Τρίτη 30 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Ανοιχτοί» σε συνομιλίες δηλώνουν Πούτιν και Ζελένσκι

Ρωσική υπηκοότητα σε όλους τους Ουκρανούς σκέφτεται να προσφέρει η ρωσική κυβέρνηση

ΜΟΣΧΑ - ΚΙΕΒΟ.--

Τη δυνατότητα διευκόλυνσης απόκτησης ρωσικής υπηκοότητας για όλους τους Ουκρανούς πολίτες και όχι μόνο για εκείνους της Ανατολικής Ουκρανίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ εξετάζει η Ρωσία, όπως είπε ο Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο από το Πεκίνο.

Υπογράμμισε ότι η απόφαση να προσφερθεί η ρωσική υπηκοότητα για τους κατοίκους των περιοχών της Ανατ. Ουκρανίας «δεν ήταν αυθόρμητη» και γίνεται για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, κάλεσε τη Ρωσία να μην προσπαθεί να δελεάσει τους Ουκρανούς με τη ρωσική υπηκοότητα, προσθέτοντας ότι μόνο όσοι έχουν επηρεαστεί από την προπαγάνδα ή θέλουν να αποφύγουν ποινικές έρευνες ή έχουν να κερδίσουν οικονομικά θα την επέλεγαν. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η Ουκρανία είναι ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, αντίθετα από τη Ρωσία, και ανταπέδωσε λέγοντας ότι η ουκρανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει υπηκοότητα στους Ρώσους και άλλους λαούς «που υποφέρουν από αυταρχικά καθεστώτα».

Στο μεταξύ, ο Ρώσος Πρόεδρος δεν απέκλεισε συνάντηση με τον Ζελένσκι, με τον οποίο «θα πρέπει πρώτα απ' όλα να συζητήσουμε τρόπους για να τερματίσουμε τη σύγκρουση στη νοτιοανατολική Ουκρανία», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει εναλλακτική για τις συμφωνίες του Μινσκ. Ακόμη άσκησε κριτική σε δηλώσεις του Ζελένσκι, προεκλογικά, ότι δεν θα παράσχει αμνηστία στους ενόπλους της σύγκρουσης στην Ανατ. Ουκρανία (Ντονμπάς) και ότι δεν θα παραχωρήσει ειδικό καθεστώς σε ορισμένες περιοχές του Ντονμπάς παραβιάζοντας τις συμφωνίες του Μινσκ. «Αν εξαρχής δηλώνει ότι δεν θα εφαρμόσει τις συμφωνίες του Μινσκ, τότε πώς σκοπεύει να λύσει το ζήτημα;», αναρωτήθηκε ο Πούτιν.

Αλλά και ο Ζελένσκι - που αναλαμβάνει την Προεδρία στις 31 Μάη - δήλωσε έτοιμος για συνομιλίες σχετικά με τους νέους όρους συνύπαρξης Ουκρανίας - Ρωσίας: «Είμαι έτοιμος για διαπραγματεύσεις. Ελπίζω ότι κατά την επόμενη συνάντηση του σχήματος της Νορμανδίας η Ρωσία θα επιδείξει ετοιμότητα για αποκλιμάκωση. Εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για νέες συνθήκες συνύπαρξης».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Διοικητικό Δικαστήριο του Κιέβου εξετάζει αίτημα ενός Ουκρανού δημοσιογράφου για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα στον τέως Πρόεδρο, Πέτρο Ποροσένκο, για ένα χρόνο, με την κατηγορία της διαφθοράς. Ο Ζελένσκι υποστήριξε την πρόταση λέγοντας ότι «υπάρχει πάντα μια αντίστοιχη ποινή για κάθε έγκλημα».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ