Τρίτη 30 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΟ-ΑΡΑΒΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Εξελίσσει τις πολυεπίπεδες σχέσεις των αστικών τάξεων

Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ρωσο-αραβικού Φόρουμ
Από τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Ρωσο-αραβικού Φόρουμ
ΜΟΣΧΑ.--

Η διάθεση για πιο στενές σχέσεις του ρωσικού κεφαλαίου με τις αραβικές χώρες επιβεβαιώθηκε κατά την 5η Υπουργική Σύνοδο υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και 14 αραβικών χωρών και κατά το Ρωσο-αραβικό Φόρουμ Συνεργασίας, που πραγματοποιήθηκε πριν περίπου δύο βδομάδες στη Μόσχα. Οι εργασίες της συνόδου ολοκληρώθηκαν με την επίτευξη ενός τριετούς πλάνου (2019-2021) στενότερων και πολυεπίπεδων οικονομικών, εμπορικών, πολιτιστικών, εκπαιδευτικών και διακρατικών σχέσεων. Ωστόσο, οι ενδελεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις γύρω από σημαντικά θέματα που απασχολούν χώρες της περιοχής όπως το Παλαιστινιακό, η συνέχιση της κατοχής αραβικών εδαφών από το Ισραήλ, οι συγκρούσεις σε Λιβύη, Υεμένη και Συρία, οι ενδοαστικές κόντρες σε Αλγερία και Σουδάν, ανέδειξαν το ρωσικό ζωηρό ενδιαφέρον για ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις. Ρωσία και οι 14 αραβικές χώρες (Αλγερία, Ιορδανία, Υεμένη, Κατάρ, Λίβανος, Μαρόκο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ομάν, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Νησιά Κομόρες, Τυνησία), που συμμετείχαν στο Ρωσο-αραβικό Φόρουμ Συνεργασίας, στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσαν, απέρριψαν υποτίθεται «κάθε προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις χωρών της Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής». Επισήμαναν την έντονη αντίθεσή τους στην πρόσφατη αναγνώριση της ισραηλινής κυριαρχίας στα κατεχόμενα συριακά εδάφη στα Υψίπεδα του Γκολάν, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους για έναρξη ειρηνευτικών ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, με στόχο την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών και των αποφάσεων 242, 338 και 1515 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Οι ρωσικές πιέσεις για επανένταξη της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο καταγράφηκαν αλλά δεν εισακούστηκαν, ενώ στην περίπτωση της Λιβύης υποστηρίχτηκαν, στα λόγια, οι προσπάθειες του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Γασάν Σαλαμέ για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ να τονίζει πως η Μόσχα μιλά και «συνεργάζεται με όλες τις πλευρές και τις πολιτικές δυνάμεις της Λιβύης δίχως εξαιρέσεις».

Επιχειρήθηκε η διερεύνηση δυνατότητας για αποκλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις των περισσότερων μοναρχιών του Κόλπου (π.χ. Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.ά.) με το Κατάρ (που χρονίζει από τον Ιούνη του 2017), υπό το βάρος της ενεργής συμμετοχής στο φόρουμ του υπουργού Εξωτερικών Σαουδικής Αραβίας Αντέλ αλ Τζουμπέιρ και του υφυπουργού Εξωτερικών του Κατάρ, Σουλτάν μπιν Σαάντ Αλ Μουράικι.

Ας σημειωθεί πως η 1η Σύνοδος Ρωσίας και Αραβικών χωρών ξεκίνησε το 2009 με μικρό αριθμό συμμετοχής, ακολούθησε μεγαλύτερη συμμετοχή με τη δημιουργία του Φόρουμ Συνεργασίας και η επόμενη σύνοδος προγραμματίζεται για το 2020 στο Μαρόκο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ