Τρίτη 30 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Σύνοδος χτες στο Βερολίνο για Σερβία - Κοσσυφοπέδιο

Γερμανία και Γαλλία διεκδικούν το «πάνω χέρι» στις διαπραγματεύσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Σύνοδος για τα Δυτικά Βαλκάνια έγινε χτες στο Βερολίνο με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο να προωθηθεί ο διάλογος μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου και να εδραιώσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους έναντι ανταγωνιστών, σε μία από τις πιο στρατηγικές περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αρχικά η καγκελάριος είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και στη συνέχεια με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα. Επίσης ακολούθησαν διμερείς συνομιλίες Μέρκελ - Μακρόν.

Αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να προχωρήσουν οι εργασίες της γαλλογερμανικής πρωτοβουλίας - που θεωρείται «προπαρασκευαστική» της επόμενης συνόδου της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια» τον Ιούνη - με τη συμμετοχή των Προέδρων και πρωθυπουργών της Σερβίας (Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Αννα Μπράνμπιτς) και του Κοσσυφοπεδίου (Χασίμ Θάτσι, Ράμους Χαραντινάι), του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, της επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι, των ηγετών του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της Κροατίας και της Σλοβενίας.

«Θέλουμε να συνεισφέρουμε την ιστορική εμπειρία της συμφιλίωσης και της ενεργού συνεργασίας ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία. Είναι κάτι που πρέπει να γίνει, αν δει κανείς το ιστορικό πλαίσιο των Βαλκανίων», ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία πριν από τις συνομιλίες. Η γερμανική κυβέρνηση έκανε λόγο για «ανταλλαγή απόψεων», που έχει στόχο να προωθήσει τη «σταθερότητα της περιοχής και κυρίως να βρεθεί ένα μέσο για να επαναληφθεί ο διάλογος ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο».

Σύμφωνα με το προσχέδιο της τελικής κοινής δήλωσης για τη συνάντηση των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο επικαλείται το γερμανικό «Spiegel», αναφέρει απλά ότι «η Σερβία και το Κοσσυφοπέδιο συμφωνούν να επαναλάβουν εποικοδομητικά τον διάλογο ομαλοποίησης». Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει ότι αναμένονται «φτωχά» αποτελέσματα από τη χτεσινή σύνοδο, εξαιτίας και των αντιθέσεων εντός της ΕΕ σχετικά με τον χρόνο ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org