Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κλιμακώνουν τη μάχη για συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών

Το Σάββατο η σύσκεψη για την αγωνιστική συνέχεια, στις 11 π.μ., στο χώρο του αμφιθεάτρου της ΓΣΕΕ

...και του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
...και του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής
Πρωτοβουλίες πλατιάς ενημέρωσης των εργαζομένων για τη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στις άθλιες μεθοδεύσεις της εργοδοσίας και της συνδικαλιστικής μαφίας στη ΓΣΕΕ, συζήτησης για τα συμπεράσματα και οργάνωσης της δράσης αναλαμβάνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να δυναμώσει ο αγώνας με σύνθημα «Σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών».

Στην κατεύθυνση αυτή, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Σωματεία καλούν σε σύσκεψη το Σάββατο 13/4, στις 11 π.μ., στο χώρο του αμφιθεάτρου της ΓΣΕΕ, τονίζοντας στο κάλεσμά τους: «Ο αγώνας συνεχίζεται ακόμα πιο αποφασιστικά, με μεγαλύτερη ορμή στις νέες απαιτήσεις που βγαίνουν στο προσκήνιο». Η σύσκεψη οργανώνεται με τα εξής θέματα: Δυναμώνουμε τον αγώνα για «Σωματεία εργατών, όχι των εργοδοτών». Οργάνωση για τον ταξικό εορτασμό και τις εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς.

Αντίστοιχη σύσκεψη σωματείων οργανώνει αύριο, Παρασκευή, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Να δυναμώσει ο αγώνας για μαζικά και ζωντανά συνδικάτα

Την ενημέρωση για τις εξελίξεις στη ΓΣΕΕ με την οργάνωση της πρωτομαγιάτικης απεργίας συνδύασε στη σύσκεψη που συγκάλεσε χτες το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με τη συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρησιακών σωματείων.

Από τις χτεσινές συνδικαλιστικές συσκέψεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας...
Από τις χτεσινές συνδικαλιστικές συσκέψεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας...
Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Στεφανάκης, υπενθύμισε πως στον κλάδο υπάρχει πείρα από την προσπάθεια της μεγαλοεργοδοσίας να βάλει πόδι στις εργατικές οργανώσεις: Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του εργοδοτικού «σωματείου» στα ξενοδοχεία «ΙΚΟS» που ανήκουν στον επίτιμο πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Α. Ανδρεάδη, ενάντια στην ίδρυση του οποίου υπάρχει μάλιστα και απόφαση Πρωτοδικείου. Παρ' όλα αυτά, η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΠΟΕΕΤ) όχι μόνο έχει εγγράψει το «σωματείο» στη δύναμή της, όχι μόνο έχει κάνει δεκτούς στο σώμα του συνεδρίου της τους «αντιπροσώπους» του, αλλά έχει εκλέξει στη θέση του οργανωτικού της γραμματέα «συνδικαλιστή» και διευθυντή ξενοδοχείου της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου υπογράμμισε την ανάγκη να δυναμώσει ο αγώνας για ζωντανά και μαχητικά συνδικάτα, που θα ενώνουν τους εργαζόμενους. Ξεκαθάρισε πως στόχος των πρωτοβουλιών πλατιάς συζήτησης είναι να δώσουν ώθηση σε νέες εγγραφές, σε συμμετοχή στη δράση των σωματείων, στην οργάνωση παρεμβάσεων με βάση τα προβλήματα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Στη σύσκεψη πάρθηκε απόφαση για προκήρυξη 24ωρης απεργίας την 1η Μάη από το κλαδικό Συνδικάτο. «Μπροστά μας έχουμε την απεργία», τόνισε ο Γ. Στεφανάκης και κάλεσε όλα τα σωματεία να βγάλουν ανακοινώσεις και να αποφασίσουν πρωτοβουλίες για την προετοιμασία της.

Τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν μετέφεραν με τις τοποθετήσεις τους στη σύσκεψη εργαζόμενοι που πήραν το λόγο, ενώ δήλωσαν «παρών» στο κάλεσμα για τη σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων το Σάββατο στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ.

Μόνο με σύγκρουση και οργάνωση της πάλης θα αλλάξει η κατάσταση

Τα όσα εκτυλίχθηκαν στη Ρόδο βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που οργάνωσε με τα παραρτήματά του, επίσης χτες, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

«Ο αγώνας θα έχει συνέχεια», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιάννης Αναγνώστου. Οπως εξήγησε, σημασία έχει να γίνεται κατανοητό στους εργαζόμενους το γεγονός ότι στο συνδικαλιστικό κίνημα υπάρχουν και δρουν δύο διαφορετικές γραμμές, η γραμμή της ταξικής συνεργασίας και η γραμμή της ταξικής σύγκρουσης.

Ανατρέχοντας στη δράση των προηγούμενων ετών, υπενθύμισε πως οι εργατοπατέρες έλαμψαν διά της απουσίας τους από όλες τις κινητοποιήσεις, ενώ έδωσαν τα ρέστα τους επαναλαμβάνοντας πως «η απεργία έχει φάει τα ψωμιά της» και οι αγώνες «δεν φέρνουν αποτελέσματα».

«Χωρίς οργάνωση της πάλης και σύγκρουση δεν είναι δυνατόν να αλλάξει η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα», σημείωσε ο Γ. Αναγνώστου και υπογράμμισε πως η σκυτάλη τώρα βρίσκεται στους χώρους δουλειάς. «Τους συσχετισμούς και την ανασύνταξη θα τα δούμε στους δρόμους», επισήμανε, φέρνοντας στο επίκεντρο της προσοχής τη συμμετοχή των εργαζομένων στη ζωή και τη δράση των συνδικάτων. Κάλεσε, τέλος, στη σύσκεψη που οργανώνεται το Σάββατο, στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΕ, και το αμέσως επόμενο διάστημα στην προετοιμασία της απεργίας της 1ης Μάη.

Την πείρα από τη συζήτηση σε γιαπιά και εργοτάξια μετέφεραν οικοδόμοι από το βήμα της σύσκεψης. Οπως τόνισαν, η ευθύνη του Συνδικάτου είναι να εξηγήσει στους εργαζόμενους που βλέπουν πως «κάτι γίνεται» ποιο είναι το περιεχόμενο της μάχης που δίνεται, να τους καλέσει να πάρουν οι ίδιοι θέση σε αυτόν. Η προτροπή να συνεχίσουμε, όπως σημείωσαν, δεν αρκεί αλλά πρέπει να μετατραπεί σε οργάνωση και συμμετοχή ενάντια στην αντεργατική επίθεση, στην εργοδοσία και τα τσιράκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες
  • Το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Αττικής οργανώνει σύσκεψη αύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ., στα γραφεία του (πλ. Μητροπόλεως 10).
  • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση το Σάββατο 13/4, στις 10 π.μ., στο ΕΚΑ (3ος όροφος).

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ