Τρίτη 30 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πυρετός

Τρελές επιδόσεις στις εξοπλιστικές δαπάνες συνεχίζει να καταγράφει η Ελλάδα, η οποία για το 2018 κατατάσσεται 36η παγκοσμίως στη σχετική έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Η Ελλάδα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δαπάνησε πέρυσι το 2,4 του ΑΕΠ της (5,2 δισ. δολάρια) για στρατιωτικές δαπάνες, που στην πλειοψηφία τους αφορούν «προσαρμογές» στις Ενοπλες Δυνάμεις και προμήθεια πολεμικού υλικού για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, και όχι βέβαια για την άμυνα της χώρας και την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Πρώτες σε στρατιωτικές δαπάνες παραμένουν οι ΗΠΑ, με κονδύλια ύψους 649 δισ. δολαρίων, και ακολουθεί για πρώτη φορά η Κίνα, που έχει αυξήσει κατά 83% τις στρατιωτικές της δαπάνες από το 2009. Η Τουρκία βρίσκεται στη 15η θέση, έχοντας ξοδέψει πέρυσι 19 δισ. δολάρια (2,5% του ΑΕΠ και 1% του συνόλου των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως). Το αποκαλυπτικότερο όλων είναι το ποσό των 1,822 τρισ. δολαρίων που ξοδεύτηκαν συνολικά το 2018 για στρατιωτικές δαπάνες, αυξημένο κατά 2,6% σε σχέση με το 2017. Το ασύλληπτο αυτό νούμερο επιβεβαιώνει ότι ο εξοπλιστικός «πυρετός» μεγαλώνει στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, προδίδοντας πολεμική προπαρασκευή, κάτω από το βάρος των ανταγωνισμών που οξύνονται και της δυσκολίας να διευθετηθούν οι αντιθέσεις με διπλωματικά - «ειρηνικά» μέσα.

Τους ... σταμάτησαν

«Θα θέλαμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, αλλά και με αυτό πετύχαμε δύο στόχους της προεκλογικής μας εκστρατείας. Πρώτον, να σταματήσουμε τη δεξιά και την ακροδεξιά και δεύτερον να σχηματίσουμε μια αριστερή κυβέρνηση συνασπισμού». Αυτά δήλωσε ο αρχηγός των Podemos αμέσως μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ισπανία. Είναι να απορεί κανείς πώς εννοούν οι Podemos το ...σταμάτημα της ακροδεξιάς, αν αναλογιστούμε ότι το ακροδεξιό Vox είχε πάρει 0,2% στις εκλογές του 2016 και στις προχτεσινές έφτασε το 10,3%, εξασφαλίζοντας την είσοδό του στη Βουλή. Μάλιστα, η ακροδεξιά εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά στην Ισπανία για πρώτη φορά μετά τη δικτατορία του Φράνκο. Και να σκεφτεί κανείς ότι το αποτέλεσμα αυτό προέκυψε μετά από τη συγκυβέρνηση επί της ουσίας των Podemos με τους σοσιαλδημοκράτες (στήριζαν κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ), που παρουσιάστηκε από την πλευρά τους ως «απάντηση» στο νεοφιλελευθερισμό του Ραχόι και στην άνοδο της ακροδεξιάς! Ο «μπαμπούλας» της ακροδεξιάς αξιοποιείται για να συγκροτηθούν «προοδευτικά μέτωπα» εγκλωβισμού του λαού, την ώρα που οι ίδιες δυνάμεις του κεφαλαίου, οι οποίες εμπιστεύονται τη διακυβέρνηση στην παλιά και νέα σοσιαλδημοκρατία, θέλουν και την ακροδεξιά τμήμα του αστικού πολιτικού συστήματος για πολλαπλή αξιοποίηση ενάντια στο λαό.

Πίσω στο 1953!

Με ένα σποτ στο διαδίκτυο, η υποψήφια περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, κάνει μια αναδρομή στις πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή της Μάνδρας από το 1953 μέχρι σήμερα. Το σποτάκι κλείνει με εικόνες από αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και με το εξής μήνυμα: «Για πρώτη φορά τα έργα δεν είναι μια υπόσχεση μέχρι την επόμενη καταστροφή». Στο τέλος της θητείας και με διάφορες δικαιολογίες περί «γραφειοκρατίας», η περιφερειάρχης έβαλε μπροστά ορισμένα έργα στην περιοχή της Μάνδρας, για να τα χρησιμοποιήσει σαν προεκλογικό της ντεκόρ. Και είναι τόσο ...σύγχρονη η αντίληψή της για τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, που έχει για μέτρο σύγκρισης το 1953! Αυτό που δεν άλλαξε από τότε, είναι το αστικό κράτος, που έβαζε πάντα τις λαϊκές ανάγκες στο ζύγι του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, όπως κάνει και η σημερινή κυβέρνηση, αλλά και η διοίκηση της Περιφέρειας. Ετσι, με τον ίδιο τρόπο που η Δυτική Αττική παραδόθηκε στην άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη των περασμένων δεκαετιών, ο λαός της έμεινε απροστάτευτος από τις απειλητικές πλημμύρες, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και γι' αυτό «μη επιλέξιμα». Ετσι φτάσαμε στην πλημμύρα με τους 24 νεκρούς, για την οποία η περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ κάνει το παγόνι και ζητάει να της πουν κι «ευχαριστώ» όσοι από πάππου προς πάππου βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται και τους συγχωριανούς τους να πνίγονται απροστάτευτοι από τη νεροποντή.

Σιωπητήριο

Αν δεν υπήρχαν το ΠΑΜΕ και τα εκατοντάδες συνδικάτα που συσπειρώνει και αν η δράση τους δεν προβαλλόταν από τον «Ριζοσπάστη» και το πόρταλ «902.gr», δύσκολα θα έπαιρνε κανείς χαμπάρι ότι αύριο είναι Πρωτομαγιά. Η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, πέρα από τα χρυσαυγίτικης έμπνευσης υλικά που εξέδωσε, για να ξεράσει αντικομμουνισμό μπροστά στην 1η Μάη, έκλεισε το μαγαζί και πήγε για ...ξεκούραση, μετά τις εξουθενωτικές διακοπές στα πεντάστερα της Καλαμάτας και της Ρόδου. Αλλά ακόμα κι όταν κάποιο από τα αστικά ΜΜΕ θυμάται την Πρωτομαγιά, το κάνει για να προτρέψει τους εργαζόμενους να επιμηκύνουν την πασχαλινή τους άδεια και να επιστρέψουν στις 2 του Μάη, μιας και η Πρωτομαγιά πέφτει φέτος «κολλητά» με τις αργίες του Πάσχα! Οι ίδιοι που με αφορμή τα «συνέδρια» της ΓΣΕΕ χύνουν κροκοδείλια δάκρυα επειδή οι εργαζόμενοι «γυρνάνε την πλάτη» στο συνδικαλιστικό κίνημα, καλούν με κάθε ευκαιρία τον κόσμο να κάτσει στα αυγά του, να πιάσει το Μάη αντί να αγωνιστεί και να διεκδικήσει. Και ταυτόχρονα, στρώνουν το έδαφος στην κυβέρνηση να διαφημίζει την πολιτική της ως το «μικρότερο κακό» και στη βάση αυτή να τσακώνεται με τα άλλα κόμματα. Η απάντηση από τους εργαζόμενους δεν μπορεί να είναι άλλη: Ολοι και όλες στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν αύριο Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και σωματεία σε όλη τη χώρα, και στο Σύνταγμα στις 10.30 μ.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ