Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απεργούν αύριο ενάντια στα οξυμένα προβλήματα από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Συγκέντρωση στις 9 π.μ. στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρας και πορεία στο υπουργείο Υγείας

Από την κινητοποίηση των υγειονομικών την περασμένη βδομάδα στην Αττική
Από την κινητοποίηση των υγειονομικών την περασμένη βδομάδα στην Αττική
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα από την εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρας στις 9 π.μ. και από εκεί σε πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας: Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη αναγκαίων μέτρων για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Επίθεση διαρκείας σε υγειονομικούς και ασθενείς

«Ούτε ένα ευρώ αύξηση στους εργαζόμενους στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας δεν προβλέπεται ούτε καν στις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και των ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, αν και με τα μισθολόγια του 2011 και 2015 και τους εφαρμοστικούς νόμους του 1ου, 2ου και 3ου μνημονίου μάς έχουν αφαιρέσει το ισοδύναμο τεσσάρων τουλάχιστον μισθών», επισημαίνει χαρακτηριστικά η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

Και προσθέτει:

«Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να βιώνουμε καθημερινά τα προβλήματα που προκαλούν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η συνεχιζόμενη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στις δημόσιες μονάδες Υγείας και Πρόνοιας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2018 δεν προκηρύχθηκε ούτε μία θέση μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία (επομένως δεν αντικαταστάθηκαν οι 1.500 περίπου υγειονομικοί που συνταξιοδοτήθηκαν), ενώ και η προκήρυξη 2Κ/2019 των 1.116 θέσεων αφορά την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών συναδέλφων (δηλ. δεν προσθέτει ούτε έναν εργαζόμενο, ενώ είναι σαφές ότι μεγάλο ποσοστό από τους υπηρετούντες επικουρικούς θα απολυθεί).

Παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις, αντιμέτωποι με την απόλυση είναι εκατοντάδες εργολαβικοί συνάδελφοι, που δεν θα προσληφθούν με τις προωθούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ και όσοι προσληφθούν θα εργάζονται με πετσοκομμένα δικαιώματα (σε πολλές περιπτώσεις με 6ωρο και μικρότερο μισθό) και σύντομα θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Το "επίτευγμα" για το οποίο έχουν κάθε λόγο να υπερηφανεύονται τα κυβερνητικά στελέχη (και οι εκπρόσωποι του νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού) είναι η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (επικουρικοί, μέσω ΟΑΕΔ, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, "μπλοκάκια"), με αντίστοιχη μείωση του αριθμού των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία και πλήρη δικαιώματα.

Απόδειξη είναι ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία (απογραφή ανθρώπινου δυναμικού στο Δημόσιο), ο αριθμός των μόνιμων και αορίστου χρόνου εργαζομένων στην Υγεία μειώθηκε στο διάστημα 2015 - 2018 (αποχώρησαν συνολικά 7.460 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν 6.786 εργαζόμενοι, δηλαδή 674 λιγότεροι).

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όπως και οι προηγούμενες, εφαρμόζει συνειδητά την πολιτική της ΕΕ για χτύπημα της μόνιμης εργασίας και επέκταση της ελαστικής απασχόλησης (...) Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων εντάσσονται στο σχεδιασμό τους για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας, από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία».

«Δεν αρκεί να αγανακτούμε. Να παλέψουμε για το δίκιο μας!», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους υγειονομικούς, ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζουν οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, να ενισχύσουν τον αγώνα για την Υγεία μαζί με όλους τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org