Τρίτη 30 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
Νέα συνομιλία Τραμπ - Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ.--

Με φόντο την όξυνση των αμερικανο-τουρκικών τριβών (που αποτελούν έκφραση ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων), οι Πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ Ρ. Τ. Ερντογάν και Ντ. Τραμπ αντίστοιχα είχαν χτες νέα τηλεφωνική επικοινωνία, την οποία απασχόλησε και η υπόθεση των ρωσικών συστημάτων «S-400», που η Τουρκία έχει συμφωνήσει να αγοράσει από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η τουρκική πρόταση για συγκρότηση αμερικανο-τουρκικής επιτροπής που - σύμφωνα με την Αγκυρα - θα εξακριβώσει τις συνέπειες που θα έχει η αγορά των «S-400», για την οποία η Τουρκία επιμένει πως δεν συνιστά απειλή για την άμυνα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι τον τελευταίο καιρό και οι δύο πλευρές επιμένουν ότι διεξάγεται μια «γόνιμη» ανταλλαγή απόψεων για να απαντηθούν «προβληματισμοί» γύρω από την υπόθεση των «S-400», ενδεικτική κι αυτή της ανάγκης διατήρησης των διμερών σχέσεων που και οι δύο αναγνωρίζουν.

Τη συνομιλία των δύο ηγετών απασχόλησαν και «διμερή και περιφερειακά ζητήματα».

Να σημειωθεί πάντως ότι μέσα σε αυτές τις συνθήκες, οι τουρκικές αρχές άσκησαν δίωξη σε έναν ακόμα διπλωματικό υπάλληλο των ΗΠΑ (εργαζόμενο στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη) για συμμετοχή στην οργάνωση του Φετ. Γκιουλέν, που θεωρείται «τρομοκρατική».

Την ίδια στιγμή, εξελίξεις στο ΑΚΡ προμηνύουν οι επισημάνσεις Ερντογάν μετά το πολυσέλιδο κείμενο με το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός (και ιδρυτικό στέλεχος του ΑΚΡ) Αχμέτ Νταβούτογλου εξέφρασε επιφυλάξεις για την πορεία του κόμματος. «Πρέπει να πω ότι έχουμε ανθρώπους που μας κάνουν ζημιά κι από το εσωτερικό του κόμματος», είπε ο Ερντογάν, συμπληρώνοντας ότι «αυτό που συμβαίνει σε κάθε επαρχία και σε κάθε εκλογική περιφέρεια, το έχουμε πληροφορηθεί. Τα γνωρίζουμε όλα (...) Για το μέλλον αυτού του κόμματος θα αποδώσουμε ευθύνες. Δεν θα τους κουβαλάμε στην πλάτη μας».

Στο κείμενό του ο Νταβούτογλου υποστήριξε πως πρόσφατες αποφάσεις οικονομικής πολιτικής «οδηγούν σε αδιέξοδο», φανερώνουν απομάκρυνση από τις αρχές της ελεύθερης αγοράς και «εκφοβίζουν τους παγκόσμιους επενδυτές οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της χώρας». Ανέφερε ακόμα ότι «ο κύριος λόγος για την οικονομική κρίση είναι μια κρίση στη διοίκηση. Η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση εξαφανίζεται, αν οι αποφάσεις οικονομικής πολιτικής απέχουν από την πραγματικότητα».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org