Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Δεν είναι «έγκλημα» ο αγώνας μιας φτωχής γυναίκας να επιβιώσει

Κάλεσμα σε σωματεία και φορείς να υψώσουν τείχος αλληλεγγύης με την εργαζόμενη καθαρίστρια στο ΠΓΝΙ

Τη δικαστική απόφαση σε βάρος καθαρίστριας που εργάζεται από το 2003 στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων (ΠΓΝΙ) καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια περίπτωση ανάλογη με την απαράδεκτη αντιμετώπιση της καθαρίστριας από τον Βόλο, η 50χρονη εργαζόμενη στο ΠΓΝΙ καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 8 χρόνια φυλάκιση επειδή το 2001 παραποίησε κατά ένα χρόνο το έτος κτήσης του απολυτηρίου Δημοτικού (!) προκειμένου να μπορέσει να λάβει μέρος σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για μια θέση βοηθητικού προσωπικού. Στο διαγωνισμό μπορούσαν να συμμετάσχουν όσοι είχαν έτος κτήσης απολυτηρίου έως το 1980, ενώ όσοι είχαν έτος κτήσης μετά το 1980 αποκλείονταν... Να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά την εκδίκαση δεν έγινε δεκτό το αίτημα αναβολής της εργαζόμενης, λόγω νοσηλείας της στην καρδιολογική μονάδα του ΠΓΝΙ.

Οπως σημειώνει το Εργατικό Κέντρο, η εργαζόμενη είναι πολύτεκνη μητέρα με 13 παιδιά, τέσσερα από τα οποία είναι σήμερα ανήλικα. Απέναντι στην απαράδεκτη απόφαση και με αφορμή την έφεση που πρόκειται να εκδικαστεί στις 5/3, το Εργατικό Κέντρο καλεί τα σωματεία, τους συλλόγους πολυτέκνων και άλλους φορείς να υψώσουν ένα «τείχος αλληλεγγύης» που θα σταθεί εμπόδιο στη νέα καταδίκη της συναδέλφισσάς τους από την αστική Δικαιοσύνη.

«Είναι παράλογο και άδικο να καταδικάζεται για απάτη έναντι του Δημοσίου και κατάχρηση δημοσίου χρήματος μια γυναίκα που ρίσκαρε για μια δουλειά με τον πενιχρό μισθό του βοηθητικού προσωπικού, ώστε να ζήσει τα παιδιά της», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο και προσθέτει: «Δεν είναι έγκλημα να εργάζεται κάποιος για να ζήσει και μάλιστα όταν αντιμετωπίζει ιδιαίτερες δυσκολίες. Δεν είναι έγκλημα ο αγώνας για επιβίωση ενός φτωχού ανθρώπου σε ένα σύστημα όπου νόμιμα και παράνομα κλέβονται δεκάδες δισεκατομμύρια, όπου νόμιμα και παράνομα, φυσικά πρόσωπα και επιχειρηματικοί όμιλοι πλουτίζουν σε βάρος του λαού. Οπου η αστική Δικαιοσύνη έχει "ερμητικά κλειστά τα μάτια" μπροστά στην πραγματική κοινωνική αδικία, που καταδικάζει στη φτώχεια και στην ανέχεια χιλιάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους, που αναζητούν απελπισμένα τρόπο να ζήσουν».

«Λερωμένα» και τα χέρια της διοίκησης του ΠΓΝΙ με απολύσεις εργολαβικών

Τη σκληρότητα με την οποία αντιμετώπισε την εργαζόμενη η αστική Δικαιοσύνη καταγγέλλει και η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Ιωαννίνων του ΠΑΜΕ.

Καλεί τη διοίκηση του νοσοκομείου«να μην τολμήσει να προβεί σε πειθαρχικά μέτρα» εναντίον της εργαζόμενης. Παράλληλα υπενθυμίζει πως η διοίκηση έχει «λερωμένα» τα χέρια της με την απόλυση 5 εργολαβικών καθαριστριών: Οι εργαζόμενες απορρίφθηκαν από προκήρυξη του ΑΣΕΠ το Δεκέμβρη του 2017, λόγω του κριτηρίου της κτήσης απολυτηρίου μέχρι το 1981, ενώ μάλιστα είχαν προϋπηρεσία ακόμα και 17 ετών στην ίδια υπηρεσία μέσω εργολάβου!

Το ΠΑΜΕ καλεί τα σωματεία των νοσοκομείων, την ΕΙΝΗ και την ΠΟΕΔΗΝ να σταθούν στο πλευρό της εργαζόμενης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ