Πέμπτη 11 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κάτεργα οι χώροι δουλειάς με ευθύνη εργοδοσίας - κυβέρνησης

Αλλεπάλληλα εργατικά «ατυχήματα» καταγγέλλουν με παρεμβάσεις τους οι ταξικές δυνάμεις

Από τη χτεσινή εξόρμηση στη ΣΙΔΕΝΟΡ, μετά τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα»
Από τη χτεσινή εξόρμηση στη ΣΙΔΕΝΟΡ, μετά τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα»
Μαζική εξόρμηση - παρέμβαση έξω από το εργοστάσιο της ΣΙΔΕΝΟΡ πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας, καταγγέλλοντας τα δύο νέα εργατικά «ατυχήματα» που έγιναν στο εργοστάσιο και αναδεικνύοντας την ανάγκη τήρησης των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 8/4, μέσα σε διάστημα μίας μόνο ώρας, δύο εργαζόμενοι έπεσαν από ύψος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν στο κεφάλι. Ο ένας εργαζόμενος είναι ο ταμίας του ΔΣ του επιχειρησιακού Σωματείου και ο άλλος εργολαβικός εργαζόμενος που δουλεύει στο εργοστάσιο μέσω της θυγατρικής ΕΤΗΛ.

Η Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου καταγγέλλει τις ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοτών για τη μετατροπή των χώρων εργασίας σε κάτεργα. Αναδεικνύει τη συνειδητή αποδυνάμωση των ελεγκτικών μηχανισμών (Τεχνική Επιθεώρηση κλπ.) και σημειώνει:

«Τη στιγμή που ο όμιλος ΣΙΔΕΝΟΡ παρουσιάζει αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 20%, στα 917 εκατ. ευρώ (!), μεγάλος αριθμός εργατών, ειδικά νέων, αμείβεται με μισθούς κοντά στον κατώτατο, ενώ επανέρχεται η εργολαβοποίηση, αυξάνεται η πίεση για 12ωρα, η εντατικοποίηση της εργασίας.

Οι ευθύνες τους δεν κρύβονται όσο κι αν προσπαθούν. Τα εργατικά ατυχήματα επιβεβαιώνουν πως στη συντριπτική πλειοψηφία των βιομηχανιών τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας τηρούνται μόνο σε υποτυπώδη βαθμό. Πρόκειται για ένα διαρκές έγκλημα της εργοδοσίας σε βάρος των εργατών (...) Οι εργοδότες κάνουν τον ψυχρό υπολογισμό πόσο κοστίζουν τα μέτρα ασφαλείας και πόσο τα πρόστιμα και οι αποζημιώσεις από την έλλειψη μέτρων ασφαλείας, και αποφασίζουν. Καθαρά σε μια λογική "κόστους - οφέλους"!».

Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τους εργαζόμενους αποφασιστικά, με οργάνωση της πάλης, να υπερασπιστούν τη ζωή τους. Να διεκδικήσουν: Αμεση διαλεύκανση των αιτιών των «ατυχημάτων» από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, την πρόληψη εργατικών «ατυχημάτων» και επαγγελματικών ασθενειών. Ελεγχο των εργοδοτών από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την απουσία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Σοβαρός τραυματισμός ηλεκτρολόγου στο Ηράκλειο

Σοβαρά τραυματίστηκε ηλεκτρολόγος στο Ηράκλειο Κρήτης την περασμένη Τρίτη, κατά τη διάρκεια εργασιών σε βενζινάδικο, όταν κομμάτι μεταλλικού στύλου που αποκολλήθηκε τον χτύπησε στο κεφάλι. Ο εργαζόμενος διακομίσθηκε με ασθενοφόρο στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση.

Κλιμάκιο της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ βρέθηκε στο νοσοκομείο για να ενημερωθεί για την κατάσταση της υγείας του. Σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την εντατικοποίηση της δουλειάς, καθώς και «την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που συνεχίζει να έχει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς υποστελεχωμένους και αντί να καταργήσει όλους τους αντεργατικούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί, αφήνει τους εργαζόμενους βορά των εργοδοτών». Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να συσπειρωθούν στα σωματεία και «από κοινού να παλέψουμε και να επιβάλουμε ανθρώπινα ωράρια και ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας».

Νέο «ατύχημα» σε δημοτική υπηρεσία καθαριότητας

Μια εργαζόμενη τραυματίστηκε, ευτυχώς ελαφρά, κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων, σε νέο εργατικό «ατύχημα» που σημειώθηκε χτες στο δήμο Ηλιούπολης.

Συγκεκριμένα, η εργαζόμενη, που είναι συμβασιούχος και δουλεύει με παράταση, τραυματίστηκε στα δάχτυλα όταν ο κάδος έφυγε από τον μηχανισμό ανύψωσης.

Οπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ηλιούπολης, ανάλογα περιστατικά έχουν αντιμετωπίσει κι άλλοι εργαζόμενοι με το συγκεκριμένο όχημα, κάτι που παραπέμπει σε προβλήματα στη λειτουργία του μηχανισμού.

Το Σωματείο εύχεται στην εργαζόμενη γρήγορη ανάρρωση και ζητά από τη δημοτική αρχή «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων».

Εκτός από την κατάσταση των απορριμματοφόρων, το Σωματείο επισημαίνει την εντατικοποίηση και τις ελλείψεις προσωπικού, με τους εργαζόμενους να «μαζεύουν 500 κάδους τη μέρα», ως παράγοντα που συντελεί στον μακρύ κατάλογο των εργατικών «ατυχημάτων» στους δήμους της χώρας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους!(2021-03-11 00:00:00.0)
Νέα εργατικά «ατυχήματα» σε υπηρεσίες καθαριότητας δήμου(2019-09-12 00:00:00.0)
Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ ηθικός αυτουργός των εργοδοτικών εγκλημάτων(2019-02-22 00:00:00.0)
Βαρύς φόρος αίματος από τους εργάτες(2005-11-18 00:00:00.0)
«Πάλη για τη ζωή μας »(1999-12-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ