Τετάρτη 15 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πάει πολύ

Τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία να συνδιοικούνται από το Δημόσιο και τους ιδιώτες, μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων, πρότεινε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας χτες σε ραδιοφωνικό σταθμό. Για τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, πρότεινε να είναι των ιδιωτών, που θα τον μισθώνουν και θα πληρώνονται ανά εξέταση ή θεραπεία. Οι δηλώσεις της ΝΔ προκάλεσαν την «αντίδραση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που πρόβαλε ως απάντηση «την υπογραφή προγραμματικών συμβάσεων για την προμήθεια 19 υπερσύγχρονων αξονικών τομογράφων για τις ανάγκες Νοσοκομείων σε όλη τη χώρα (...) Τα μηχανήματα θα πληρωθούν στις προμηθεύτριες εταιρείες από τα Νοσοκομεία που θα τα υποδεχτούν, αξιοποιώντας τους πόρους που μεταφέρονται σε αυτά από τον ΕΟΠΥΥ». Θυμίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ, που χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων, αγοράζει υπηρεσίες από τα δημόσια νοσοκομεία, που λειτουργούν ολοένα και περισσότερο ως ...εισπρακτικές. Τα νοσοκομεία δηλαδή αγοράζουν τους αξονικούς με τα λεφτά των ασφαλισμένων, κι ας κοκορεύεται η κυβέρνηση ότι τους εξασφαλίζει νέο ιατροτεχνικό εξοπλισμό. Οσο για τον καβγά με τη ΝΔ, η οποία πλειοδοτεί διαρκώς σε αντιλαϊκά μέτρα, εκλιπαρώντας για την εμπιστοσύνη του κεφαλαίου, θυμίζουμε ότι οι διοικητές των νοσοκομείων είναι διορισμένοι και ότι πετυχημένος θεωρείται εκείνος που λειτουργεί το νοσοκομείο ως κερδοφόρα επιχείρηση, στη λογική «κόστους - οφέλους», ρίχνοντας το κόστος για το κράτος και μεταφέροντας τα βάρη στους ασθενείς. Πάει πολύ επομένως ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, που υλοποιούν στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου, να κάνουν πως τσακώνονται στην πλάτη του λαού, που υποφέρει από το χάλι στην Υγεία.

Η καμπάνα

«Σήμανε η ώρα των πολλών», επανέλαβε χτες το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας, επαναφέροντας τα παραμύθια για τα υποτιθέμενα «ξέφωτα» για το λαό που είναι μπροστά. Την ίδια ώρα, για να αποκλείσει κάθε περίπτωση να μπουν σε κανέναν εργαζόμενο, συνταξιούχο, νέο «κακές ιδέες» περί ανάκτησης όλων των απωλειών που είχε τα προηγούμενα χρόνια, πολύ περισσότερο για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του, διευκρίνιζε ότι όλα τα προεκλογικά ταξίματα για το επόμενο διάστημα είναι «μέσα στα στενά δημοσιονομικά περιθώρια και τις δεσμεύσεις». «Δεσμευόταν» δηλαδή ότι θα συνεχίσει στο δρόμο του κεφαλαίου που έφερε το λαό μας μέχρι εδώ, εκεί όπου η «καμπάνα» χτυπάει σταθερά για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, τσακίζοντας τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Επιβεβαιώνοντας έτσι πως «η Ελλάδα των πολλών» μπορεί να είναι μόνο η Ελλάδα όπου κουμάντο στον πλούτο που παράγει θα κάνει ο ίδιος ο λαός, για τις δικές του ανάγκες, με την οικονομία και την εξουσία στα δικά του χέρια. Η Ελλάδα η απαλλαγμένη από τα παράσιτα που υπηρετούν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όλα τα υπόλοιπα αστικά κόμματα - το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους συμμάχους τους, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η ώρα των πολλών όντως θα σημάνει, όχι βέβαια από τις κάθε είδους αντιλαϊκές κυβερνήσεις και την εναλλαγή τους, αλλά από την πάλη των πολλών, των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματιών, από τη συμμαχία τους που θα σαρώσει το κεφάλαιο, τις κυβερνήσεις του και τις διεθνείς συμμαχίες του. Κι ακριβώς για να δυναμώσει αυτή η προοπτική, για να συγκεντρωθούν δυνάμεις σ' αυτή την κατεύθυνση μέσα στην καθημερινή σύγκρουση με τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο για την ανάκτηση των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, ο λαός μας χρειάζεται ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ παντού.

«Αθέατες» συγκλίσεις

Ο κουρνιαχτός για την 7ήμερη εργασία, που σήκωσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, μας θύμισε όσα είχε δημοσιεύσει πρόσφατα ο «Ριζοσπάστης» για τις συνθήκες εργασίας στην καπνοβιομηχανία που βρέθηκε αυτές τις μέρες στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Ας δούμε ορισμένες «αθέατες» πλευρές, που προκύπτουν από καταγγελίες των εργαζομένων και αφορούν την εφαρμογή νόμων που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις, διαμορφώνοντας συνθήκες γαλέρας στην αγορά εργασίας: Στην επιχείρηση δραστηριοποιούνται μια σειρά από εταιρείες, οι οποίες «προμηθεύουν» προσωπικό, από την παραγωγή και τα γραφεία μέχρι τις υπηρεσίες φύλαξης και καθαριότητας, αντικαθιστώντας μάλιστα παλιότερο προσωπικό. Ως αποτέλεσμα, σε πολλά τμήματα και ειδικότητες οι εργαζόμενοι δουλεύουν ο ένας δίπλα στον άλλο με διαφορετικούς όρους, με ολιγόμηνες συμβάσεις που τους στερούν μια σειρά από δικαιώματα και συνεπάγονται μόνιμη αβεβαιότητα. Για τους εργολαβικούς παρακάμπτεται όχι μόνο η επιχειρησιακή Σύμβαση που υπάρχει στην εταιρεία, αλλά και η κλαδική Σύμβαση της καπνοβιομηχανίας. Ετσι, οι εργαζόμενοι αποκλείονται ακόμα και από τα μεροκάματα, τα επιδόματα και τους άλλους όρους που προβλέπει η κλαδική Σύμβαση, ενώ στην παραγωγή προσλαμβάνονται με ειδικότητες που δεν αντιστοιχούν στη δουλειά που πραγματικά κάνουν. Πέρα από το γεγονός ότι οι εργολαβικοί μπορεί να βρίσκονται σήμερα εδώ και αύριο αλλού, μετακινούμενοι από την εργοδότρια εταιρεία, γίνονται και μπαλάκι από τον έναν εργολάβο στον άλλο. Για όλα αυτά, που είναι καθημερινότητα για τους εργαζόμενους στη συγκεκριμένη επιχείρηση και σε χιλιάδες ακόμα, κουβέντα δεν λένε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Και τι να πουν, άλλωστε, αφού η γενίκευση των εργολαβιών, όπως και η «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας, είναι γέννημα - θρέμμα της αντιλαϊκής πολιτικής που συνυπηρετούν και συνδιαμορφώνουν.

Σοκ

Η είδηση έρχεται από τις ΗΠΑ και προκαλεί σοκ: Δασκάλα σε δημοτικό σχολείο του Σαν Φρανσίσκο, που αναγκάζεται να απουσιάζει συχνά από τη δουλειά της επειδή πάσχει από καρκίνο, πληρώνει από την τσέπη της τον μισθό του αντικαταστάτη της! Το συγκεκριμένο μέτρο προβλέπεται από τη νομοθεσία και επιβλήθηκε προφανώς για να μην απολυθεί. Μπροστά στο δίλημμα να αφεθεί στο έλεος της αρρώστιας ή να χάσει τη δουλειά της, καθώς δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική μέριμνα και στήριξη από το κράτος, η δασκάλα αναγκάζεται να μισθοδοτεί τον συνάδελφό της, μέχρι να επιστρέψει. Δηλαδή, δεν της φτάνει το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει, αλλά τιμωρείται κι από πάνω επειδή αρρώστησε (!). Το συγκεκριμένο παράδειγμα ούτε ακραίο είναι, ούτε μοναδικό. Αντίθετα, αποτελεί καθρέπτη ενός σάπιου συστήματος που παραδίδει μαθήματα απανθρωπιάς, συνθλίβοντας τις λαϊκές ανάγκες στις μυλόπετρες του κέρδους.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1773 Γεννιέται ο Αυστριακός πολιτικός και διπλωμάτης πρίγκιπας Κλέμενς Φον Μέτερνιχ. Από τους κύριους εμπνευστές και πρωταγωνιστές της περιβόητης «Ιεράς Συμμαχίας», αντιτάχθηκε στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, την οποία και θεωρούσε παιδί της Γαλλικής αστικής Επανάστασης και επομένως απειλή για την καθεστηκυία τάξη πραγμάτων (της φεουδαρχίας).

1854 Γεννιέται ο δημοτικιστής, φιλόλογος και συγγραφέας Ιωάννης Ψυχάρης.

1891 Γεννιέται ο Σοβιετικός συγγραφέας Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.

1919 Υστερα από απόφαση του Ανωτάτου Συμμαχικού Συμβουλίου του Συνεδρίου των Παρισίων, αποβιβάζονται στη Σμύρνη τα πρώτα αγήματα του ελληνικού στρατού. Ξεκινά η Μικρασιατική Εκστρατεία, η οποία, 3 χρόνια αργότερα, οδήγησε στη Μικρασιατική Καταστροφή.

1935 Πεθαίνει ο Σοβιετικός ζωγράφος και θεωρητικός της τέχνης Καζιμίρ Μαλέβιτς, δημιουργός των ρευμάτων του Σουπρεματισμού και του Κονστρουκτιβισμού.

1935 Αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο τμήμα του μετρό της Μόσχας (13 σταθμοί), το οποίο μέχρι και σήμερα παραμένει ένα πραγματικό κόσμημα της αρχιτεκτονικής.

1941 Η εθνικοαπελευθερωτική ομάδα «Δημοκράτης» κυκλοφορεί την πρώτη έντυπη προκήρυξή της, με την οποία καλεί τον ελληνικό λαό σε πάλη κατά των κατακτητών. Λίγο αργότερα εκδίδει και έντυπο όργανο με τίτλο επίσης «Δημοκράτης». Στη Θεσσαλονίκη συγκροτείται η εθνικοαπελευθερωτική οργάνωση «Ελευθερία».

1941 Το Κομμουνιστικό Κόμμα Γαλλίας αναγγέλλει με προκήρυξή του την ίδρυση του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης.

1942 Οργανώνεται το πρώτο παρτιζάνικο σώμα «Σ. Τσαρνένσκι» της Λαϊκής Φρουράς στην Πολωνία.

1946 Το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του διαβεβαιώνει όσους πλούτισαν την περίοδο της Κατοχής πως δεν πρόκειται να τους επιβληθεί κανένας φόρος «και συνεπώς δύνανται ελευθέρως να προσέλθωσιν εις οποιαδήποτε τοποθέτησιν χωρίς να γεννάται δι' αυτούς κίνδυνος ότι θα θεωρηθή αυτό σαν τεκμήριο πλουτισμού».

1950 Σε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος μετά τον Εμφύλιο, δημιουργείται το Ενιαίο Συνδικαλιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΣΚΕ). Στο ΕΣΚΕ συσπειρώθηκαν η «Συνδικαλιστική Προοδευτική Παράταξη», η «Ενιαία Σοσιαλιστική και Συνδικαλιστική Παράταξη», η «Δημοκρατική Αριστερή Συνδικαλιστική Παράταξη Ελλάδος», η «Συνδικαλιστική Κίνηση Αριστερών Φιλελευθέρων» και η «Συνδικαλιστική Παράταξη Προοδευτικών Φιλελευθέρων και Ανεξάρτητων Συνδικαλιστών».

1957 Η Μ. Βρετανία πραγματοποιεί την έκρηξη της πρώτης της βόμβας υδρογόνου.

1967 Πεθαίνει ο Αμερικανός ζωγράφος Εντουαρντ Χόπερ.

1970 Πραγματοποιείται στο Παρίσι σύσκεψη 18 Κομμουνιστικών Κομμάτων των καπιταλιστικών χωρών της Ευρώπης, στην οποία μετείχε και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Η σύσκεψη πήρε μέτρα για το δυνάμωμα της υποστήριξης του αγώνα των λαών του Βιετνάμ, του Λάος και της Καμπότζης εναντίον της αμερικανικής επέμβασης.

1978 Συνέρχεται το 10ο Συνέδριο του ΚΚΕ (15 - 20/5/1978). Η Ολομέλεια της νέας ΚΕ του Κόμματος εκλέγει στις 21/5 Γενικό Γραμματέα τον Χαρίλαο Φλωράκη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ