Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ 37ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Χωρίς τέλος τα εκφυλιστικά φαινόμενα από τους εργατοπατέρες

Αποκαλύπτονται συνεχώς νέες όψεις της σήψης που φέρνει η στοίχιση πίσω από τη μεγαλοεργοδοσία και τις κυβερνήσεις της

Νέες πλευρές της σήψης που επικρατεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις στις οποίες κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού έρχονται στο προσκήνιο, στην τελική ευθεία μπροστά στο 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας νομιμοποίησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των αντιπροσώπων από την Οργανωτική Επιτροπή του συνεδρίου, οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ βλέπουν όχι μόνο να επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες στις οποίες έχει προχωρήσει το ΠΑΜΕ, αλλά να αποκαλύπτονται και νέες όψεις του εκφυλισμού στον οποίο οδηγεί η στοίχιση των συνδικαλιστικών οργανώσεων πίσω από τα συμφέροντα και τις αξιώσεις των εργοδοτών.

Μέσα από τις καταγγελίες στις οποίες προχώρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα το ΠΑΜΕ και ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη χώρα έχει αναδειχθεί η εκτεταμένη νοθεία, με στόχο την αλλοίωση των συσχετισμών: Οι διπλοψηφίες, οι εργαζόμενοι που προσέρχονται στην κάλπη με... αλφαβητική σειρά και ψηφίζουν ένας κάθε μισό λεπτό, τα σωματεία που έχουν περισσότερους ψηφίσαντες από τους εργαζόμενους που υπάρχουν στις περιοχές τους, είναι μερικές από τις καταγγελίες που έχουν γίνει και έχουν μείνει χωρίς απάντηση.

Δίπλα στις νοθείες που βγάζουν μάτι, η γραμμή των ξεπουλημένων πλειοψηφιών και ο ρόλος που επιτελούν υπέρ του κεφαλαίου οδηγούν και στην ακόμα πιο ενεργή και άμεση παρέμβαση της εργοδοσίας και των στελεχών της στις οργανώσεις των εργαζομένων. Διευθυντές και προϊστάμενοι όχι μόνο φέρνουν τους εργαζόμενους από το χεράκι στην κάλπη, αλλά ψηφίζονται ως «εκπρόσωποί» τους σε δευτεροβάθμια όργανα και στην ίδια τη ΓΣΕΕ!


Η σύμφυση των ιδιοτήτων του «συνδικαλιστή» και του εργοδότη έχει καταγγελθεί ιδιαίτερα από το ΠΑΜΕ στην περίπτωση του εκπροσώπου Τύπου της ΓΣΕΕ και προέδρου της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), Δ. Καραγεωργόπουλου, λόγω της ιδιότητας του τελευταίου ως προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ανώνυμης εταιρείας «Πήγασος Φορτούνα Γκέιμινγκ ΑΕ», με αντικείμενο την παροχή μιας σειράς υπηρεσιών σε καζίνο (παραιτήθηκε από την εν λόγω θέση μόνο πριν από 15 μέρες!).

Αντίστοιχα, για μια σειρά από Εργατικά Κέντρα που κρατούν τα αυτιά τους κλειστά και τα χέρια τους σταυρωμένα απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων, αποτυπώνεται η άμεση ανάμειξή τους με διαφόρων ειδών ...μπίζνες. Πολλά Εργατικά Κέντρα έχουν στήσει «φάμπρικα» διαχείρισης προγραμμάτων με τα τοπικά ΙΝΕ της ΓΣΕΕ. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, όπου οι έλεγχοι για ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ και τα πρόστιμα του ΣΔΟΕ «αντιμετωπίστηκαν» με την απόφαση της πλειοψηφίας της διοίκησης για «λουκέτο» στη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση και ίδρυση νέας («Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας»), κάτω από άλλο ΑΦΜ...

Εργατικά Κέντρα μέτοχοι σε Ανώνυμες Εταιρείες!

Στο δρόμο του εκφυλισμού, δεν λείπουν και οι διοικήσεις Εργατικών Κέντρων που έχουν πάει ένα βήμα παραπέρα την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Πρόεδρος στην ανώνυμη εταιρεία «ΑΝΚΙ ΑΕ»... ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς
Πρόεδρος στην ανώνυμη εταιρεία «ΑΝΚΙ ΑΕ»... ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς
Πρόκειται για δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις που είναι άφαντες στις περιοχές ευθύνης τους, απολύτως απούσες από τα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στους χώρους δουλειάς. Ωστόσο, αποδεικνύονται πολύ πιο δραστήριες όσον αφορά τις ...επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, αφού συμμετέχουν ως μέτοχοι στις κατά τόπους «Αναπτυξιακές Εταιρείες», μαζί με δημοτικές και περιφερειακές αρχές, αλλά και εργοδοτικές οργανώσεις.

Ολοι οι παραπάνω μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες για την «τοπική ανάπτυξη», την ανάπτυξη της «βιώσιμης, ανταγωνιστικής και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας» και επιδίδονται σε κοινές μπίζνες, διαχειρίζονται χρηματοδότηση και ευρωενωσιακά προγράμματα, όπως τα προγράμματα CLLD/LEADER που «τρέχουν» την περίοδο που διανύουμε.

Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί το Εργατικό Κέντρο Κιλκίς, το οποίο συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αναπτυξιακής Κιλκίς ΑΕ» (ΑΝΚΙ) με 90 μετοχές που αντιστοιχούν στο 1,43% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου. Ακόμα μεγαλύτερη είναι η συμβολή του Εργατικού Κέντρου στη διοίκηση της ΑΝΚΙ, καθώς ο αντιπρόεδρος του Διοικητικού του Συμβουλίου, Γιώργος Βουλγαράκης, καταλαμβάνει τη θέση του προέδρου της Ανώνυμης Εταιρείας. Ο ίδιος συνδικαλιστής συμπεριλαμβάνεται και στους αντιπροσώπους για το συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ)...

Ανάμεσα στις υπηρεσίες που παρέχει η εταιρεία, περιλαμβάνεται η εκπόνηση μελετών, όπως επιχειρησιακά σχέδια και μελέτες σκοπιμότητας ανάληψης επενδυτικών πρωτοβουλιών, ο σχεδιασμός, διαχείριση και υλοποίηση εθνικών ή/και ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.ά.

Οσο για το «ευρύ μετοχικό σχήμα» της «ΑΝΚΙ ΑΕ», αυτό περιλαμβάνει, εκτός από το Εργατικό Κέντρο και δήμους της περιοχής, τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Κιλκίς, καθώς και ορισμένες «ΑΕ».

Ασφαλώς η περίπτωση του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς δεν είναι η μοναδική. Αντίστοιχα, στις «Αναπτυξιακές Εταιρείες» συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Δράμας (κατέχει το 1,42% του μετοχικού κεφαλαίου) και το Εργατικό Κέντρο Εδεσσας - Αλμωπίας (κατέχει το 0,5% του μετοχικού κεφαλαίου της «Αναπτυξιακής Πέλλας ΑΕ»). Αλλά και στην Καλαμάτα, όπου πρόκειται να διεξαχθεί το επικείμενο συνέδριο της ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο συμμετέχει στη μετοχική σύνθεση της «Αναπτυξιακής Εταιρείας» (κατέχει το 0,39% του μετοχικού κεφαλαίου), μαζί με φορείς όπως η Ενωση Ξενοδόχων...

Με ψηφίσαντες διευθύνοντες συμβούλους επιχειρηματικών ομίλων...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί παράλληλα η μακροσκελής κατάσταση ψηφισάντων στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), στην οποία κοντεύουν να γίνουν... «δυσεύρετοι» οι εργαζόμενοι, αφού, όπως διαπιστώνουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ, στον σχετικό κατάλογο περισσεύουν τα στελέχη επιχειρήσεων, όπως τα στελέχη της ναυτιλιακής εταιρείας «Attica Group» και της δεύτερης μεγαλύτερης παγκοσμίως διαχειρίστριας εταιρείας πλοίων μεταφοράς κοντέινερ «MSC».

Ανάμεσα στα πρωτοκλασάτα στελέχη που προσήλθαν στην κάλπη περιλαμβάνεται ο Γ. Σ., διευθυντής μάρκετινγκ της «Attica Group», γιος του αντιπροέδρου της επιχείρησης. Στην περίπτωσή του, η ενασχόληση με τα... κοινά μοιάζει να είναι οικογενειακή παράδοση. Ετσι, ο πατέρας διατηρεί τη θέση του προέδρου στην εργοδοτική οργάνωση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), ενώ ο γιος ψηφίζει (!) στη συνδικαλιστική οργάνωση που υποτίθεται πως εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις του κλάδου της ναυτιλίας. Από τον εν λόγω επιχειρηματικό όμιλο, το «κουκί» του στο σακούλι του ΠΑΣΕΝΤ έριξε και ο Η. Σ., μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων τόσο της «Attica Group» όσο και της «Hellenic Seaways» (η δεύτερη έχει εξαγοραστεί από την πρώτη)!

Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Ενα πρώτο «ξεσκόνισμα» στις λίστες αποκάλυψε άλλα 14 ονόματα διευθυντικών στελεχών των δύο προαναφερθέντων επιχειρηματικών ομίλων, από διευθυντές Εμπορικής Εκμετάλλευσης μέχρι διευθυντές Οικονομικών Τμημάτων, Αγορών και πάει λέγοντας, που έσπευσαν να πάρουν μέρος στις εκλογές του ΠΑΣΕΝΤ...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ