού μας και οι δημοτικές αρχές απευθύνθηκαν στους μαθητές, υποστηρίζοντας πως ό,τι μπορούσε να γίνει έγινε, ότι δεν υπάρχουν λεφτά για καινούρια σχολεία, γυμναστήρια, εργαστήρια. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση που επικρατεί, γιατί δεν μπορεί να αλλάξει, και πως είναι στο χέρι μας να ξεχωρίσουμε και να διαπρέψουμε αν γίνουμε ανταγωνιστικοί. Βέβαια, τα λόγια τους αντηχούν γελοία στα αυτιά των μαθητών, που κρίνουν με βάση την πραγματικότητα, την ίδια τους τη ζωή, την κατάσταση στην εκπαίδευση, την ανασφάλεια που όλο μεγαλώνει, την ανεργία και την εργασιακή ζούγκλα που αντιμετωπίζει η νεολαία». Και προέτρεψε τους μαθητές με την ψήφο τους στο ΚΚΕ να πουν ένα δυνατό ΟΧΙ στη φτώχεια, στη μοιρολατρία, στην ανεργία, στους πολέμους, στην ΕΕ των μονοπωλίων.

Πλούσιο πρόγραμμα

Στη διάρκεια του πολύωρου προγράμματος, έγινε παρουσίαση μαθητικής εργασίας με θέμα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις» από μαθήτριες του 2ου Γυμνασίου Μαλακωπής, βιντεοπροβολή με τίτλο «beautiful» για τον ρατσισμό και τον φασισμό από μαθητές του 14ου Γυμνασίου, επιδείξεις της χορευτικής ομάδας «red nation», μαθητριών από τη Θέρμη, χορευτική επίδειξη Vogue από τον Peter Friday, ακροβατικές επιδείξεις από αθλήτριες του Ορφέα Καλαμαριάς και διαδραστική επίδειξη Τζούντο.

Επί σκηνής ξεσήκωσαν τους μαθητές και τους άλλους νέους οι «Rebellion Connexion», ο Πέτρος και ο Κώστας (ένα φοιτητικό συγκρότημα), αλλά και μαθητικά σχήματα όπως οι «Seventeen rock» (μαθητές Α' και Β' Γυμνασίου), οι «Low birds», η Σίλια «myself Wonna be», μαθήτρια του Καλλιτεχνικού Λυκείου.

Ιδιαίτερη στιγμή που χάρισε μπόλικο γέλιο ήταν η ώρα του stand up comedy με τους Χ. Αράπογλου και Π. Κούδα, που καυτηρίασαν τη σύγχρονη πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα.

Αρκετοί ήταν και οι νέοι που συμμετείχαν στο τουρνουά σκακιού, που στήθηκε στο χορτάρι της παραλίας. Ενώ πολλοί περιηγήθηκαν στις θεματικές εκθέσεις και την έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Προεκλογική δραστηριότητα Οργανώσεων της ΚΝΕ

Στην Ξάνθη
Στην Ξάνθη
Με πλούσιες συζητήσεις και μελωδίες πλαισιώθηκε η εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Ξάνθης της ΚΝΕ για τις εκλογές στην ταβέρνα «Ρακοπενιές», η οποία γέμισε φοιτητές και νέους εργαζόμενους. Στην εκδήλωση μίλησε ο Ηλίας Αργυρόπουλος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που μεταξύ άλλων τόνισε: «Οι μαθητές, οι φοιτητές, οι νέοι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν μια απάντηση για την υποβάθμιση του Λυκείου, του Πανεπιστημίου, της ζωής τους συνολικότερα στις εκλογές που ακολουθούν, ενισχύοντας τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε δήμους και Περιφέρειες. Οι νέοι έχουν μια κεκτημένη ταχύτητα από τη χρονιά που μας πέρασε. Ηταν μια χρονιά γεμάτη αγωνιστικές διεργασίες. Από τους μαθητικούς αγώνες απέναντι στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, από την επιτυχία των φοιτητικών εκλογών όπου η "Πανσπουδαστική" βγήκε πρώτη δύναμη στο Πολυτεχνείο, αυξάνοντας τις ψήφους και τα ποσοστά της. Οι νέοι έχουμε μία πείρα που μπορεί να εκφραστεί και στην κάλπη». Στη συνέχεια, ακολούθησε λαϊκό γλέντι με τους Διονύση Ζουρμπάνο και Νίκο Καλομοίρη, που κράτησε μέχρι αργά.

Αντίστοιχα, σύσκεψη Αγρινιωτών φοιτητών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Μάη, στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ στην Πάτρα. Χαιρετισμό απηύθυνε η Χαρά Αραπογιάννη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και υποψήφια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Δάβουλος, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε διαμέρισμα του δήμου Αγρινίου. Μεταξύ άλλων, τόνισαν ότι οι νέοι στην πόλη του Αγρινίου μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Σημείωσαν ότι ο κόσμος στην πόλη του Πάνου Αλεξά, των εκατοντάδων εκτελεσμένων αγωνιστών, των απεργών καπνεργατών, έχει μάθει να μην τσιμπάει σε ψεύτικα διλήμματα, να μην έχει ψεύτικες προσδοκίες και αυταπάτες. Προχωρά, έχοντας πίστη και δύναμη στον αγώνα, στην τελική ευθεία των εκλογικών αναμετρήσεων, ώστε να βγει πιο ενισχυμένο το ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες.

Με αφορμή τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης

Τα μεγάλα προβλήματα της Ναυτικής Εκπαίδευσης έμειναν ανέγγιχτα, έξω από τη συζήτηση. Οι σπουδαστές των ΑΕΝ δεν συμβιβάζονται με αυτήν την κατάσταση!

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική σε σχέση με τις κατευθύνσεις που διευρύνονται και νέες που δρομολογούνται στη Ναυτική Εκπαίδευση ήταν η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΣΝΕ) που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μάη. Στη σύνθεση του Συμβουλίου βρίσκονται το υπουργείο Παιδείας, το υπουργείο Ναυτιλίας, η Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και η Πανελλήνια Ενωση Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης, ενώ εκπροσωπείται και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου.

Μέσα από τη συνεδρίαση αναδείχθηκαν οι συνέπειες που έχει για τους σπουδαστές η στρατηγικής που διαμορφώνουν από κοινού εφοπλιστές, Ευρωπαϊκή Ενωση και κυβερνήσεις για τη Ναυτική Εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις που έθεσε στη συνεδρίαση o Σπουδαστικός Σύλλογος της ΑΕΝ Ασπροπύργου απορρίφθηκαν.

Ρυθμίσεις στενά συνδεδεμένες με την κερδοφορία των εφοπλιστών

Για παράδειγμα, οι αλλαγές που ενέκρινε το ΣΝΕ στον Εσωτερικό Κανονισμό των ΑΕΝ αποτυπώνουν το στόχο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για ακόμα πιο στενή σύνδεση της Ναυτικής Εκπαίδευσης με τα σχέδια και τις ανάγκες του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με σκοπό την αύξηση των κερδών του. Αποτυπώνεται η προσπάθεια να ακολουθεί η Ναυτική Εκπαίδευση πιο στενά τις εξελίξεις και τον σκληρό ανταγωνισμό του εφοπλιστικού κεφαλαίου στον κλάδο.

Αρκετά σημεία του νέου Εσωτερικού Κανονισμού διατρέχονται από τη στόχευση για την ενίσχυση του προσανατολισμού των ΑΕΝ προς τη συνεργασία με ΑΕΙ του εσωτερικού ή και του εξωτερικού, σε ερευνητικά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα, στον τομέα της ναυτικής τεχνολογίας. Κοινός στόχος εφοπλιστών, ΕΕ και κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όμως, είναι η ερευνητική δραστηριότητα στις ΑΕΝ να υποτάσσεται πλήρως στις ανάγκες της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Το σχετικό απόσπασμα του Κανονισμού είναι χαρακτηριστικό: «Επιπλέον πόροι προέρχονται και από ιδιωτικούς φορείς ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία αναθέτουν στην ΑΕΝ έρευνα και τη χρηματοδοτούν. Τα αποτελέσματα τέτοιας έρευνας ανήκουν σε αυτόν που την αναθέτει ή και στην ΑΕΝ, ανάλογα με όσα θα προβλέπονται στη σχετική σύμβαση».

Θέμα της συνεδρίασης του ΣΝΕ αποτέλεσε και το εκπαιδευτικό ταξίδι. Επιβεβαιώθηκε ξανά ότι το μοναδικό άγχος των εφοπλιστών είναι πώς θα ξεζουμίζουν τους δόκιμους πλοιάρχους και μηχανικούς, πώς θα είναι «ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμοι» και όχι το πώς πραγματικά θα εμπλουτίζουν τις θεωρητικές γνώσεις τους μέσα από την πρακτική τους εφαρμογή, ώστε να βρεθούν έτοιμοι να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στο πλοίο. Οι δόκιμοι πλοίαρχοι και μηχανικοί, από το πρώτο τους εκπαιδευτικό ταξίδι, καλούνται να καλύψουν οργανικές θέσεις στα πλοία, ενώ για τους μισθούς και την ασφάλισή τους οι εφοπλιστές πληρώνουν ελάχιστα, αφού οι θέσεις τους είναι επιδοτούμενες από το κράτος.

Ακόμη, στη συνεδρίαση του ΣΝΕ συζητήθηκε η προσαρμογή των προγραμμάτων σπουδών των πλοιάρχων και των μηχανικών στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων. Η κατεύθυνση αυτή της ΕΕ, που αφορά συνολικά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οδηγεί τα πτυχία στην υποβάθμιση, στη διάλυση. Η ολοκληρωμένη γνώση και μόρφωση γύρω από ένα επιστημονικό αντικείμενο αποτελεί περιττή πολυτέλεια! Τα προγράμματα σπουδών μετατρέπονται σε ένα άθροισμα σκόρπιων και ασύνδετων μεταξύ τους γνώσεων, σε ένα άθροισμα ξεχωριστών μαθημάτων, καθένα από τα οποία αντιστοιχεί σε έναν αριθμό πιστωτικών μονάδων. Στόχος αυτής της πολιτικής είναι να εκπαιδεύονται οι σπουδαστές στα ελάχιστα αναγκαία κάθε φορά, να αποφοιτούν ως φθηνό εργατικό δυναμικό.

Τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν

Την ίδια στιγμή με όλα τα παραπάνω:

  • Συνεχίζουν να προωθούν τη στρατιωτικού τύπου οργάνωση των Ακαδημιών και ενισχύουν την παρουσία και εμπλοκή του Λιμενικού Σώματος.
  • Αφήνουν άθικτη την τεράστια πλειοψηφία των αναχρονιστικών και αντιδραστικών άρθρων του Εσωτερικού Κανονισμού, όπως εκείνα που προβλέπουν ότι δεν δικαιούνται δωρεάν Παιδεία οι αλλοδαποί σπουδαστές και ότι «οι διοικούντες τους Συλλόγους των σπουδαστών πρέπει να είναι Ελληνες πολίτες»!
  • Η υποχρηματοδότηση των ΑΕΝ δημιουργεί τεράστια κενά σε καθηγητές, σε σύγχρονο εργαστηριακό εξοπλισμό και συγγράμματα. Τα κτίρια των Ακαδημιών βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, χωρίς την απαραίτητη συντήρηση.
  • Δεν λειτουργεί σε καμία ΑΕΝ δωρεάν σίτιση και στέγαση για τους σπουδαστές από άλλες πόλεις.
  • Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΕΕ από κοινού λεηλατούν το εισόδημα των σπουδαστών και των οικογενειών τους, ενώ εξασφαλίζουν για τους εφοπλιστές συμφωνίες «εθελοντικής» φορολογίας, διατηρώντας προκλητικά τις φοροαπαλλαγές τους.
  • Εξασφαλίζουν για τους εφοπλιστές τεράστια κέρδη, νέες επενδύσεις, ανάπτυξη του στόλου τους, ενώ το 25% - 30% των απόφοιτων πλοιάρχων και μηχανικών από τις ΑΕΝ είναι άνεργοι.

Κανείς δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη σημερινή κατάσταση. Τα συμφέροντα των αυριανών πλοιάρχων και μηχανικών είναι αντίθετα με αυτά των εφοπλιστών και του πολιτικού τους προσωπικού.

Στο προσκήνιο οι σύγχρονες διεκδικήσεις των σπουδαστών

Φάρος του αγώνα μας πρέπει είναι οι σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, στη δουλειά, στη ζωή με δικαιώματα. Μαζί με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ μπορούμε να δυναμώσουμε την πάλη για:

  • Ενιαία, πραγματικά ανώτατη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ναυτική Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση. Ενταγμένη αποκλειστικά στο υπουργείο Παιδείας, να αποτελεί με αυτόν τον τρόπο κομμάτι της συνολικής εκπαιδευτικής δομής.
  • Το υπουργείο Ναυτιλίας εδώ και τώρα να αναλάβει την εύρεση εταιρείας για το εκπαιδευτικό ταξίδι του κάθε σπουδαστή, να έχει την ουσιαστική εποπτεία για την πραγματοποίησή του με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Κατάργηση του ΠΔ 141/2014 και των νόμων 3153/2003, 3450/2006, που ανοίγουν το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση της Ναυτικής Εκπαίδευσης.
  • Γενναία και αποκλειστικά κρατική χρηματοδότηση όλων των ΑΕΝ. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής και όλων των εργαστηρίων. Εκσυγχρονισμό της ύλης των συγγραμμάτων στο επίπεδο της τεχνολογίας που αξιοποιείται σήμερα στα πλοία. Η διαμόρφωση να είναι αποκλειστική ευθύνη του υπουργείου Παιδείας.
  • Τα πτυχία να είναι ισότιμα με τα αντίστοιχα της στεριάς, με κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.
  • Αποστρατικοποίηση των ΑΕΝ, κατάργηση όλων των αναχρονιστικών και αντιδραστικών άρθρων που περιέχονται στον Εσωτερικό Κανονισμό. Καμία συμμετοχή των εφοπλιστών, του υπουργείου, του Λιμενικού Σώματος, των υπόλοιπων οργάνων Διοίκησης και Διεύθυνσης, στις συλλογικές διαδικασίες των σπουδαστών.

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες στις ΑΕΝ χρειάζεται να συσπειρωθούν στους Συλλόγους τους, να βάλουν μπροστά τις διεκδικήσεις τους και να συμπορευτούν με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, τη μόνη δύναμη που βρίσκεται μπροστά στους αγώνες τους. Η ψήφος στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και στη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες είναι η μόνη που την επόμενη μέρα των εκλογών θα πάει υπέρ του αγώνα των σπουδαστών και των διεκδικήσεών τους, και δεν θα εξαργυρωθεί για να εξαπατηθούν οι ίδιοι και να υπονομευτούν κι άλλο τα δικαιώματά τους στη σχολή και στη δουλειά! Η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να δώσει προβάδισμα στις σύγχρονες ανάγκες των σπουδαστών στην εκπαίδευση, στη δουλειά με δικαιώματα, στη ζωή με αξιοπρέπεια, με το κεφάλι ψηλά!


Αλέκος ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, της Εργατικής Επιτροπής του ΚΣ και του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ