Τρίτη 19 Φλεβάρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την υπεράσπιση της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων

Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στο υπουργείο Ναυτιλίας
Από παλιότερη κινητοποίηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής στο υπουργείο Ναυτιλίας
Την εντεινόμενη ασυδοσία της μεγαλοεργοδοσίας σε όλη τη χώρα και σε κάθε κλάδο, η οποία μπροστά στα κέρδη της δεν υπολογίζει τη ζωή και την ασφάλεια των εργαζομένων, αναδεικνύουν με παρεμβάσεις τους Ομοσπονδίες, κλαδικά Συνδικάτα και συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Υπογραμμίζουν ταυτόχρονα ότι μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους απέναντι σε αυτήν την επίθεση της εργοδοσίας, η οποία εντείνεται με τις πλάτες της κυβέρνησης, είναι η άνοδος της οργάνωσής τους και της αγωνιστικής δράσης για την αποφασιστική διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων για την Υγεία και την Ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

«Νηρέας»: Ρίχνει στους εργαζόμενους την ευθύνη για τη δουλειά σε επικίνδυνες συνθήκες

Στους ίδιους τους εργαζόμενους προσπαθεί να μετακυλήσει την ευθύνη της εργασίας κάτω από ακατάλληλες καιρικές συνθήκες η εργοδοσία στον όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρέας».

Οπως καταγγέλλει η Ομοσπονδία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, οι χειριστές σκαφών καλούνται να υπογράψουν έγγραφο με βάση το οποίο «έχουν οι ίδιοι την ευθύνη για το αν θα μπουν τα σκάφη στη θάλασσα σε συνθήκες κακοκαιρίας»!

Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει πως το εν λόγω έγγραφο εμφανίστηκε λίγο μετά το θανατηφόρο «ατύχημα» που σημειώθηκε στις μονάδες του «Νηρέα» στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας και λίγες μέρες μετά τον τραυματισμό εργάτη στις ίδιες εγκαταστάσεις.

«Ετσι η διοίκηση θα μπορεί να στέλνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν ακόμα και στις χειρότερες καιρικές συνθήκες χωρίς να έχει την παραμικρή ευθύνη», σχολιάζει.

Υπογραμμίζει ακόμα ότι στο πλαίσιο της εξαγοράς και συνένωσης μεγάλων εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας που βρίσκεται σε εξέλιξη, «οι αγοραστές, "Amerra Capital Management LLC" και "Mubadala Investment Company", έχουν δώσει εντολή οι επιχειρήσεις να "καθαρίσουν" από εργατικά δικαιώματα πριν αγοραστούν, ακόμα και αυτά που αφορούν την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, που έχει αφήσει τους εργοδότες να λειτουργούν ασύδοτα, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες μονάδες εκτροφής, αναθέτοντας την επιτήρησή τους στο Λιμενικό Σώμα, που αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

«Ο μόνος δρόμος διεξόδου για τους εργαζόμενους είναι η δική τους οργάνωση», τονίζει η Ομοσπονδία. Καλεί τα επιχειρησιακά σωματεία στον όμιλο «Νηρέας», καθώς και τα κλαδικά συνδικάτα που έχουν μέλη εργαζόμενους στην επιχείρηση, να παρέμβουν άμεσα και να απαιτήσουν να παρθεί πίσω το κατάπτυστο έγγραφο και να μην το υπογράψει κανείς εργαζόμενος. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι θα στηρίξει κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία που θα αποφασίσουν.

Στο μεταξύ, εργατικό «ατύχημα» στην επιχείρηση ΣΥΝΚΟ - ΑΓΡΟΖΩΗ στην Αρτάκη Ευβοίας, το οποίο προκάλεσε ακρωτηριασμό μέρους του αντίχειρα εργαζόμενου, καταγγέλλει το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας.

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος: Παγίδες για την ασφάλεια των εργαζομένων

Σε καρμανιόλες εξακολουθούν να μετατρέπουν τους χώρους δουλειάς οι εργοδότες (εργολάβοι, εφοπλιστές) στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, πατώντας πάνω στο αντεργατικό πλαίσιο για την εξασφάλιση της κερδοφορίας τους.

Οπως καταγγέλλουν χαρακτηριστικά συνδικαλιστές, από τύχη γλίτωσαν τη σωματική τους ακεραιότητα, ίσως και τη ζωή τους οι εργατοτεχνίτες που εκτελούν τις ναυπηγικές εργασίες του πλοίου GY91 (νέα κατασκευή), στο ναυπηγείο «Χαλκίτη» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα. Τις εργασίες έχει αναλάβει η εργολαβική επιχείρηση ΤΑΛΩΣ ΝΑΥΠΗΓΙΚΗ ΜΟΝ.ΙΚΕ.

Σε έλεγχο που διενήργησε στις 13/2 η Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου για την Υγεία και την Ασφάλεια των εργαζομένων στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, διαπίστωσε πλήρη παραβίαση ακόμα και των στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, εκτελούνταν εργασίες με τροχούς χωρίς προφυλακτήρες, με άμεσο κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού. Βρέθηκε εργαλείο φλογοκοπής χωρίς ανεπίστροφες βαλβίδες, που σημαίνει έκρηξη σε περίπτωση αναρρόφησης. Υπήρχαν σκαλωσιές χωρίς προστατευτικά ρέλια, καθώς επίσης και σε όλα τα ανοίγματα του πλοίου δεν υπήρχαν ρέλια (προστατευτικά κιγκλιδώματα), με κίνδυνο πτώσης εργαζομένων από μεγάλο ύψος.

Να σημειωθεί ότι την ίδια μέρα, στις 13/2, στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Golden Bridge» 45χρονος εργατοτεχνίτης, στη διάρκεια εργασιών στο χώρο ενδιαίτησης, λίγο έλειψε να χάσει το κάτω άκρο του δεξιού χεριού. Τη «γλίτωσε» με ράμματα στα δάχτυλα. Το εργατικό «ατύχημα» έχει επιβεβαιώσει με ανακοίνωση και το υπουργείο Ναυτιλίας.

«Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε ότι τίποτα δεν μετράει μπροστά στην αύξηση της κερδοφορίας των εργολάβων και των εφοπλιστών, ούτε η ίδια η ζωή και η ακεραιότητα των εργαζομένων. Μπροστά στα εκατομμύρια τους μας θεωρούν αναλώσιμους», αναφέρει το Συνδικάτο. Προσθέτει μάλιστα ότι σε αντίθεση με τις ψεύτικες διακηρύξεις της για ...ευαισθησία απέναντι στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να διαλύσει ακόμα και αυτές τις Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου και στη Ζώνη, προκειμένου να ικανοποιήσει μία ακόμα απαίτηση εφοπλιστών και εργολάβων. Ωστόσο, και το τελευταίο περιστατικό στο ναυπηγείο «Χαλκίτη» δείχνει την αναγκαιότητα διατήρησης και ενίσχυσης των επιτροπών.

Συνεχή τα «ατυχήματα» στη Βιομηχανική Ζώνη Θήβας - Οινοφύτων

Τη θλίψη και την οργή της για το θάνατο του μεταλλεργάτη που καταπλακώθηκε από ράβδους αλουμινίου σε εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου στα Οινόφυτα, την περασμένη Πέμπτη (βλ. «Ριζοσπάστη» 16-17/2/2019), εκφράζει η «Ταξική Ενότητα» στο Συνδικάτο Μετάλλου Βοιωτίας (ο συνδυασμός των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ).

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της, οι εργάτες «ματώνουν και σακατεύονται κυριολεκτικά με την τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς, με τα αλλόκοτα ωράρια και τις απίστευτες υπερωρίες, με την εργασία στα ρεπό, που σε συνδυασμό με την παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής - ασφάλειας και ελεγκτικών μηχανισμών κάνουν τα εργατικά "ατυχήματα" στη Βιομηχανική Ζώνη Θήβας - Οινοφύτων καθημερινό φαινόμενο, που οδηγεί ακόμα και στο θάνατο συναδέλφων».

Η «Ταξική Ενότητα» καλεί τους εργαζόμενους «να μην ανεχτούν άλλο να παίζουν με τη ζωή και τα δικαιώματά μας, την υγεία, την ασφάλεια και την ακεραιότητά μας».

Απαιτεί:«Να μη "θαφτεί" το τραγικό συμβάν. Να διενεργηθεί έρευνα σε βάθος και να καταλογιστούν οι ευθύνες εκεί που πραγματικά ανήκουν. Να μη τολμήσει κανείς να ρίξει την ευθύνη στον νεκρό συνάδελφό μας ή σε κάποιον άλλο συνάδελφο για "να βγει λάδι" η εργοδοσία. Να ενισχυθούν άμεσα και ουσιαστικά, με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνική υποδομή, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) Θήβας, οι Τεχνικές Επιθεωρήσεις Εύβοιας (Χαλκίδα) και Βοιωτίας (Λιβαδειά), που έχουν την ευθύνη για τη Βιομηχανική Ζώνη Θήβας - Οινοφύτων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ