Τρίτη 30 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Συνεχίζονται οι διεργασίες για τη Συρία

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΟΥΡ ΣΟΥΛΤΑΝ.--

Οι εξελίξεις στο πεδίο των μαχών αλλά και οι «συνεχιζόμενες προσπάθειες για μια πολιτική λύση στη συριακή διαμάχη» απασχόλησαν το 12ο γύρο των συνομιλιών που είχαν Τουρκία, Ρωσία και Ιράν, στις 25 και 26 Απρίλη, στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, Νουρ Σουλτάν (πρώην Αστάνα).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι τρεις πλευρές συμφώνησαν μεταξύ άλλων «να προσκληθούν οι γειτονικές χώρες, Ιράκ και Λίβανος, στις επόμενες συναντήσεις για τη Συρία ως παρατηρητές». Πρόκειται για εξέλιξη ενδεικτική των προσπαθειών του συγκεκριμένου τριμερούς σχήματος να αποκτήσει ακόμα ενεργότερο ρόλο στη διαμόρφωση συσχετισμού δυνάμεων και συμμαχιών στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, αν και η έμφαση δίνεται στο διπλωματικό πεδίο, διατηρείται η ετοιμότητα και για τυχόν εξελίξεις στο στρατιωτικό. Είναι ενδεικτικό ότι η Αγκυρα ενίσχυσε με νέες δυνάμεις τα στρατεύματά της στην επαρχία Χατάι, στα σύνορα με τη Συρία, με κομβόι που μετέφεραν κομάντος και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς στρατιωτών.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, που απαντώντας σε ερώτημα για το ενδεχόμενο νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη (βορειοδυτική επαρχία) Ιντλίμπ της Συρίας (όπου υπάρχουν θύλακες τζιχαντιστών) είπε ότι, «ως ζήτημα αρχών, δεν αποκλείω μια τέτοια επιχείρηση, αλλά προς το παρόν θεωρούμε, μαζί με τους Σύρους φίλους μας, ότι αυτή είναι μη κατάλληλη».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org